ECDC in EMA objavljata premislek o dodatnih in obnovitvenih odmerkih cepiv proti COVID-19

Na podlagi trenutnih dokazov, povzetih v tehni─Źnem poro─Źilu Evropskega centra za prepre─Źevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ni nujne potrebe po dajanju obnovitvenih odmerkov cepiv popolnoma cepljenim posameznikom v splo┼íni populaciji. Poro─Źilo tudi navaja, da je potrebno ┼że razmisliti o cepljenju z dodatnim odmerkov cepiva v okviru prvotnega cepljenja pri ljudeh s hudo oslabljenim imunskim sistemom.

Dokazi o u─Źinkovitosti cepiva in trajanju za┼í─Źite ka┼żejo, da vsa cepiva, odobrena v EU/EGP, trenutno ka┼żejo visoko stopnjo za┼í─Źite pred hospitalizacijo, hudim potekom bolezni in smrtjo zaradi COVID-19. Pribli┼żno ena tretjina odraslih prebivalcev EU/EGP, starej┼íih od 18 let, ┼íe vedno ni v celoti cepljena, zato bi morala biti prednostna naloga cepljenje vseh upravi─Źenih posameznikov, ki ┼íe niso zaklju─Źili priporo─Źenega programa cepljenja.

Poleg cepljenja je klju─Źnega pomena tudi nadaljevanje ukrepov, kot so ohranjanje medosebne razdalje, higiena rok in ka┼ílja, ter uporaba mask za obraz, kjer je to potrebno. Uporaba mask se priporo─Źa zlasti v okolju z visokim tveganjem, kot so ustanove za dolgotrajno oskrbo ali bolni┼íni─Źni oddelki za zdravljenje bolnikov s tveganjem za hudo obliko COVID-19.

Pomembno je razlikovati med obnovitvenimi odmerki za ljudi z normalnim imunskim sistemom in dodatnimi odmerki za posameznike z oslabljenim imunskim sistemom. Nekatere ┼ítudije poro─Źajo, da lahko dodaten odmerek cepiva izbolj┼ía imunski odziv pri posameznikih z oslabljeno imunostjo, kot so prejemniki presaditve organov, ki so imeli slab imunski odziv na cepljenje. V teh primerih je potrebno ┼że sedaj razmisliti o mo┼żnosti dajanja dodatnega odmerka. Razmisliti bi bilo potrebno tudi o tem, da bi kot previdnostni ukrep zagotovili dodaten odmerek starej┼íim oslabljenim posameznikom, zlasti tistim, ki ┼żivijo v zaprtem okolju, kot so stanovalci ustanov za dolgotrajno oskrbo.

Evropska agencija za zdravila (EMA) trenutno ocenjuje podatke o dodatnih odmerkih in bo odlo─Źila, ali so posodobitve informacij o cepivih ustrezne. EMA bo ocenjevala tudi podatke o obnovitvenih odmerkih. Medtem ko EMA ocenjuje ustrezne podatke, naj dr┼żave ─Źlanice predvidijo na─Źrtovanje programov za dajanje obnovitvenih in dodatnih odmerkov cepiva.

Nasveti o na─Źinu cepljenja ostajajo v pristojnosti nacionalnih svetovalnih tehni─Źnih skupin za cepljenje, ki vodijo program cepljenja v posameznih dr┼żavah ─Źlanicah EU. Ti organi so v polo┼żaju, kjer lahko upo┼ítevajo lokalne razmere, vklju─Źno s ┼íirjenjem virusa (zlasti zaskrbljujo─Źih razli─Źic), razpolo┼żljivostjo cepiv in zmogljivostjo nacionalnih zdravstvenih sistemov.

ECDC bo v prihodnje posodobila svoje tehni─Źno poro─Źilo, saj ECDC in EMA ┼íe naprej sodelujeta pri zbiranju in ocenjevanju podatkov, ki so na voljo o obnovitvenih in dodatnih odmerkih. Nadaljevati je potrebno z natan─Źnim spremljanjem podatkov o u─Źinkovitosti cepiv in prebojnih oku┼żbah, zlasti med ranljivimi skupinami, ki jim grozi hud potek bolezni, in med tistimi, ki bivajo v zaprtem okolju. Medtem se morajo dr┼żave ─Źlanice pripraviti na morebitno prilagoditev programa cepljenja, v kolikor bi pri eni ali ve─Ź skupinah prebivalstva opazili znatno zmanj┼íanje u─Źinkovitosti cepiva.

Scroll to Top