Obvestilo o preskrbi z Imuranom

Motnja v preskrbi z zdravilom Imuran 50 mg filmsko oblo┼żene tablete je nastala, ker proizvajalec do marca 2017 ne more zagotavljati zdravila v slovenski embala┼żi. Zaradi posledi─Źno pove─Źane porabe zdravila z enako u─Źinkovino (azatioprin) v enaki jakosti in farmacevtski obliki je pri┼ílo tudi do pomanjkanja zdravila Azafalk 50 mg filmsko oblo┼żene tablete. Na voljo pa je zdravilo Azafalk filmsko oblo┼żene tablete v jakosti 75 mg ali 100 mg.

Ker je azatioprin neobhodno potrebno zdravilo pri imunosupresivnem zdravljenju, je JAZMP sredi decembra 2016 pozvala tako imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Imuran kot tudi imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Azafalk, da v najkraj┼íem mo┼żnem ─Źasu omogo─Źita razpolo┼żljivost tega zdravila v jakosti 50 mg. Odobrila je dobavo zdravila Imuran 50 mg filmsko oblo┼żene tablete v tuji embala┼żi ter zdravila Azafalk 50 mg filmsko oblo┼żene tablete v tuji embala┼żi s slovensko nalepko.

Tako je JAZMP izvedla vse aktivnosti v svoji pristojnosti, da poslovni subjekti, ki so odgovorni za preskrbo z zdravili, lahko dajo zdravila z azatioprinom na trg.

Poudarjamo namre─Ź, da so po zakonodaji za preskrbo trga odgovorni proizvajalci zdravil oziroma imetniki dovoljenja za promet z zdravilom, veletrgovci z zdravili in lekarne. JAZMP je pristojni organ za zdravila z regulativno in nadzorno funkcijo in ne institucija, ki bi sama izvajala preskrbo z zdravili, pri ─Źemer pa s svojimi pooblastili, ki ji jih daje zakon, poskrbi za to, da veletrgovci z zdravili lahko pravo─Źasno in v zadostnem obsegu preskrbijo prebivalstvo v Republiki Sloveniji z zdravili v skladu s potrebami javnega zdravstva.

Po prvotnih napovedih predstavnika imetnika dovoljenja za promet z zdravilom bi moralo zdravilo Imuran 50 mg filmsko oblo┼żene tablete v tuji embala┼żi dobavljeno ┼że v tednu od 27. do 30. 12. 2016, vendar smo bili obve┼í─Źeni, da je zaradi praznikov njegova dobava premaknjena v naslednji teden (od 3. do 6. 1. 2017).

Po napovedih imetnika dovoljenja za promet z zdravilom Azafalk naj bi bilo zdravilo Azafalk 50 mg filmsko oblo┼żene tablete v tuji embala┼żi s slovensko nalepko na voljo najpozneje do konca drugega tedna v januarju 2017.

─îe je pacientom zdravila Imuran popolnoma zmanjkalo, svetujemo, da ─Źim prej stopijo v stik s svojim zdravnikom, da preveri, ali jim lahko namesto zdravila Imuran 50 mg filmsko oblo┼żene tablete predpi┼íe zdravilo Azafalk filmsko oblo┼żene tablete v jakosti 75 mg ali 100 mg ali kak┼íno drugo zdravilo.

Scroll to Top