Obvestilo o preskrbi z Imuranom

Motnja v preskrbi z zdravilom Imuran 50 mg filmsko obložene tablete je nastala, ker proizvajalec do marca 2017 ne more zagotavljati zdravila v slovenski embalaži. Zaradi posledično povečane porabe zdravila z enako učinkovino (azatioprin) v enaki jakosti in farmacevtski obliki je prišlo tudi do pomanjkanja zdravila Azafalk 50 mg filmsko obložene tablete. Na voljo pa je zdravilo Azafalk filmsko obložene tablete v jakosti 75 mg ali 100 mg.

Ker je azatioprin neobhodno potrebno zdravilo pri imunosupresivnem zdravljenju, je JAZMP sredi decembra 2016 pozvala tako imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Imuran kot tudi imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Azafalk, da v najkrajšem možnem času omogočita razpoložljivost tega zdravila v jakosti 50 mg. Odobrila je dobavo zdravila Imuran 50 mg filmsko obložene tablete v tuji embalaži ter zdravila Azafalk 50 mg filmsko obložene tablete v tuji embalaži s slovensko nalepko.

Tako je JAZMP izvedla vse aktivnosti v svoji pristojnosti, da poslovni subjekti, ki so odgovorni za preskrbo z zdravili, lahko dajo zdravila z azatioprinom na trg.

Poudarjamo namreč, da so po zakonodaji za preskrbo trga odgovorni proizvajalci zdravil oziroma imetniki dovoljenja za promet z zdravilom, veletrgovci z zdravili in lekarne. JAZMP je pristojni organ za zdravila z regulativno in nadzorno funkcijo in ne institucija, ki bi sama izvajala preskrbo z zdravili, pri čemer pa s svojimi pooblastili, ki ji jih daje zakon, poskrbi za to, da veletrgovci z zdravili lahko pravočasno in v zadostnem obsegu preskrbijo prebivalstvo v Republiki Sloveniji z zdravili v skladu s potrebami javnega zdravstva.

Po prvotnih napovedih predstavnika imetnika dovoljenja za promet z zdravilom bi moralo zdravilo Imuran 50 mg filmsko obložene tablete v tuji embalaži dobavljeno že v tednu od 27. do 30. 12. 2016, vendar smo bili obveščeni, da je zaradi praznikov njegova dobava premaknjena v naslednji teden (od 3. do 6. 1. 2017).

Po napovedih imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Azafalk naj bi bilo zdravilo Azafalk 50 mg filmsko obložene tablete v tuji embalaži s slovensko nalepko na voljo najpozneje do konca drugega tedna v januarju 2017.

Če je pacientom zdravila Imuran popolnoma zmanjkalo, svetujemo, da čim prej stopijo v stik s svojim zdravnikom, da preveri, ali jim lahko namesto zdravila Imuran 50 mg filmsko obložene tablete predpiše zdravilo Azafalk filmsko obložene tablete v jakosti 75 mg ali 100 mg ali kakšno drugo zdravilo.

Scroll to Top