Pojasnilo in ukrepanje JAZMP v zadevi Panama Papers

Pred dnevi nas je zaposleni na JAZMP Janez Obreza, ki v JAZMP opravlja delo farmacevtskega in┼ípektorja, seznanil z informacijo o novinarskih vpra┼íanjih na temo Panama Papers oziroma o njegovem domnevnem poslovanju preko podjetij v dav─Źni oazi. Sodelavec informacije zanika in je pristojnim organom podal predlog za pregon zaradi kraje identitete. JAZMP je z namenom razjasnitve zadeve in za┼í─Źite javnega interesa o tem seznanila Okro┼żno dr┼żavno to┼żilstvo v Ljubljani, da bodo zadevo raziskali pristojni organi.

Novinarka v svojih vprašanjih navaja, da razpolaga z dokumenti, iz katerih naj bi izhajalo, da naj bi gospod Obreza septembra 2011 registriral podjetje Replek Pharm Ltd. na otoku Samoa in podjetji Suan Farma, S.A. in VET-Agro, S.A. na Britanskih deviških otokih, oktobra 2011 pa naj bi postal direktor podjetja Artemis Biotech Limited iz Hong Konga.

Sodelavec nas je o teh vpra┼íanjih nemudoma obvestil in zanikal vpletenost. Trdi, da za ustanavljanje podjetij v tujini tudi ni nikogar pooblastil. V kolikor so bila podjetja res ustanovljena v njegovem imenu, sklepa, da je pri┼ílo do zlorabe njegove identitete. Zaradi navedenega je ┼że podal predlog za pregon pred pristojnimi organi.

Za in┼ípektorje velja nezdru┼żljivost opravljanja dejavnosti z opravljanjem njihovega poklica. V skladu s 15. ─Źl. Zakona o in┼ípekcijskem nadzoru (ZIN) in┼ípektor ne sme opravljati dejavnosti na podro─Źju, na katerem opravlja naloge in┼ípekcijskega nadzora, razen ─Źe gre za znanstveno ali pedago┼íko delo. V skladu s 17. ─Źl. Zakona o in┼ípekcijskem nadzoru (ZIN) je in┼ípektor posebej odgovoren, ─Źe opravlja dejavnost oziroma dela iz 15. ─Źlena tega zakona. Kr┼íitev posebnih odgovornosti ┼íteje za hudo kr┼íitev obveznosti iz delovnega razmerja. V kolikor bi bili dokumenti, ki jih navaja novinarka, pristni, oziroma ─Źe bi se v preiskavi izkazalo, da je delavec ustanovitelj in direktor podjetij v tujini, ki opravljajo farmacevtsko dejavnost, bi to predstavljalo kr┼íitev navedene posebne odgovornosti po omenjenem zakonu.

V interesu agencije je, da se zadeva popolnoma razjasni. Menimo, da je bistveno, da storimo vse, kar je v na┼íi mo─Źi, da za┼í─Źitimo interese JAZMP ter javni interes na podro─Źju delovanja agencije. V skladu z navedenim je agencija o celotni zadevi seznanila Okro┼żno dr┼żavno to┼żilstvo v Ljubljani, da bodo zadevo raziskali pristojni organi.

V JAZMP bomo storili vse potrebno, da se zadeve ─Źim prej razjasnijo, na podlagi ugotovitev v zvezi s tem pa bo nato mogo─Źe tudi nadaljnje ukrepanje.

Scroll to Top