REKLAMIRANJE IZDELKA KREMA ZA ZDRAVLJENJE HEMOROIDOV »HemorrhoSTOP« NA SPLETNIH STRANEH NA ZAVAJAJOČ NAČIN TER PRODAJA IZDELKA

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala oglaševanje in prodajo izdelkakrema za zdravljenje hemoroidov »HemorrhoSTOP«  na način, kakor da je zdravilo, čeprav ni registriran kot zdravilo, na spletnih straneh:

Na spletnih straneh je objavljen intervju z domnevnima zdravnikoma proktologoma, ki reklamirata izdelek HemorrhoSTOP kremo za zdravljenje hemoroidov, ki naj bi bil rešilna bilka za zdravljenje hemoroidov. JAZMP opozarja, da za izdelek HemorrhoSTOP krema za zdravljenje hemoroidov ni izdala dovoljenja za promet kakor to določa Zakon o zdravilih, prav tako izdelek HemorrhoSTOP krema za zdravljenje hemoroidov ni registriran kot zdravilo. Na to, da gre za še eno tipičnih spletnih prevar, pa kaže tudi naslednje:

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v tujini.
  • Ponudnik izdelek ponuja z visokim popustom, s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • V zvezi s tem opozarjamo, da izdelka HemorrhoSTOP kreme za zdravljenje hemoroidov  ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil (www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search) v Sloveniji, kar kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potrošniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočamo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top