Biološka zdravila

Biolo┼íka zdravila vsebujejo u─Źinkovine biolo┼íkega izvora (─Źlove┼íkega, ┼żivalskega, mikrobiolo┼íkega). Tako med biolo┼íka zdravila uvr┼í─Źamo imunolo┼íka zdravila (npr. cepiva), zdravila pripravljena iz ─Źlove┼íke krvi ali plazme, zdravila za napredne oblike zdravljenja (celi─Źna terapija, genska terapija, tkivno in┼żenirstvo), zdravila pridobljena z biotehnolo┼íko proizvodnjo in druga zdravila biolo┼íkega izvora.

Biolo┼íka zdravila predstavljajo pomemben mejnik pri zdravljenju ali laj┼íanju simptomov nekaterih bolezni kot so rakave bolezni, presnovne bolezni, mi┼íi─Źno-┼żiv─Źne bolezni, motnje v rasti, kroni─Źna avtoimunska vnetna revmati─Źna obolenja. Omenjena zdravila bistveno prispevajo k uspe┼ínemu zdravljenju ter kvaliteti ┼żivljenja bolnikov. V primerjavi z zdravili kemijskega izvora sta razvoj in proizvodnja biolo┼íkih zdravil zahtevnej┼ía, kar se odra┼ża tudi v ceni teh zdravil.

Ko se originalnim biolo┼íkim zdravilom izte─Źe obdobje za┼í─Źite, lahko na trg vstopijo podobna biolo┼íka zdravila, ki so zelo podobne razli─Źice prvotno odobrenih biolo┼íkih zdravil, posledi─Źno pa je njihov razvoj cenej┼íi. V Sloveniji je nekaj podobnih biolo┼íkih zdravil ┼że prisotnih. V bli┼żnji prihodnosti pa pri─Źakujemo, da bo bolnikom na voljo vse ve─Ź tovrstnih zdravil.

Scroll to Top