Uvodni sestanek projekta skupnega ukrepanja IncreaseNET

31. 1. 2024 je bil pomemben dan za celotno evropsko regulatorno mre┼żo za zdravila. V Ljubljani je potekal uvodni sestanek projekta skupnega ukrepanja (Joint Action ÔÇô JA) Supporting the increased capacity and competence building of the EU medicines regulatory network ÔÇô IncreaseNET, ki se ga je udele┼żilo 55 predstavnikov partnerskih organizacij, Evropske komisije, Evropske agencije za zdravila in Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo. Skupni ukrep, ki se sofinancira v okviru Programa EU za zdravje (EU4Health), koordinira Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomo─Źke (JAZMP).

Skupna vrednost triletnega projekta, ki bo trajal v obdobju od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2026, je ocenjena na 10 milijonov evrov. Cilj projekta je okrepiti strokovne in kadrovske zmogljivosti javnih agencij za zdravila na podro─Źju ocenjevanja zdravil ter s tem zagotavljanje bolj┼íega dostopa do inovativnih, kakovostnih, u─Źinkovitih in varnih zdravil za paciente.

Na uvodnem sestanku so bile predstavljene klju─Źne naloge in aktivnosti, ki bodo usmerjale delo mre┼że, v kateri je zdru┼żenih 29 partnerskih organizacij iz 28 evropskih dr┼żav. Prav tako so bili predstavljeni konkretni cilji projekta kot npr. vsaj 50 novih klini─Źnih ocenjevalcev, ki bodo ┼íli skozi najbolj u─Źinkoviti proces u─Źenja ob delu.

Z izmenjavo znanja in dobrih praks se bo pomembno nadgradila mre┼ża in sistem za izobra┼żevanje tako novih kot izku┼íenih regulatornih strokovnjakov, predvsem z optimizacijo obstoje─Źih kapacitet ter podporo inovacijam. Vse to bo pomembno pripevalo k krepitvi nacionalnih pristojnih organov na podro─Źju zdravil in s tem krepitvi evropske regulatorne mre┼że v dobro varovanja javnega zdravja in v korist pacientov.

Vse dejavnosti znotraj projekta se bodo izvajale v tesnem sodelovanju z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) in mre┼żo predstojnikov agencij za zdravila (HMA – Heads of Medicines Agencies) ter klju─Źnimi skupinami: The Accelerating Clinical Trials in EU (ACT EU), EU Network Training Centre, CHMP, CMDh, CAT, BWP in EU Innovation Network (EU-IN).

Skupna slika udele┼żencevFoto: Mario Zupanov

Scroll to Top