Mednarodni teden ozaveščanja o pomenu poročanja o neželenih učinkih zdravil »MedSafetyWeek« letos na temo poročanja pri bolnikih, ki sočasno jemljejo več zdravil

V tednu od 25. do 29. novembra 2019 poteka že četrti mednarodni teden ozaveščanja bolnikov, njihovih skrbnikov in zdravstvenih delavcev o neželenih učinkih zdravil in pomenu njihovega poročanja (MedSafetyWeek). Kampanja se letos osredotoča na polifarmakoterapijo (zdravljenje z več zdravili sočasno), s splošnim sporočilom, da poročanje o neželenih učinkih pomaga zaščititi bolnike, ki sočasno jemljejo več zdravil.

Sodelovanje v kampanji je tokrat potrdilo 57 držav z vsega sveta. Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) želi preko objave kratkih animacij in obvestila na svoji spletni strani poudariti pomen poročanja o neželenih učinkih zdravil, hkrati pa spodbuditi poročanje preko elektronskega obrazca, dostopnega na naslednji POVEZAVI.

Polifarmakoterapija (imenovana tudi polifarmacija) pomeni, da bolnik zaradi bolezni hkrati jemlje štiri ali več zdravil, bodisi na recept ali brez recepta (tudi tradicionalna zdravila). Polifarmakoterapija poveča verjetnost, da se pri bolniku pojavijo neželeni učinki zaradi večjega tveganja za medsebojno delovanje z zdravili, hrano ali zeliščnimi pripravki.

Čeprav je polifarmakoterapija pogosta predvsem pri starejših, lahko posledice čuti vsak, ki redno jemlje več zdravil hkrati, npr. bolnik z dolgotrajno oziroma kronično boleznijo. Dovzetnost bolnika za pojav neželenega učinka se lahko s starostjo poveča, saj se zdravilo ne presnavlja tako učinkovito kot prej oziroma je bolnik bolj občutljiv na njegovo delovanje.

Zdravstveni delavci imajo ključno vlogo pri spremljanju svojih bolnikov. Pomembno je, da so pri pregledu bolnikovega zdravljenja pozorni na možnost medsebojnega delovanja zdravil, in da zaznajo in poročajo domnevne neželene učinke. Vsako poročilo doprinese k razumevanju koristi in tveganj zdravil v klinični praksi, lahko privede do odkritja prej nepoznanega neželenega učinka ali medsebojnega delovanja in tako pomaga izboljšati varnost zdravil za vse bolnike.

Scroll to Top