Sporo─Źilo za javnost o problematiki uporabe neveljavnih cen zdravil in vpliv na preskrbo pacientov z zdravili

V zvezi z opozorili glede morebitnih motenj pri oskrbi z zdravili JAZMP podaja naslednjo izjavo.

JAZMP meni, da je nedopustno, da se v ─Źasu do implementacije re┼íitve zaradi neurejenih poslovnih razmerij med posameznimi udele┼żenci v prometu z zdravili jemlje za talce bolnike z zavrnitvijo izdaje zdravil. Opozorila LZS v zvezi z omejevanjem dostopnosti do dolo─Źenih zdravil, ki so jih lekarne pla─Źale po previsokih cenah, so neutemeljena, saj so vsa ta zdravila na slovenskem trgu dostopna in imajo zagotovljen ustrezen dele┼ż kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Vsa ostala razmerja lahko vsi udele┼żenci v prometu z zdravili, tj. imetniki dovoljenj, na podlagi katerih so zdravila v prometu, veletrgovci in lekarne uredijo s pristojnimi institucijami brez tega, da bi bolnikom omejevali dostop do zdravil. Zato JAZMP meni, da ni razloga za zavrnitev izdaje zdravil bolnikom in prav tako ni razloga za nadaljnje odla┼íanje pri uvajanju spodaj opisane re┼íitve z dodatno kontrolo cen, ki jo omogo─Źa Splo┼íni dogovor ZZZS.

Ve─Ź…