Kisik, 98-odstotni: Evropska farmakopeja želi povratne informacije glede predloga besedila za novo monografijo

Evropska farmakopeja trenutno vključuje dve monografiji za kisik: kisik (0417) in kisik, 93-odstotni (2455).

Monografija za kisik (0417) je bila pripravljena pred več kot petdesetimi leti in obravnava kisik, pridobljen s kriogeno destilacijo, z vsebnostjo O2 najmanj 99,5%.

Monografija za kisik, 93-odstotni (2455) je bila prvič objavljena v Ph. Eur. leta 2010. Monografija obravnava kisik, ki ga pridobijo s pomočjo koncentratorja. Ta odstranjuje dušik iz zunanjega zraka z uporabo adsorpcijske naprave na nihanje tlaka (angl. pressure swing adsorption plant – PSA).

V času objave monografije so proizvajalci uporabljali enostopenjski postopek adsorpcije, ki iz obdelovanega zraka ni odstranil argona. Odtlej je bil dosežen napredek glede koncentratorjev in sedaj so na voljo dvostopenjske naprave PSA, ki lahko proizvajajo kisik z nazivno vsebnostjo 98,0%.

To je spodbudilo Ph. Eur. k pripravi nove monografije za kisik, 98-odstotni (3098), saj je trenutna pandemija COVID-19 povečala povpraševanje po kisiku po vsem svetu tudi do 10 krat. Vendar se zdi, da dejanska razpoložljivost zalog kisika ni glavna težava, temveč so to distribucijski sistemi v zdravstvenih ustanovah. Uporaba naprav PSA zagotavlja zdravstvenim ustanovam, ki nimajo dostopa do kisika, pridobljenega s kriogeno destilacijo, na primer poljskim bolnišnicam, alternativni vir kisika.

Komisija za Ph. Eur. je glede na nujnost razmer pričela z izrednim javnim posvetovanjem o tem, kako v Ph. Eur. kar  najbolje vključiti monografijo za kisik, 98-odstotni (besedilo monografije je dostopno na povezavi https://www.edqm.eu/sites/default/files/medias/fichiers/PhEur/european_pharmacopoeia_oxygen_98_-_3098-_draft_monograph_for_comment.pdf) Uporabniki lahko sporočijo pripombe in predloge do 3. maja 2020 na e-poštni naslov . Informacijo naj spremljajo konkretni podporni podatki, ki jih bo upoštevala Komisija za Ph. Eur.

Več informacij na povezavi: https://www.edqm.eu/en/news/oxygen-98-ph-eur-requests-feedback-new-oxygen-quality-boost-availability

  •   
  •  
  •  
  •  
Scroll to Top