Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (VZT ÔÇô HTA)

Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (VZT; angl. Health Technology Assessment ÔÇô HTA) pridobiva na svojem pomenu kot del sistemskih pristopov, ki prebivalcem Republike Slovenije in Evropske unije zagotavljajo dostopnost do pomembnih zdravil. V prvi vrsti je HTA namenjena ocenjevanju relativne u─Źinkovitosti zdravil, medicinskih in in vitro diagnosti─Źnih pripomo─Źkov ter drugih zdravstvenih tehnologij. Pri tem z uporabo znanstvenih pristopov ovrednotimo dodano vrednost dolo─Źenega z zdravjem povezanega izdelka ali storitve v primerjavi s standardnim ali drugim primerjalnim pristopom k obravnavi istega zdravstvenega problema. Rezultati oziroma izidi HTA slu┼żijo kot osnova za nadaljnje ekonomske ocene izdelka ali storitve ter podpirajo nadaljnje odlo─Źitve glede cen in financiranja izdelkov in storitev iz javnih sredstev.

V Republiki Sloveniji se HTA trenutno ┼íe ne izvaja v posebni ustanovi, prou─Źujejo pa se re┼íitve v okviru mre┼żenja med obstoje─Źimi centri znanja. JAZMP trenutno ni pristojni organ za HTA, ─Źeprav ┼że vrsto let predvsem na podro─Źju regulacije cen zdravil izvaja nekatere s HTA povezane naloge, kot jih opredeljuje 182. ─Źlen Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19).

Administrativne in strokovne naloge, povezane s HTA, vklju─Źujejo sodelovanje JAZMP z drugimi nacionalnimi institucijami v javnem zdravstvenem sistemu pri pripravi poro─Źil o HTA ter uporabo regulatornih in strokovnih znanj in uradnih baz podatkov JAZMP pri podpori procesom vrednotenja izdelkov in storitev v nacionalnem in mednarodnem okolju.

JAZMP je sodelovala tudi v projektu Evropske unije┬áEUnetHTA Joint Action 3┬á(2016 ÔÇô 2021). Glavni cilj projekta je bilo pove─Źanje uporabnosti, kakovosti in u─Źinkovitosti skupnega dela pri HTA na ravni EU ter s tem izbolj┼íanje podpore oblikovanju politik in odlo─Źitvam v zdravstvenih sistemih. JAZMP je bila v projekt vklju─Źena┬á kot ena od dveh pridru┼żenih organizacij (sodeloval je ┼íe Nacionalni in┼ítitut za javno zdravje, NIJZ) Ministrstvu za zdravje, ki je v projektu prevzelo vlogo nacionalnega partnerja. JAZMP je bila dejavno vklju─Źena v implementacijske aktivnosti tega EU projekta v okviru treh (od sedmih) delovnih paketov. V tem okviru je sodelovala pri pripravah poro─Źil o skupnih klini─Źnih ocenah zdravstvenih tehnologij z visoko prioriteto (EUnetHTA poro─Źila o skupnih klini─Źnih ocenah), pri ─Źemer so se uporabljale ┼że obstoje─Źe in v okviru projekta razvite metodologije in priporo─Źila. Skupne HTA ocene so namenjene kasnej┼íi implementaciji na nacionalnem nivoju, pri ─Źemer se bodo v procesu odlo─Źanja v dr┼żavi ─Źlanici upo┼ítevali tudi potrebni dodatni dokazi in do dolo─Źene stopnje tudi specifika nacionalnih zdravstvenih potreb. V splo┼ínem je cilj projekta EUnetHTA JA3 pove─Źanje uporabnosti, kakovosti in u─Źinkovitosti skupnega dela pri HTA na ravni EU ter s tem izbolj┼íanje podpore oblikovanju politik in odlo─Źitvam v zdravstvenih sistemih.

JAZMP je pod vodstvom Ministrstva za zdravje s strokovno podporo sodelovala pri pripravi Uredbe (EU) 2021/2282 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. decembra 2021 o vrednotenju zdravstvenih tehnologij in spremembi Direktive 2011/24/EU, ki bo v letu 2025 vzpostavila model trajnega sodelovanja na podro─Źju HTA na ravni EU.

Va┼ía vpra┼íanja, predloge in komentarje, ki so povezani z vrednotenjem zdravstvenih tehnologij, lahko posredujete po elektronski po┼íti na naslov: .

Scroll to Top