Objava dopolnjene tretje izdaje Formulariuma Slovenicuma (FS 3.3.1)

Na podlagi drugega odstavka 28. ─Źlena Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14) je Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke 21. avgusta 2017 objavila spletno izdajo Prvega dopolnila k Tretjemu dopolnilu Tretje izdaje Slovenskega dodatka k Evropski farmakopeji – Formularium Slovenicum 3.3.1, dostopno na spletnem naslovu www.formularium.si.

Dopolnilo poleg ┼że objavljenih vsebin zadnje izdaje FS vsebuje tudi prevod nem┼íke monografije Cannabisbl├╝ten (DAB).

Evropska farmakopeja, ki predpisuje standarde kakovosti za zdravilne u─Źinkovine, pomo┼żne snovi in zdravila, med drugim tudi za ve─Ź rastlinskih drog, trenutno ┼íe ne vsebuje monografije za cvet konoplje. Z objavo monografije v FS je tako predpisan standard kakovosti za cvetne in plodne vr┼íi─Źke konoplje (Cannabis flos) v Republiki Sloveniji, ki bo veljal do sprejetja monografije za cvet konoplje v Evropski farmakopeji. V lanskem letu je Komisija za Evropsko farmakopejo pri EDQM potrdila uvrstitev izdelave monografije za cvet konoplje na dnevni red izvedenske skupine, vendar so postopki izdelave monografij zaradi strokovne zahtevnosti in vklju─Źevanja zainteresirane javnosti dolgotrajni. Monografija za cvet konoplje bo zato uvr┼í─Źena v Evropsko farmakopejo predvidoma ─Źez eno do dve leti. Zaradi tega v tej izdaji objavljamo prevod monografije za cvet konoplje iz nem┼íke farmakopeje (DAB), s ─Źimer bomo zapolnili vrzel glede veljavnega standarda kakovosti te rastlinske droge v Republiki Sloveniji in s tem omogo─Źili njeno ─Źimprej┼ínjo uporabo in dostopnost za bolnike, ki jo potrebujejo. 

Monografija Cvet konoplje (Cannabis flos) je dostopna tudi brezpla─Źno na spletnem naslovu www.formularium.si v zavihku Brezpla─Źne vsebine. 

Scroll to Top