Pojasnilo in ukrepanje JAZMP v zadevi Panama Papers

Pred dnevi nas je zaposleni na JAZMP Janez Obreza, ki v JAZMP opravlja delo farmacevtskega inšpektorja, seznanil z informacijo o novinarskih vprašanjih na temo Panama Papers oziroma o njegovem domnevnem poslovanju preko podjetij v davčni oazi. Sodelavec informacije zanika in je pristojnim organom podal predlog za pregon zaradi kraje identitete. JAZMP je z namenom razjasnitve zadeve in zaščite javnega interesa o tem seznanila Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, da bodo zadevo raziskali pristojni organi.

Novinarka v svojih vprašanjih navaja, da razpolaga z dokumenti, iz katerih naj bi izhajalo, da naj bi gospod Obreza septembra 2011 registriral podjetje Replek Pharm Ltd. na otoku Samoa in podjetji Suan Farma, S.A. in VET-Agro, S.A. na Britanskih deviških otokih, oktobra 2011 pa naj bi postal direktor podjetja Artemis Biotech Limited iz Hong Konga.

Sodelavec nas je o teh vprašanjih nemudoma obvestil in zanikal vpletenost. Trdi, da za ustanavljanje podjetij v tujini tudi ni nikogar pooblastil. V kolikor so bila podjetja res ustanovljena v njegovem imenu, sklepa, da je prišlo do zlorabe njegove identitete. Zaradi navedenega je že podal predlog za pregon pred pristojnimi organi.

Za inšpektorje velja nezdružljivost opravljanja dejavnosti z opravljanjem njihovega poklica. V skladu s 15. čl. Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) inšpektor ne sme opravljati dejavnosti na področju, na katerem opravlja naloge inšpekcijskega nadzora, razen če gre za znanstveno ali pedagoško delo. V skladu s 17. čl. Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) je inšpektor posebej odgovoren, če opravlja dejavnost oziroma dela iz 15. člena tega zakona. Kršitev posebnih odgovornosti šteje za hudo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. V kolikor bi bili dokumenti, ki jih navaja novinarka, pristni, oziroma če bi se v preiskavi izkazalo, da je delavec ustanovitelj in direktor podjetij v tujini, ki opravljajo farmacevtsko dejavnost, bi to predstavljalo kršitev navedene posebne odgovornosti po omenjenem zakonu.

V interesu agencije je, da se zadeva popolnoma razjasni. Menimo, da je bistveno, da storimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo interese JAZMP ter javni interes na področju delovanja agencije. V skladu z navedenim je agencija o celotni zadevi seznanila Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, da bodo zadevo raziskali pristojni organi.

V JAZMP bomo storili vse potrebno, da se zadeve čim prej razjasnijo, na podlagi ugotovitev v zvezi s tem pa bo nato mogoče tudi nadaljnje ukrepanje.

Scroll to Top