Zdravila za respiratorne bolezni, ki vsebujejo lizat bakterij

Evropska agencija za zdravila (EMA) priporo─Źa, da se zdravila za respiratorne bolezni, ki vsebujejo lizat bakterij, uporabljajo le za prepre─Źevanje ponavljajo─Źih se respiratornih oku┼żb, razen plju─Źnice. To priporo─Źilo je posledica pregleda, na podlagi katerega je bilo zaklju─Źeno, da ni robustnih podatkov, ki bi kazali, da so tovrstna zdravila u─Źinkovita pri zdravljenju stanj z respiratorno oku┼żbo ali za prepre─Źevanje plju─Źnice, in da posledi─Źno naj ne bi bila uporabljena za ta namen.

V pregledu je Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (angl. Committee for Medicinal Prducts for Human Use – CHMP), strokovni organ pri EMI, upo┼íteval rezultate klini─Źnih ┼ítudij, podatkov o ne┼żelenih u─Źinkih teh zdravil in mnenje ekspertne skupine za infekcijske bolezni.

Kljub omejenim podatkom, se je s pregledom ugotovilo, da so o u─Źinkovitosti teh zdravil pri prepre─Źevanju ponavljajo─Źih se oku┼żba dihalne poti ter da je varnostni profil v skladu s tistim, ki je za tovrstna zdravila pri─Źakovan. CHMP je zato izdal priporo─Źilo, da se ta zdravila lahko ┼íe naprej uporabljajo za prepre─Źevanje, a morajo podjetja predlo┼żiti dodatne podatke o varnosti in u─Źinkovitosti na podlagi novih klini─Źnih ┼ítudij, in sicer do leta 2026.

Ve─Ź o tem zdravilu ter informacije za paciente in zdravstvene delavce lahko najdete na spletni strani EMA: pisno sporo─Źilo za javnost [v angle┼í─Źini].

Scroll to Top