Kisik, 98-odstotni: Evropska farmakopeja ┼żeli povratne informacije glede predloga besedila za novo monografijo

Evropska farmakopeja trenutno vklju─Źuje dve monografiji za kisik: kisik (0417) in kisik, 93-odstotni (2455).

Monografija za kisik (0417) je bila pripravljena pred ve─Ź kot petdesetimi leti in obravnava kisik, pridobljen s kriogeno destilacijo, z vsebnostjo O2 najmanj 99,5%.

Monografija za kisik, 93-odstotni (2455) je bila prvi─Ź objavljena v Ph. Eur. leta 2010. Monografija obravnava kisik, ki ga pridobijo s pomo─Źjo koncentratorja. Ta odstranjuje du┼íik iz zunanjega zraka z uporabo adsorpcijske naprave na nihanje tlaka (angl. pressure swing adsorption plant – PSA).

V ─Źasu objave monografije so proizvajalci uporabljali enostopenjski postopek adsorpcije, ki iz obdelovanega zraka ni odstranil argona. Odtlej je bil dose┼żen napredek glede koncentratorjev in sedaj so na voljo dvostopenjske naprave PSA, ki lahko proizvajajo kisik z nazivno vsebnostjo 98,0%.

To je spodbudilo Ph. Eur. k pripravi nove monografije za kisik, 98-odstotni (3098), saj je trenutna pandemija COVID-19 pove─Źala povpra┼íevanje po kisiku po vsem svetu tudi do 10 krat. Vendar se zdi, da dejanska razpolo┼żljivost zalog kisika ni glavna te┼żava, temve─Ź so to distribucijski sistemi v zdravstvenih ustanovah. Uporaba naprav PSA zagotavlja zdravstvenim ustanovam, ki nimajo dostopa do kisika, pridobljenega s kriogeno destilacijo, na primer poljskim bolni┼ínicam, alternativni vir kisika.

Komisija za Ph. Eur. je glede na nujnost razmer pri─Źela z izrednim javnim posvetovanjem o tem, kako v Ph. Eur. kar  najbolje vklju─Źiti monografijo za kisik, 98-odstotni (besedilo monografije je dostopno na povezavi https://www.edqm.eu/sites/default/files/medias/fichiers/PhEur/european_pharmacopoeia_oxygen_98_-_3098-_draft_monograph_for_comment.pdf) Uporabniki lahko sporo─Źijo pripombe in predloge do 3. maja 2020 na e-po┼ítni naslov . Informacijo naj spremljajo konkretni podporni podatki, ki jih bo upo┼ítevala Komisija za Ph. Eur.

Ve─Ź informacij na povezavi: https://www.edqm.eu/en/news/oxygen-98-ph-eur-requests-feedback-new-oxygen-quality-boost-availability

Scroll to Top