JAZMP OPOZARJA: ZAVAJAJO─îE REKLAMIRANJE IN PRODAJA IZDELKA HONDROCREAM NA SPLETNIH STRANEH

avna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala ogla┼íevanje in prodajo izdelka Hondrocream na na─Źin, kakor da je zdravilo, ─Źeprav ni registrirano kot zdravilo, na naslednjih spletnih straneh:

┬Ě         http://medlife.today/go/click.php?key=ycflhfz4gh2gsm331hao

┬Ě         http://health-med.online/go/click.php?key=hyyubrtjiv2bjqkctls3

┬Ě         http://si.hondrocream-pro.com/?utm_source=leadbit&utm_medium=cpa&utm_campaign=2523&TID=59E724157EED7B175B09648B&host=topleadbit.com&c=si

┬Ě         http://pro-med.today/go/click.php?key=7jw2uv4dux9owcclstsc

┬Ě         http://health-med.online/go/click.php?key=hyyubrtjiv2bjqkctls3

Na navedenih spletnih straneh so objavljeni intervjuji z domnevnim zdravnikom glede u─Źinkovitosti izdelka pri zdravljenju sklepov in bole─Źin v sklepih. JAZMP opozarja, da za omenjeni izdelek ni izdala dovoljenja za promet z zdravilom kakor to dolo─Źa Zakon o zdravilih, prav tako v Republiki Sloveniji izdelek ni registriran kot zdravilo

Nekatere spletne strani tudi uporabljajo slovenski grb in poimenovanje Ministrstva za zdravje. RS Ministrstvo za zdravje nikoli ne ogla┼íuje zdravil ali zdravstvenih pripomo─Źkov in opozarja, da gre za ponarejene oziroma la┼żne spletni strani ter prosi, da zavajanju ne nasedate. La┼żne spletni strani so prijavili pristojni policijski postaji in o tem obvestili tudi SI-CERT (nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s podro─Źja varnosti elektronskih omre┼żij in informacij), Tr┼żni in┼ípektorat Republike Slovenije in RS Ministrstvo za javno upravo (Direktorat za informatiko). 

Na to, da gre za ┼íe eno tipi─Źnih spletnih prevar, pa ka┼że tudi naslednje:

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakr┼íni podatki o ponudniku, spletna stran je registrirana v Panami.
  • Ponudnik ob nakupu ponuja visok popust s ─Źimer ┼żeli potro┼ínike prepri─Źati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi ─Źasovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri ─Źemer njihove verodostojnosti ni mogo─Źe preveriti kar ka┼że na to, da so izmi┼íljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • V zvezi s tem opozarjamo, da proizvoda Hondrocream ni mogo─Źe najti v Centralni bazi zdravil (http://www.cbz.si) v Sloveniji, kar ka┼że na to, da navedbe na spletnih straneh niso resni─Źne.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke mo─Źno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potro┼íniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z dana┼ínjo tehnologijo potro┼ínikom omogo─Źa, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povpra┼íajo za izku┼ínje na razli─Źnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporo─Źamo, da obi┼í─Źejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omre┼żnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top