Dodatni odmerek iz vial cepiva proti COVID-19 comirnaty

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) EMA-e je priporočil posodobitev informacij o cepivu za Comirnaty tako, da se pojasni, da vsaka viala vsebuje 6 odmerkov cepiva.

Za pridobitev šestih odmerkov iz ene viale je potrebno uporabiti brizge in / ali igle z majhnim volumnom “mrtvega” prostora. Kombinacija brizge in igle ne sme imeti več kot 35 mikrolitrov “mrtvega” prostora. Uporaba standardnih brizg in igel lahko prepreči pridobitev šestega odmerka zaradi premajhne količine cepiva.

Če količina cepiva, ki ostane v viali po petem odmerku, ne more zagotoviti celotnega šestega odmerka (0,3 ml), mora zdravstveni delavec vialo in njeno vsebino zavreči. Ne sme se združevati vsebine večih vial, da se doseže celoten odmerek, neuporabljeno cepivo pa je treba zavreči 6 ur po redčenju. Nadaljnje informacije o vseh korakih uporabe cepiva Comirnaty so na voljo v posodobljenih informacijah o cepivu.

Comirnaty je cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh, starih 16 let in več. Cepivo je bilo odobreno v EU 21. decembra 2020.

Informacije za zdravstvene delavce

Po redčenju vsebuje vsaka viala cepiva Comirnaty šest odmerkov po 0,3 ml cepiva. Za pridobitev šestih odmerkov iz ene viale je treba uporabiti brizge in / ali igle z majhnim volumnom “mrtvega” prostora. Kombinacija brizge in igle ne sme imeti več kot 35 mikrolitrov “mrtvega” prostora. Če se uporabljajo standardne brizge in igle, morda ne bo dovolj cepiva za pridobitev šestega odmerka iz ene viale. Ne glede na vrsto brizge in igle velja sledeče:

• Vsak odmerek mora vsebovati 0,3 ml cepiva.

• Če količina cepiva, ki ostane v viali, ne more zagotoviti celotnih 0,3 ml odmerka, zavrzite vialo in odvečno količino cepiva.

• Ne združujte vsebine iz večih vial, da bi pridobili dodaten odmerek.

• Neuporabljeno cepivo zavrzite 6 ur po redčenju.

• Za celotna navodila preberite informacije o cepivu

Več o cepivu

Comirnaty je cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh, starih 16 let in več.

Vsebuje molekulo, imenovano informacijska RNA (mRNA), z navodili za proizvodnjo proteinov virusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19. Cepivo deluje tako, da pripravi telo na napad na proteine bodice, ki se nahajajo na površini virusa SARS-CoV-2.

Več informacij je na voljo na strani cepiva na spletni strani EMA.

Scroll to Top