REKLAMIRANJE IZDELKA HONDROCREAM NA SPLETNIH STRANEH NA ZAVAJAJOČ NAČIN TER PRODAJA IZDELKA

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala oglaševanje in prodajo izdelka Hondrocream na način, kakor da je zdravilo, čeprav ni registrirano kot zdravilo, na spletnih straneh:

–          medicine24.services  

–          si.thehondrocream.com

Na spletnih straneh je objavljen intervju z domnevnim zdravnikom neobstoječega “Znanstveno-raziskovalnega inštituta za revmatologijo Slovenije” glede zdravljenja sklepov, ki v zvezi s tem reklamira izdelek Hondrocream, ki naj bi zdravil sklepe in bolečine v sklepih oziroma domnevna priporočila, kako jih je mogoče pozdraviti brez zdravniških procedur. JAZMP opozarja, da za izdelek Hondrocream ni izdala dovoljenja za promet kakor to določa Zakon o zdravilih, prav tako izdelek Hondrocream ni registriran kot zdravilo. Spletne strani prav tako na nedovoljen način uporabljajo slovenski grb in sklicevanje na neobstoječi “Znanstveno-raziskovalni inštitut za revmatologijo Slovenije”.

Na to, da gre za še eno tipičnih spletnih prevar, pa kaže tudi naslednje:

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v Panami.
  • Ponudnik izdelek ponuja z visokim popustom, s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • V zvezi s tem opozarjamo, da proizvoda Hondrocream ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil (http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search/$searchForm?SearchView) v Sloveniji, kar kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potrošniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočamo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top