Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (VZT ÔÇô HTA)

Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (angl. Health Technology Assessment ÔÇô HTA) pridobiva na svojem pomenu kot del sistemskih pristopov, ki prebivalcem Republike Slovenije in Evropske unije zagotavljajo dostopnost do pomembnih zdravil. V prvi vrsti je HTA namenjena ocenjevanju relativne u─Źinkovitosti zdravil, medicinskih pripomo─Źkov in drugih zdravstvenih tehnologij. Pri tem z uporabo znanstvenih pristopov ovrednotimo dodano vrednost dolo─Źenega z zdravjem povezanega izdelka ali storitve v primerjavi s standardnim ali drugim primerjalnim pristopom k obravnavi istega zdravstvenega problema. Rezultati oziroma izidi HTA slu┼żijo kot osnova za nadaljnje ekonomske ocene izdelka ali storitve ter podpirajo nadaljnje odlo─Źitve glede cen in financiranja izdelkov in storitev iz javnih sredstev.

V Republiki Sloveniji se HTA trenutno ┼íe ne izvaja v posebni ustanovi, prou─Źujejo pa se re┼íitve v okviru mre┼żenja med obstoje─Źimi centri znanja. JAZMP trenutno ni pristojni organ za HTA, ─Źeprav ┼że vrsto let predvsem na podro─Źju regulacije cen zdravil izvaja nekatere┬ás HTA povezane naloge, kot jih opredeljuje 182. ─Źlen Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít.┬á17/14┬áin┬á66/19).

Administrativne in strokovne naloge, povezane s HTA, vklju─Źujejo sodelovanje JAZMP z drugimi nacionalnimi institucijami v javnem zdravstvenem sistemu pri pripravi poro─Źil o HTA ter uporabo regulatornih in strokovnih znanj in uradnih baz podatkov JAZMP pri podpori procesom vrednotenja izdelkov in storitev v nacionalnem in mednarodnem okolju.

JAZMP poleg tega sodeluje v projektu Evropske unije EUnetHTA Joint Action 3 (2016 ÔÇô 2020), kjer se izvajajo aktivnosti HTA na ravni EU. JAZMP je vklju─Źena  kot ena od dveh pridru┼żenih organizacij (sodeluje ┼íe Nacionalni in┼ítitut za javno zdravje) Ministrstvu za zdravje, ki je v projektu prevzelo vlogo nacionalnega partnerja. JAZMP je dejavno vklju─Źena v implementacijske aktivnosti tega EU projekta v okviru treh (od sedmih) delovnih paketov. V okviru implementacijskih aktivnosti gre za skupno pripravo in oblikovanje podatkov o rezultatih  vrednotenja zdravstvenih tehnologij z visoko prioriteto (WP4), ki temeljijo na uporabi v preteklih nekaj letih pripravljenih EUnetHTA metodologij in priporo─Źil. Skupne HTA ocene bodo kasneje implementirane na nacionalnem nivoju (WP7), pri ─Źemer se bodo v procesu odlo─Źanja v dr┼żavi ─Źlanici upo┼ítevali tudi potrebni dodatni dokazi (WP5) in do dolo─Źene stopnje tudi morebitna specifika nacionalnih zdravstvenih potreb. V splo┼ínem je cilj projekta EUnetHTA JA3 pove─Źanje uporabnosti, kakovosti in u─Źinkovitosti skupnega dela pri HTA na ravni EU ter s tem izbolj┼íanje podpore oblikovanju politik in odlo─Źitvam v zdravstvenih sistemih.

JAZMP v koordinaciji Ministrstva za zdravje sodeluje tudi pri vklju─Źevanju R Slovenije v pobudo Evropske komisije za okrepitev sodelovanja v EU na podro─Źju HTA, katerega cilj je razvoj bodo─Źega modela trajnega sodelovanja na podro─Źju HTA na ravni EU.

Va┼ía vpra┼íanja, predloge in komentarje, ki so povezani z vrednotenjem zdravstvenih tehnologij, lahko posredujete po elektronski po┼íti na naslov: 

Scroll to Top