Izredne višje dovoljene cene zdravil (IVDC)

Na podlagi Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19) se lahko zdravilom za uporabo v humani medicini, ki so pridobila dovoljenje za promet ali pa so razvr┼í─Źena na seznam nujnih zdravil dolo─Źi tudi izredno vi┼íjo dovoljeno ceno (IVDC). Izredna vi┼íja dovoljena cena omogo─Źa sistemsko vi┼íjo ceno zdravila v primerih, ko zaradi velikosti in drugih zna─Źilnosti trga RS najvi┼íja dovoljena cena (NDC) ne omogo─Źa oskrbe trga.

Postopek dolo─Źitve izredne vi┼íje dovoljene cene poteka na podlagi zakonskih dolo─Źb in dolo─Źb Pravilnika o dolo─Źanju cen zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, ┼ít.┬á32/15,┬á15/16,┬á19/18, 11/19,┬á26/20, 51/21 in 52/21-popr.).

Vloga za dolo─Źitev IVDC, ki jo zavezanci vlo┼żijo pri JAZMP, mora biti pripravljena v skladu z zahtevami veljavnega Pravilnika. Pravilnik zahteva tudi elektronsko obliko vloge. To prilo┼żite na CD oz. jo po┼íljete po elektronski po┼íti, na naslov: 

V postopek dolo─Źanja IVDC je vklju─Źena tudi komisija za zdravila za pripravo mnenj za dolo─Źanje izrednih vi┼íjih dovoljenih cen zdravil. Mnenje komisije je podlaga za odlo─Źitev o dolo─Źitvi IVDC.

Zdravilu se IVDC lahko dolo─Źi najve─Ź za eno leto. Pravilnik ne predvideva podalj┼íanja ┼że dolo─Źene IVDC, kar pomeni, da je za ponovno dolo─Źitev IVDC potrebno vlo┼żiti novo vlogo, vsaj 90 dni pred potekom veljavnosti cene.

Dolo─Źitev IVDC ni vezana na ─Źasovna obdobja, zato tudi roki za oddajo vlog niso dolo─Źeni. Zdravilu se IVDC lahko dolo─Źi najve─Ź za eno leto. Pravilnik ne predvideva podalj┼íanja ┼że dolo─Źene IVDC, kar pomeni, da je za ponovno dolo─Źitev IVDC potrebno vlo┼żiti novo vlogo vsaj 90 dni pred potekom veljavnosti cene.

Scroll to Top