OGLAŠEVANJE TER PRODAJA IZDELKA »AURESOIL SENSI & SECURE« NA SPLETNIH STRANEH NA ZAVAJAJOČ NAČIN

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala oglaševanje in prodajo izdelka »Auresoil Sensi & Secure«, ki je predstavljen z lastnostmi za zdravljenje, čeprav ni registriran kot zdravilo, na spletnih straneh:

Na spletnih straneh je objavljen intervju z domnevnim znanstvenikom specialistom s področja molekularne biologije, ki naj bi ravno prejel nominacijo za Nobelovo nagrado, ter v zvezi s tem oglašuje izdelek »Auresoil Sensi & Secure«, formulo v obliki olja za regeneracijo slušnih celic, s katero naj bi se popolnoma obnovile slušne celice in se v samo 28 dneh vrnila naravna sposobnost sluha celo osebam z resno izgubo sluha. JAZMP opozarja, da za izdelek »Auresoil Sensi & Secure« ni izdala dovoljenja za promet kakor to določa Zakon o zdravilih, prav tako izdelek »Auresoil Sensi & Secure« ni registriran kot zdravilo. Na to, da gre za še eno tipičnih spletnih prevar, pa kaže tudi naslednje:

·         Oglaševalsko gradivo lažno obljublja zdravstvene učinke izdelka, ki niso potrjeni in preverjeni.

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v tujini.
  • Zapisi na strani so generični, podatki o zadovoljnih kupcih pa se sproti generirajo.
  • Ponudnik izdelek ponuja z visokim popustom, s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • V zvezi s tem opozarjamo, da izdelka, domnevnega zdravila proti gluhosti, »Auresoil Sensi & Secure« ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil (www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/Search) v Sloveniji, kar kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potrošniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočamo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top