Predsedovanje Slovenije Svetu EU 2021

Skupni sestanek generalnih direktorjev za zdravila dr┼żav ─Źlanic EU in Odbora za farmacijo

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU je 8. in 9. julija 2021 potekal skupni sestanek generalnih direktorjev za zdravila dr┼żav ─Źlanic EU in Odbora za farmacijo pri Evropski komisiji. V taki obliki je bil sestanek organiziran prvi─Ź in je na ta na─Źin zdru┼żil oblikovalce politik na podro─Źju zdravil z Ministrstev za zdravje in strokovnjake z agencij za zdravila oz. in┼ítitucij javnega zdravja dr┼żav ─Źlanic EU in EGP. Sestanka so se udele┼żili tudi predstavniki EMA in vabljeni ugledni mednarodni strokovnjaki.

Razprava je bila osredoto─Źena na iskanje skupnih EU re┼íitev, ki lahko izbolj┼íajo dostopnost oz. razpolo┼żljivost zdravil in hkrati naslavljajo problematiko pomanjkanja zdravil, zlasti tam, kjer lahko prihaja do pomanjkanja poslovnega interesa, kot se dogaja na podro─Źju protimikrobnih zdravil ali pa v primeru generi─Źnih oz. starej┼íih zdravil za onkolo┼íka zdravljenja na podro─Źju spreminjanja namena uporabe zdravil brez patentne za┼í─Źite. S tem prispevajo tudi h krepitvi Evropske zdravstvene unije in uresni─Źevanju Evropske strategije za zdravila.

Prvi dan so bile obravnavane vsebine, vezane na inovacije, dostopnost in razpolo┼żljivost protimikrobnih zdravil v EU.
Poudarjen je bil pomen nadaljnjih celovitih ukrepov na podro─Źju protimikrobnih zdravil. Pomembno je graditi na in izkoristiti do sedaj razvito znanje ter medsebojno sodelovanje.
Protimikrobna rezistenca (AMR) je tiha pandemija in EU mora vlo┼żiti vsa prizadevanja v re┼íevanje tega problema zato, da bi prepre─Źila krizo v prihajajo─Źem obdobju.
Dr┼żave ─Źlanice so razpravljale o mo┼żnosti prostovoljnega modela, ki bi temeljil na skupni nabavi, izhajajo─Ź iz izku┼íenj z oskrbo s cepivi proti covid-19 in hkrati ne bi spodbujal prekomerne uporabe antibiotikov. Model bi veljalo najprej projektno preizkusiti.
Revizija farmacevtske zakonodaje EU je prilo┼żnost, da preu─Źimo razli─Źne vzpodbude, hkrati pa obravnavamo vsa druga vpra┼íanja, povezana z razpolo┼żljivostjo, dostopnostjo in uporabo protimikrobnih zdravil.
Evropska Komisija je napovedala, da se bodo razprave o prihodnjih ukrepih na ravni EU in reviziji farmacevtske zakonodaje nadaljevale na njenih prihodnjih sestankih.
Drugi dan je potekala razprava o mo┼żnih re┼íitvah, ki bi podpirale uporabo ┼że odobrenih zdravil brez patentne za┼í─Źite za nove terapevtske uporabe, zlasti na podro─Źju onkologije, kjer obstaja velik neizkori┼í─Źen potencial. Spremenjeni namen uporabe ┼że odobrenih zdravil bi omogo─Źil u─Źinkovitej┼ía in cenovno dostopnej┼ía zdravila za zdravljenje raka na podro─Źjih neizpolnjenih potreb. Iskanje spremenjene uporabe zdravil se je izkazalo kot u─Źinkovito v trenutni pandemiji. Zaradi pomanjkanja finan─Źnega interesa s strani farmacevtske industrije je za dosego tega cilja nujna vklju─Źitev nekomercialnih dele┼żnikov, kot so akademske ustanove in neprofitne organizacije, kar predstavlja ┼ítevilne izzive na poti odobritve spremenjene uporabe ┼że odobrenega zdravila. Zato je nujno ustvariti ustrezno okolje, ki bo podprlo nekomercialne dele┼żnike pri njihovih aktivnostih pridobivanja podatkov za nove terapevtske uporabe.

Farmacevtska strategija za Evropo, Evropski na─Źrt za boj proti raku, napovedani Evropski organ za odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA) ter Evropski prostor zdravstvenih podatkov ponujajo prilo┼żnost za skupne ukrepe na ravni EU kot odziv na potrebe v javnem zdravju.

Agenda dogodka (kliknite to─Źko dnevnega reda za prenos predstavitve v PDF obliki)

Scroll to Top