Zdravila z omega-3 maščobnimi kislinami niso učinkovita pri preprečevanju nadaljnjih težav s srcem po prebolelem srčnem infarktu

Evropska agencija za zdravila (angl. European Medicines Agency – EMA) je potrdila, da zdravila z omega-3-maščobnimi kislinami, ki vsebujejo kombinacijo etil estra eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA) v odmerku 1 gram na dan, niso učinkovita kot preventiva pred nadaljnjimi težavami s srcem in krvnim žiljem pri ljudeh, ki so preboleli srčni infarkt. Do te ugotovitve je prišla na podlagi ponovnega pregleda podatkov, ki je bil opravljen na zahtevo podjetji, ki tržijo omenjena zdravila.

To pomeni, da naj se tovrstna zdravila več ne uporabljajo za ta namen. Vseeno pa se lahko vedno uporabljajo za znižanje nivoja določenih krvnih maščob, ki jim rečemo trigliceridi.

Zdravila z omega-3-maščobnimi kislinami so bile po letu 2000 odobrena za uporabo po srčnem infarktu v kombinaciji z drugimi zdravili v številnih državah EU, in sicer v odmerku 1 g na dan. V času njihove odobritve so takrat razpoložljivi in dosegljivi podatki dokazovali določene pozitivne učinke v zmanjšanju resnih težav s srcem in krvnim žiljem.

Strokovni organ pri EMA, Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (angl. Committee for Medicinal Prducts for Human Use – CHMP) je ponovno pregledal podatke in dokaze, ki so se za tovrstno uporabo zdravila nabrali skozi leta, ter se dodatno posvetoval s strokovnjaki s tega področja. Zaključil je, da kljub dejstvu, da ni nobenih novih varnostnih pomislekov, učinkovitost tovrstnih zdravil kot preventiva pred ponovitvijo težav s srcem in krvnim žiljem, ni bila potrjena.

EMA zaključuje, da se naj dovoljenje za promet teh zdravil ustrezno posodobi, tako da se ta indikacija umakne.

Scroll to Top