Evropska agencija za zdravila (EMA) za─Źenja s pregledom zdravil, ki vsebujejo metamizol

Evropska agencija za zdravila (EMA) je za─Źela s pregledom zdravil, ki vsebujejo u─Źinkovino metamizol in se v ┼ítevilnih dr┼żavah ─Źlanicah EU uporabljajo za zdravljenje resnih bole─Źin in zvi┼íane telesne temperature, ki jih ni mogo─Źe nadzorovati z drugimi terapijami.

Pregled se je za─Źel na zahtevo poljske agencije za zdravila zaradi znatnih razlik med dr┼żavami ─Źlanicami pri priporo─Źenih najve─Źjih dnevnih odmerkih zdravila in kontraindikacijami pri uporabi med nose─Źnostjo ali pri ┼żenskah, ki dojijo.

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) bo zato preu─Źil razpolo┼żljive dokaze in pripravil priporo─Źila o tem, ali je treba dovoljenja za promet z zdravili, ki vsebujejo metamizol, spremeniti po vsej EU.

Ve─Ź o zdravilu

Metamizol (znan tudi pod imenom dipiron) je analgeti─Źno zdravilo (zdravilo proti bole─Źinam), ki lahko laj┼ía tudi vro─Źino in mi┼íi─Źne kr─Źe. V EU se ┼że ve─Ź desetletij uporablja peroralno, v obliki sve─Źk ali z injekcijo za zdravljenje hudih bole─Źin in zvi┼íane telesne temperature, ki jih ni mogo─Źe nadzorovati z drugimi terapijami.

Zdravila z metamizolom so pod razli─Źnimi imeni na voljo v Bolgariji, na Hrva┼íkem, v Nem─Źiji, na Mad┼żarskem, v Italiji, Litvi, Poljski, Romuniji, Sloveniji in ┼ápaniji, in sicer: Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algoblock, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Amizolmet, Analgin, Benalgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialgin, Dolocalma, Flamborin, Freshalgin, Gardan, Generalgin, Hexalgin, Litalgin, Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamilan, Metamistad, Metapyrin, Metarapid, Nevralgin, Nodoryl, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Parakofdal, Piafen, Piralgin, Proalgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum, Spasmalgon, Spasmoblok, Tempalgin in Tempimet.

Dodatne informacije

Pregled  metamizola se je za─Źel 31. maja 2018 na zahtevo poljske agencije za zdravila na podlagi 31. ─Źlena Direktive 2001/83 / ES.

Pregled izvaja Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP), ki je odgovoren za vpra┼íanja v zvezi z zdravili za uporabo v humani medicini, in ki bo sprejel kon─Źno mnenje EMA. Mnenje CHMP bo posredovano Evropski komisiji, ki bo izdala kon─Źno pravno zavezujo─Źo odlo─Źitev, ki bo veljala v vseh dr┼żavah ─Źlanicah EU.

Scroll to Top