ECDC in EMA objavljata premislek o dodatnih in obnovitvenih odmerkih cepiv proti COVID-19

Na podlagi trenutnih dokazov, povzetih v tehničnem poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ni nujne potrebe po dajanju obnovitvenih odmerkov cepiv popolnoma cepljenim posameznikom v splošni populaciji. Poročilo tudi navaja, da je potrebno že razmisliti o cepljenju z dodatnim odmerkov cepiva v okviru prvotnega cepljenja pri ljudeh s hudo oslabljenim imunskim sistemom.

Dokazi o učinkovitosti cepiva in trajanju zaščite kažejo, da vsa cepiva, odobrena v EU/EGP, trenutno kažejo visoko stopnjo zaščite pred hospitalizacijo, hudim potekom bolezni in smrtjo zaradi COVID-19. Približno ena tretjina odraslih prebivalcev EU/EGP, starejših od 18 let, še vedno ni v celoti cepljena, zato bi morala biti prednostna naloga cepljenje vseh upravičenih posameznikov, ki še niso zaključili priporočenega programa cepljenja.

Poleg cepljenja je ključnega pomena tudi nadaljevanje ukrepov, kot so ohranjanje medosebne razdalje, higiena rok in kašlja, ter uporaba mask za obraz, kjer je to potrebno. Uporaba mask se priporoča zlasti v okolju z visokim tveganjem, kot so ustanove za dolgotrajno oskrbo ali bolnišnični oddelki za zdravljenje bolnikov s tveganjem za hudo obliko COVID-19.

Pomembno je razlikovati med obnovitvenimi odmerki za ljudi z normalnim imunskim sistemom in dodatnimi odmerki za posameznike z oslabljenim imunskim sistemom. Nekatere študije poročajo, da lahko dodaten odmerek cepiva izboljša imunski odziv pri posameznikih z oslabljeno imunostjo, kot so prejemniki presaditve organov, ki so imeli slab imunski odziv na cepljenje. V teh primerih je potrebno že sedaj razmisliti o možnosti dajanja dodatnega odmerka. Razmisliti bi bilo potrebno tudi o tem, da bi kot previdnostni ukrep zagotovili dodaten odmerek starejšim oslabljenim posameznikom, zlasti tistim, ki živijo v zaprtem okolju, kot so stanovalci ustanov za dolgotrajno oskrbo.

Evropska agencija za zdravila (EMA) trenutno ocenjuje podatke o dodatnih odmerkih in bo odločila, ali so posodobitve informacij o cepivih ustrezne. EMA bo ocenjevala tudi podatke o obnovitvenih odmerkih. Medtem ko EMA ocenjuje ustrezne podatke, naj države članice predvidijo načrtovanje programov za dajanje obnovitvenih in dodatnih odmerkov cepiva.

Nasveti o načinu cepljenja ostajajo v pristojnosti nacionalnih svetovalnih tehničnih skupin za cepljenje, ki vodijo program cepljenja v posameznih državah članicah EU. Ti organi so v položaju, kjer lahko upoštevajo lokalne razmere, vključno s širjenjem virusa (zlasti zaskrbljujočih različic), razpoložljivostjo cepiv in zmogljivostjo nacionalnih zdravstvenih sistemov.

ECDC bo v prihodnje posodobila svoje tehnično poročilo, saj ECDC in EMA še naprej sodelujeta pri zbiranju in ocenjevanju podatkov, ki so na voljo o obnovitvenih in dodatnih odmerkih. Nadaljevati je potrebno z natančnim spremljanjem podatkov o učinkovitosti cepiv in prebojnih okužbah, zlasti med ranljivimi skupinami, ki jim grozi hud potek bolezni, in med tistimi, ki bivajo v zaprtem okolju. Medtem se morajo države članice pripraviti na morebitno prilagoditev programa cepljenja, v kolikor bi pri eni ali več skupinah prebivalstva opazili znatno zmanjšanje učinkovitosti cepiva.

Scroll to Top