COVID-19: opomnik v zvezi s tveganji pri uporabi klorokina in hidroksiklorokina

Evropska agencija za zdravila (EMA) opozarja zdravstvene delavce naj pozorno spremljajo bolnike z boleznijo COVID-19, ki prejemajo klorokin ali hidroksiklorokin, saj se lahko pojavijo resni neželeni učinki pri zdravljenju s temi zdravili.

Tako klorokin kot hidroksiklorokin, ki sta odobreni zdravili za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni, se uporabljata za zdravljenje bolnikov z boleznijo COVID-19, vendar koristi zdravljenja pri tej populaciji bolnikov še niso bile ugotovljene.

Številne observacijske študije poročajo, da sta klorokin in hidroksiklorokin povezana s povečanim tveganjem za težave s srcem, ki so dobro znani stranski učinki tovrstnega zdravljenja, vključujoč motnje srčne ritma in srčni zastoj.

Zdravstveni delavci morajo pri predpisovanju teh zdravil upoštevati že obstoječa srčna obolenja, neuravnoteženo ravnovesje kalija ali magnezija in sočasno uporabo zdravil, ki podaljšajo QT interval, saj ti dejavniki povečajo nagnjenost bolnikov k motnjam srčnega ritma.

Zdravstveni delavci morajo tudi upoštevati, da so motnje srčnega ritma lahko verjetnejše ali hujše, če se klorokin ali hidroksiklorokin uporabljata v večjih odmerkih, kot je priporočeno glede na dovoljene indikacije, ali v kombinaciji z določenimi antibiotiki, kot je azitromicin. EMA je o tovrstnih tveganjih že predhodno obveščala.

Poleg delovanja na srce, ta zdravila lahko povzročijo nevropsihiatrične motnje, vključujoč vznemirjenost, nespečnost, zmedenost, psihozo in samomorilsko miselnost. Za ta zdravila je tudi znano, da vplivajo na jetra, povzročajo poškodbe nevronov, kar lahko vodi do možganskih napadov in znižanja krvnega sladkorja.

Glede na nove podatke, ki prihajajo, so nekatere države EU začasno prekinile ali ustavile klinična preskušanja, ki preiskujejo klorokin in hidroksiklorokin pri bolnikih s COVID-19. Nekatera klinična preskušanja, vključno  mednarodno klinično preskušanje Solidarity pod okriljem mednarodne svetovne organizacije (WHO), so začasno prekinila vključevanje bolnikov v preiskovalne skupine s temi zdravili. Pri predhodnem pregledu obsežnega kliničnega preskušanja Recovery, ki poteka na bolnikih z boleznijo COVID-19, pa ni bilo ugotovljenih razlogov za začasno prekinitev ali ustavitev te študije.

EMA ponovno poudarja, da je uporaba klorokina in hidroksiklorokina za zdravljenje ali preprečitev bolezni COVID-19 v času, ko se podatki še naprej analizirajo, možna le v kliničnih preskušanjih ali v okviru nujnih nacionalnih programov uporabe pri hospitaliziranih bolnikih, ki so pod strogim zdravniškim nadzorom. Pomembno je, da se ustrezno zasnovana, randomizirana klinična preskušanja, z  nekaterimi prilagoditvami, najprej zaključijo in pridobijo potrebni dokazi o koristih in tveganjih teh zdravil pri bolnikih z boleznijo COVID-19.

Bolniki, ki imajo predpisano zdravilo klorokin ali hidroksiklorokin za zdravljenje odobrenih indikacij (malarija in nekatere avtoimunske bolezni, kot sta revmatoidni artritis in lupus), morajo še naprej jemati ta zdravila, kot jim je svetoval zdravnik. Bolniki, ki imajo kakršnakoli vprašanja glede zdravljenja s temi zdravili, naj se pogovorijo s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.

EMA in nacionalni pristojni organi skrbno spremljajo zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju bolezni COVID-19 in bodo še naprej obveščali ter ukrepali, ko se pojavijo nove informacije. Poleg tega EMA še naprej sodeluje in si izmenjuje informacije z WHO in mednarodnimi regulatornimi organi.

Bolnike in zdravstvene delavce velja opomniti, da o vseh domnevnih stranskih učinkih poročajo svojim nacionalnim regulatornim organom.

EMA izjavo za javno zdravje je izdala skupina za pandemijo s COVID-19 EMA pandemic Task Force (COVID-ETF).

Scroll to Top