Kaj je informacija javnega zna─Źaja (IJZ)?

Zakon o dostopu do informacij javnega zna─Źaja (Uradni list RS, ┼ít. 51/06 ÔÇô uradno pre─Źi┼í─Źeno besedilo, 117/06 ÔÇô ZDavP-2, 23/14, 50/14, 19/15 ÔÇô odl. US, 102/15, 7/18 in 141/22; v nadaljevanju: ZDIJZ) dolo─Źa, da je informacija javnega zna─Źaja (v nadaljevanju: IJZ) informacija, ki izvira iz delovnega podro─Źja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali drugega dokumentarnega gradiva, ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb.

V skladu z ZDIJZ morajo organi iz prvega odstavka 1. ─Źlena ZDIJZ odlo─Źiti o zahtevi za dostop do IJZ v roku 20 delovnih dni od prejetja zahteve. Navedeni rok se lahko v utemeljenih primerih podalj┼ía za nadaljnjih 30 delovnih dni.

Ponovna uporaba informacij javnega zna─Źaja pomeni uporabo s strani fizi─Źnih ali pravnih oseb za pridobitne ali nepridobitne namene razen za prvotni namen v okviru javne naloge, zaradi katerega so bili dokumenti izdelani.

Kako lahko vlo┼żim zahtevo za dostop do IJZ ali njeno ponovno uporabo?

Za dostop do IJZ ali njeno ponovno uporabo po┼íljite zahtevo po elektronski po┼íti na naslov ali v fizi─Źni obliki na naslov:
Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke
Sloven─Źeva ulica 22
1000 Ljubljana 

Zahteva za dostop do IJZ mora vsebovati naslednje podatke:

 • navedbo organa, kateremu se po┼íilja,
 • osebno ime, firmo ali ime pravne osebe,
 • navedbo o morebitnem zastopniku ali poobla┼í─Źencu ter naslov prosilca oziroma njegovega zastopnika ali poobla┼í─Źenca,
 • ─Źim bolj dolo─Źno opredelitev zahtevane informacije in
 • podatek o tem, na kak┼íen na─Źin se ┼żelite seznaniti z vsebino zahtevane informacije (vpogled, prepis, fotokopija, elektronski zapis).

Svetujemo, da zahtevo za dostop do informacij javnega zna─Źaja vlo┼żite na obrazcu.

Zahteva za ponovno uporabo IJZ mora vsebovati naslednje podatke:

 • navedbo organa, kateremu se po┼íilja,
 • osebno ime, firmo ali ime pravne osebe,
 • navedbo o morebitnem zastopniku ali poobla┼í─Źencu ter naslov prosilca oziroma njegovega zastopnika ali poobla┼í─Źenca,
 • informacijo, ki jo ┼żelite ponovno uporabiti,
 • na kak┼íen na─Źin ┼żelite prevzeti vsebino zahtevane informacije (klasi─Źen ali elektronski zapis ter praviloma tudi oblika in nosilec zapisa) in
 • za kak┼íen namen ┼żelite informacijo ponovno uporabiti.

Svetujemo, da zahtevo za ponovno uporabo informacij javnega zna─Źaja vlo┼żite na obrazcu.

Ali lahko dostopam do vseh zahtevanih informacij?

Prosilec lahko dostopa do vseh zahtevanih informacij, razen ─Źe je podana ena od izjem iz 6. ─Źlena ZDIJZ. Med najpogostej┼íimi razlogi za zavrnitev dostopa do informacij javnega zna─Źaja so:

 • varstvo osebnih podatkov,
 • varstvo poslovne skrivnosti,
 • varstvo upravnega, sodnega, pravdnega in drugih postopkov,
 • varstvo notranjega delovanja organa.

─îe dokument le delno vsebuje informacije, ki predstavljajo izjemo po ZDIJZ, organ te informacije ustrezno izlo─Źi iz dokumenta ter prosilca seznani z vsebino dokumenta.

Ali je treba za IJZ pla─Źati?

Vlo┼żitev zahteve za dostop ali ponovno uporabo IJZ je brezpla─Źna.

Organ lahko prosilcu zara─Źuna le materialne stro┼íke za posredovanje prepisa, fotokopije ali elektronskega zapisa zahtevane informacije, kadar materialni stro┼íki presegajo 20 EUR (z vklju─Źenim DDV). Stro┼íkovnik za posredovanje IJZ je dolo─Źen v 17. ─Źlenu Uredbe o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega zna─Źaja (Uradni list RS, ┼ít. 24/16 in 146/22).

─îe gre za ponovno uporabo IJZ, organ ceno zara─Źuna v skladu s 34a. ─Źlenom ZDIJZ.

Z odlo─Źitvijo organa glede dostopa do IJZ nisem zadovoljen. Kaj lahko storim?

─îe prosilec meni, da informacija, s katero se je seznanil, ni tista informacija, ki jo je zahteval, lahko zahteva od organa, da mu omogo─Źi seznanitev z zahtevano IJZ. V tem primeru mora organ odlo─Źiti o zahtevi v roku 3 delovnih dni.

Prosilec ima zoper odlo─Źbo, s katero je organ delno ali v celoti zavrnil dostop do IJZ, ter zoper sklep, s katerim je bila zahteva zavr┼żena, pravico do prito┼żbe.

Prito┼żba se vlo┼żi pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke, Sloven─Źeva ulica 22, 1000 Ljubljana, in je takse prosta.

Drugostopenjski organ v postopkih po ZDIJZ je Informacijski poobla┼í─Źenec.

Kje lahko pridobim ve─Ź informacij glede IJZ?

Ve─Ź informacij o IJZ lahko najdete na spletni strani Informacijskega poobla┼í─Źenca, v primeru vpra┼íanj pa se lahko obrnete tudi na eno od uradnih oseb, pristojnih za posredovanje informacij javnega zna─Źaja pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke (JAZMP), na tel. ┼ít. 08┬á2000┬á500 ali e-naslovu :

mag. Katja Plazovnik

Scroll to Top