PREDSTAVITEV PODRO─îJA CENE ZDRAVIL

Podro─Źje cen zdravil je v Republiki Sloveniji urejeno z Zakonom o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít.┬á17/14 in┬á66/19) in je v pristojnosti JAZMP, njihovo financiranje iz javnih sredstev pa z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in je v pristojnosti ZZZS. Oba zakona sta bila skupaj s podzakonskimi predpisi dopolnjena v letu 2008 in zagotovljena je bila skladnost predpisov z EU┬áDirektivo 98/105/EGS. Le-ta ureja le bistvene postopkovne parametre, izbira cenovnega modela in oblikovanje cenovne politike pa je v pristojnosti Republike Slovenije.

JAZMP je nacionalni organ, pristojen za dolo─Źanje cen zdravil, ki se na trgu RS financirajo iz javnih sredstev. Postopki dolo─Źanja cen potekajo na podlagi zakonskih dolo─Źb in dolo─Źb aktualnega pravilnika (Pravilnik o dolo─Źanju cen zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, ┼ít.┬á32/15,┬á15/16,┬á19/18,┬á11/19,┬á26/20,┬á51/21┬áin┬á52/21-popr.). Predpisi zelo natan─Źno podajajo merila, na─Źin in postopke za dolo─Źanje, spreminjanje in objavo reguliranih cen zdravil.

Vsebina nacionalnega modela, ki dolo─Źa cene in financiranje iz javnih sredstev, je v pristojnosti dr┼żav ─Źlanic. V Sloveniji so v skladu z EU priporo─Źili regulirane cene le tistih zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. Tako kot ve─Źina drugih dr┼żav imamo za dolo─Źanje cen zdravil uveden primerjalni model, ki v na┼íem primeru upo┼íteva cene zdravil v Nem─Źiji, Avstriji in Franciji. Tako regulirane cene pa predstavljajo le najvi┼íje cene, dovoljene v prometu z zdravili na debelo. Zakon dobaviteljem zdravil, pla─Źnikom ter kupcem zdravil omogo─Źa, da se dogovarjajo o cenah, ki so ni┼żje od reguliranih.┬á

Scroll to Top