Najvišje dovoljene cene zdravil (NDC)

Postopki dolo─Źanja najvi┼íjih dovoljenih cen (NDC) potekajo na podlagi dolo─Źb Zakona o zdravilih (Uradni list RS , ┼ít. 17/14 in 66/19) in Pravilnika o dolo─Źanju cen zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS ┼ít.┬á32/15,┬á15/16,┬á19/18,┬á11/19,┬á26/20, 51/21 in 52/21-popr.). Predpisi podajajo merila, na─Źin in postopke za dolo─Źanje, spreminjanje in objavo reguliranih cen zdravil. NDC se oblikujejo in dolo─Źajo na podlagi izra─Źuna vrednosti proizvajal─Źevega elementa cene (PEC). Ta ne sme biti vi┼íja od najvi┼íjega dovoljenega odstotka primerjalne cene zdravila v primerjalnih dr┼żavah in dodanega dele┼ża oziroma dolo─Źene vrednosti, namenjene kritju stro┼íkov prometa na debelo.

Vrednost PEC se ugotovi na podlagi primerjalnih cen zdravil iz referen─Źnih dr┼żav Avstrije, Francije in Nem─Źije. Za originalna zdravila se vrednost PEC izra─Źuna na podlagi najni┼żje cene enakega originalnega zdravila v eni od treh primerjalnih dr┼żavah. Za podobna biolo┼íka zdravila se vrednost PEC izra─Źuna na podlagi najni┼żje cene vseh primerljivih podobnih biolo┼íkih zdravil v eni od treh primerjalnih dr┼żavah. Za generi─Źno zdravilo se vrednost PEC izra─Źuna na podlagi povpre─Źja najvi┼íjih in najni┼żjih cen primerljivih generi─Źnih zdravil iz primerjalnih dr┼żav.

Pred prihodom zdravila na tr┼żi┼í─Źe, morajo zavezanci za zdravila, ki se financirajo iz javnih sredstev, pri JAZMP vlo┼żiti vlogo za prvo priglasitev (dolo─Źitev) NDC.

NDC se usklajujejo dvakrat letno. Zavezanci morajo za spreminjanje cen vlo┼żiti vlogo v obdobju, kot ga dolo─Źa veljavni Pravilnik o dolo─Źanju cen zdravil za uporabo v humani medicini, in sicer:

  •  od 1. marca do vklju─Źno 1. aprila in
  •  od 1. septembra do vklju─Źno 1.oktobra.

Vloga za prvo priglasitev oz. uskladitev cen mora biti pripravljena v skladu z zahtevami veljavnega Pravilnika.

Vlogo je potrebno oddati v pisni in elektronski obliki. Elektronsko obliko vloge se prilo┼żi na CD, USB klju─Źu ali po┼ílje na spletni naslov:┬á.

Scroll to Top