COVID-19: opomnik v zvezi s tveganji pri uporabi klorokina in hidroksiklorokina

Evropska agencija za zdravila (EMA) opozarja zdravstvene delavce naj pozorno spremljajo bolnike z boleznijo COVID-19, ki prejemajo klorokin ali hidroksiklorokin, saj se lahko pojavijo resni ne┼żeleni u─Źinki pri zdravljenju s temi zdravili.

Tako klorokin kot hidroksiklorokin, ki sta odobreni zdravili za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni, se uporabljata za zdravljenje bolnikov z boleznijo COVID-19, vendar koristi zdravljenja pri tej populaciji bolnikov še niso bile ugotovljene.

┼átevilne observacijske ┼ítudije poro─Źajo, da sta klorokin in hidroksiklorokin povezana s pove─Źanim tveganjem za te┼żave s srcem, ki so dobro znani stranski u─Źinki tovrstnega zdravljenja, vklju─Źujo─Ź motnje sr─Źne ritma in sr─Źni zastoj.

Zdravstveni delavci morajo pri predpisovanju teh zdravil upo┼ítevati ┼że obstoje─Źa sr─Źna obolenja, neuravnote┼żeno ravnovesje kalija ali magnezija in so─Źasno uporabo zdravil, ki podalj┼íajo QT interval, saj ti dejavniki pove─Źajo nagnjenost bolnikov k motnjam sr─Źnega ritma.

Zdravstveni delavci morajo tudi upo┼ítevati, da so motnje sr─Źnega ritma lahko verjetnej┼íe ali huj┼íe, ─Źe se klorokin ali hidroksiklorokin uporabljata v ve─Źjih odmerkih, kot je priporo─Źeno glede na dovoljene indikacije, ali v kombinaciji z dolo─Źenimi antibiotiki, kot je azitromicin. EMA je o tovrstnih tveganjih ┼że predhodno obve┼í─Źala.

Poleg delovanja na srce, ta zdravila lahko povzro─Źijo nevropsihiatri─Źne motnje, vklju─Źujo─Ź vznemirjenost, nespe─Źnost, zmedenost, psihozo in samomorilsko miselnost. Za ta zdravila je tudi znano, da vplivajo na jetra, povzro─Źajo po┼íkodbe nevronov, kar lahko vodi do mo┼żganskih napadov in zni┼żanja krvnega sladkorja.

Glede na nove podatke, ki prihajajo, so nekatere dr┼żave EU za─Źasno prekinile ali ustavile klini─Źna presku┼íanja, ki preiskujejo klorokin in hidroksiklorokin pri bolnikih s COVID-19. Nekatera klini─Źna presku┼íanja, vklju─Źno┬á mednarodno klini─Źno presku┼íanje Solidarity pod okriljem mednarodne svetovne organizacije (WHO), so za─Źasno prekinila vklju─Źevanje bolnikov v preiskovalne skupine s temi zdravili. Pri predhodnem pregledu obse┼żnega klini─Źnega presku┼íanja Recovery, ki poteka na bolnikih z boleznijo COVID-19, pa ni bilo ugotovljenih razlogov za za─Źasno prekinitev ali ustavitev te ┼ítudije.

EMA ponovno poudarja, da je uporaba klorokina in hidroksiklorokina za zdravljenje ali prepre─Źitev bolezni COVID-19 v ─Źasu, ko se podatki ┼íe naprej analizirajo, mo┼żna le v klini─Źnih presku┼íanjih ali v okviru nujnih nacionalnih programov uporabe pri hospitaliziranih bolnikih, ki so pod strogim zdravni┼íkim nadzorom. Pomembno je, da se ustrezno zasnovana, randomizirana klini─Źna presku┼íanja, z  nekaterimi prilagoditvami, najprej zaklju─Źijo in pridobijo potrebni dokazi o koristih in tveganjih teh zdravil pri bolnikih z boleznijo COVID-19.

Bolniki, ki imajo predpisano zdravilo klorokin ali hidroksiklorokin za zdravljenje odobrenih indikacij (malarija in nekatere avtoimunske bolezni, kot sta revmatoidni artritis in lupus), morajo še naprej jemati ta zdravila, kot jim je svetoval zdravnik. Bolniki, ki imajo kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s temi zdravili, naj se pogovorijo s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.

EMA in nacionalni pristojni organi skrbno spremljajo zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju bolezni COVID-19 in bodo ┼íe naprej obve┼í─Źali ter ukrepali, ko se pojavijo nove informacije. Poleg tega EMA ┼íe naprej sodeluje in si izmenjuje informacije z WHO in mednarodnimi regulatornimi organi.

Bolnike in zdravstvene delavce velja opomniti, da o vseh domnevnih stranskih u─Źinkih poro─Źajo svojim nacionalnim regulatornim organom.

EMA izjavo za javno zdravje je izdala skupina za pandemijo s COVID-19 EMA pandemic Task Force (COVID-ETF).

Scroll to Top