Zdravilo Lartruvo neučinkovito pri zdravljenju raka mehkih tkiv

Zdravilo Lartruvo za zdravljenje raka mehkega tkiva naj se več ne uvaja novim bolnikom, saj je raziskava pokazala, da ni tako učinkovito, kot je bilo sprva ugotovljeno ob njegovi odobritvi.

Preliminarni rezultati raziskave ANNOUNCE, s katero naj bi proizvajalec dodatno potrdil učinkovitost in varnost, kažejo, da zdravilo Lartruvo (olaratumab) v kombinaciji s citostatikom doksorubicinom nič bolj ne podaljša preživetja bolnikov z rakom mehkih tkiv kot doksorubicin sam. Zdravilo Lartruvo je sicer odobreno širom Evropske unije od novembra 2016 za zdravljenje napredovalega sarkoma mehkega tkiva – bolezni, za katero primanjkuje ustreznega zdravljenja.

Dokler niso znani končni rezultati raziskave, Evropska agencija za zdravila (EMA) priporoča, da se s tem zdravilom ne začne zdraviti nobenega novega bolnika. Za bolnike, ki trenutno prejemajo to zdravilo, pa se lahko zdravnik odloči za nadaljevanje zdravljenja, v kolikor deluje, da jim takšno zdravljenje koristi.

Novih zadržkov z vidika varnosti, na podlagi do zdaj znanih podatkov, za to zdravilo ni.

Več o zdravilu, raziskavi in priporočilih, si lahko preberete na spletni strani EMA, sporočilo za javnost [v angleščini].

Scroll to Top