JAZMP OPOZARJA: ZAVAJAJOČE REKLAMIRANJE IN PRODAJA IZDELKA HONDROCREAM NA SPLETNIH STRANEH

avna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala oglaševanje in prodajo izdelka Hondrocream na način, kakor da je zdravilo, čeprav ni registrirano kot zdravilo, na naslednjih spletnih straneh:

·         http://medlife.today/go/click.php?key=ycflhfz4gh2gsm331hao

·         http://health-med.online/go/click.php?key=hyyubrtjiv2bjqkctls3

·         http://si.hondrocream-pro.com/?utm_source=leadbit&utm_medium=cpa&utm_campaign=2523&TID=59E724157EED7B175B09648B&host=topleadbit.com&c=si

·         http://pro-med.today/go/click.php?key=7jw2uv4dux9owcclstsc

·         http://health-med.online/go/click.php?key=hyyubrtjiv2bjqkctls3

Na navedenih spletnih straneh so objavljeni intervjuji z domnevnim zdravnikom glede učinkovitosti izdelka pri zdravljenju sklepov in bolečin v sklepih. JAZMP opozarja, da za omenjeni izdelek ni izdala dovoljenja za promet z zdravilom kakor to določa Zakon o zdravilih, prav tako v Republiki Sloveniji izdelek ni registriran kot zdravilo

Nekatere spletne strani tudi uporabljajo slovenski grb in poimenovanje Ministrstva za zdravje. RS Ministrstvo za zdravje nikoli ne oglašuje zdravil ali zdravstvenih pripomočkov in opozarja, da gre za ponarejene oziroma lažne spletni strani ter prosi, da zavajanju ne nasedate. Lažne spletni strani so prijavili pristojni policijski postaji in o tem obvestili tudi SI-CERT (nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij), Tržni inšpektorat Republike Slovenije in RS Ministrstvo za javno upravo (Direktorat za informatiko). 

Na to, da gre za še eno tipičnih spletnih prevar, pa kaže tudi naslednje:

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran je registrirana v Panami.
  • Ponudnik ob nakupu ponuja visok popust s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • V zvezi s tem opozarjamo, da proizvoda Hondrocream ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil (http://www.cbz.si) v Sloveniji, kar kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potrošniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočamo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top