Regulirani subjekti in njihova registracija

Poslovni subjekti (fizi─Źne in pravne osebe s poslovno dejavnostjo), ki opravljajo dejavnost povezano z medicinskimi pripomo─Źki, kot je njihovo dajanje na trg ali v uporabo, omogo─Źanje njihove dostopnosti na trgu ali pa so zanje poobla┼í─Źeni za zastopanje na trgu Unije s strani proizvajalca iz tretje dr┼żave, imajo po Uredbi o medicinskih pripomo─Źkih (EU) ┼ít. 2017/745 obveznosti. Ti subjekti so regulirani subjekti. 

Proizvajalec

Pomeni fizi─Źno ali pravno osebo, ki izdeluje ali popolnoma predela pripomo─Źek ali naro─Źi zasnovo, izdelavo ali popolno predelavo pripomo─Źka in ki ta pripomo─Źek tr┼żi pod svojim imenom ali blagovno znamko.

Proizvajalec pripomo─Źkov, izdelanih za posameznega uporabnika┬á

Je fizi─Źna ali pravna oseba, ki izdeluje ali popolnoma predela pripomo─Źek, izdelan za posameznega uporabnika, ali naro─Źi zasnovo, izdelavo ali popolno predelavo pripomo─Źka, izdelanega za posameznega uporabnika,  in ki ta pripomo─Źek tr┼żi pod svojim imenom ali blagovno znamko.

Pomembno!┬áVelika ve─Źina optikov/o─Źesnih ambulant v skladu z definicijo pripomo─Źka, izdelanega za posameznega uporabnika, in glede na harmonizacijska pravila/smernice Evrope, niso proizvajalci, temve─Ź so s tem, ko omogo─Źajo dostopnost pripomo─Źkov, kljub temu, da jih za kon─Źnega uporabnika nekoliko prilagodijo oziroma pripravijo, njihovi distributerji oziroma uvozniki.

ÔÇ×pripomo─Źek, izdelan za posameznega uporabnikaÔÇť pomeni vsak pripomo─Źek, posebej izdelan v skladu z naro─Źilnico katere koli osebe, ki je po nacionalnem pravu poobla┼í─Źena zaradi svojih poklicnih kvalifikacij, v kateri so na odgovornost te osebe navedene posebne zna─Źilnosti zasnove, in ki je namenjen samo uporabi pri dolo─Źenem pacientu in izklju─Źno za zadovoljitev njegovega osebnega stanja in potreb. Vendar se masovno proizvedeni pripomo─Źki, ki jih je treba prilagoditi, da bi ustrezali posebnim zahtevam vseh poklicnih uporabnikov, in pripomo─Źki, ki so masovno izdelani z industrijskimi postopki izdelave v skladu z naro─Źilnicami katere koli poobla┼í─Źene osebe, ne ┼ítejejo za pripomo─Źke, izdelane za posameznega uporabnika.

Poobla┼í─Źeni predstavnik┬á

Pomeni vsako fizi─Źno ali pravno osebo s sede┼żem v Uniji, ki je prejela in sprejela pisno pooblastilo proizvajalca, ki se nahaja zunaj Unije, da v njegovem imenu izvaja dolo─Źene naloge v zvezi z obveznostmi tega proizvajalca po Uredbi (EU) ┼ít. 2017/745.

Uvoznik 

Pomeni vsako fizi─Źno ali pravno osebo s sede┼żem v Uniji, ki daje pripomo─Źek iz tretje dr┼żave na trg Unije.

Distributer 

Pomeni vsako fizi─Źno ali pravno osebo v dobavni verigi, ki ni proizvajalec ali uvoznik in ki omogo─Źa dostopnost pripomo─Źka na trgu, dokler ta ni dan v uporabo.

Podrobnej┼íe opise posameznih reguliranih subjektov s poudarkom na razlikovanju med njimi glede na dejavnosti oziroma aktivnosti, ki jih izvajajo s pripomo─Źki, najdete v navodilih za izpolnjevanje vloge za registracijo poslovnih subjektov. https://spot.gov.si/assets/Navodila/Navodila-JAZMP.pdf

Scroll to Top