Izid nove, ─Źetrte izdaje Formulariuma Slovenicuma (FS 4.0)

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomo─Źke najavlja izdajo nove, ─Źetrte izdaje FORMULARIUMA SLOVENICUMA (FS 4.0)

Letos je preteklo dvajset let, odkar Formularium Slovenicum izhaja. Prva izdaja je iz┼íla leta 1998 in je obsegala ┼íest dopolnil, druga izdaja leta 2005 s petimi dopolnili in tretja leta 2011 s tremi dopolnili. Leto┼ínja, ─Źetrta izdaja, je povsem prenovljena in bo iz┼íla le v spletni obliki 27. avgusta 2018 na ┼że znanem naslovu www.formularium.si.  

─îetrta izdaja FS vsebuje izbrane vsebine 9. izdaje Evropske farmakopeje in njenih dodatkov (Suplementi 9.1, 9.2, 9.3, 9.4 in 9.5) ter posebne nacionalne vsebine. Vsebinsko in oblikovno je zasnovana na nov, bolj razumljiv na─Źin, ki sledi ureditvi Ph. Eur.

Nekatere novosti v ─Źetrti izdaji ┼żelimo posebej poudariti:

  • V celoti so objavljena Splo┼ína obvestila (razdelki 1.1. do 1.6.), ki se nana┼íajo na vse monografije in druga besedila Evropske farmakopeje. Prevod je pomembna dopolnitev in omogo─Źa bolj┼íe razumevanje Ph. Eur.
  • Objavljeni so posodobljeni in dopolnjeni seznami reagentov, standardnih in pufrskih raztopin, primarnih standardov za volumetri─Źne raztopine ter seznam volumetri─Źnih raztopin.
  • V podpoglavju Splo┼ína besedila je na novo objavljen celoten prevod poglavja Referen─Źni standardi (5.12.), ki jih uporabljamo za istovetenje, preverjanje ─Źistote in dolo─Źanje vsebnosti snovi, navedenih v monografijah ali splo┼ínih poglavjih Evropske farmakopeje
  • V celoti je revidirano poglavje Metode priprave sterilnih izdelkov (5.1.1.), ki na bolj┼íi, metodi─Źen na─Źin navaja vrste in pogoje sterilizacijskih procesov.
  • Na novo je objavljeno tudi poglavje Monografije o ekstraktih iz rastlinskih drog (5.23.), ki podrobneje opisuje, na kak┼íen na─Źin so pripravljene monografije Ph. Eur. o ekstraktih iz rastlinskih drog ter opredeljuje na─Źela, po katerih so razvr┼í─Źeni ekstrakti.
  • Dopolnjeni sta splo┼íni poglavji 5.12 Referen─Źni standardi in 5.15 S funkcionalnostjo povezane lastnosti pomo┼żnih snovi (FRC).
  • Revidirana je monografija Cvet konoplje.
  • V FS 4.0 niso ve─Ź objavljene monografije farmacevtskih pripravkov in seznami standardnih izrazov.

Najavljamo tudi tradicionalno enodnevno strokovno posvetovanje, namenjeno predstavitvi novosti, ki jih prina┼ía ─Źetrta izdaja FS. Posvetovanje bo v ─Źetrtek, 25. oktobra 2018 v dvorani A v I. nadstropju Gospodarske zbornice Slovenije, Dimi─Źeva ulica 13 v Ljubljani, kamor vas ob tem pomembnem dogodku vljudno vabimo!

Scroll to Top