OGLAŠEVANJE TER PRODAJA IZDELKA »PROLESAN PURE« NA SPLETNIH STRANEH NA ZAVAJAJOČ NAČIN

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP) je pri nadzoru nad izvajanjem Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 17/14; v nadaljnjem besedilu: Zakon o zdravilih) obravnavala oglaševanje in prodajo izdelka »Prolesan Pure«, ki je predstavljen z lastnostmi za zdravljenje, čeprav ni registriran kot zdravilo, na spletnih straneh:

      – https://prolesanpure.com/sl/

      – https://worldocassions.com/386/prolesanpur-m-med/gps/ 

Na spletnih straneh je objavljen intervju z domnevnim znanstvenikom specialistom s področja molekularne biologije, ki naj bi prejel več prestižnih nagrad, ter v zvezi s tem oglašuje izdelek »Prolesan Pure«, kapsule za hujšanje, s katerim naj bi v 28 dneh shujšali za 14 kg. Izdelek je na spletni strani večkrat izrecno omenjen kot zdravilo, poleg tega na spletni strani navajajo, da kapsule občutno izboljšajo srčni tlak, zmanjšajo tveganje za arterijske bolezni, znižajo LDL (slab holesterol) in kažejo pozitiven učinek pri diabetesu ali bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. JAZMP opozarja, da za izdelek »Prolesan Pure« ni izdala dovoljenja za promet, kakor to določa Zakon o zdravilih, ter domnevnega zdravila ni mogoče najti v Centralni bazi zdravil v Sloveniji, kar daje vedeti, da navedbe na spletnih straneh niso resnične. Na to, da gre za še eno tipičnih spletnih prevar, pa kaže tudi naslednje:

·         Na spletnih straneh lažno obljubljajo zdravstvene učinke izdelka, ki niso potrjeni in preverjeni.

  • Na spletnih straneh niso navedeni nikakršni podatki o ponudniku, spletna stran pa je registrirana v tujini.
  • Zapisi na strani so generični, podatki o zadovoljnih kupcih pa se sproti generirajo.
  • Ponudnik izdelek ponuja z visokim popustom, s čimer želi potrošnike prepričati v hiter nakup. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena.
  • Na spletnih strani so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.
  • Uporabljene fotografije zadovoljnih kupcev in domnevnega »strokovnjaka« je mogoče najti na spletu oziroma se pojavljajo tudi na drugih podobnih spletnih straneh, v drugih jezikih, z drugimi imeni, kar kaže na to, da so te osebe izmišljene.

Glede na navedeno Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenega izdelka nasploh.

Naj ponovno poudarimo, da naj potrošniki pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočamo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Scroll to Top