Dodatni odmerek iz vial cepiva proti COVID-19 comirnaty

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) EMA-e je priporo─Źil posodobitev informacij o cepivu za Comirnaty tako, da se pojasni, da vsaka viala vsebuje 6 odmerkov cepiva.

Za pridobitev ┼íestih odmerkov iz ene viale je potrebno uporabiti brizge in / ali igle z majhnim volumnom ÔÇťmrtvegaÔÇŁ prostora. Kombinacija brizge in igle ne sme imeti ve─Ź kot 35 mikrolitrov ÔÇťmrtvegaÔÇŁ prostora. Uporaba standardnih brizg in igel lahko prepre─Źi pridobitev ┼íestega odmerka zaradi premajhne koli─Źine cepiva.

─îe koli─Źina cepiva, ki ostane v viali po petem odmerku, ne more zagotoviti celotnega ┼íestega odmerka (0,3 ml), mora zdravstveni delavec vialo in njeno vsebino zavre─Źi. Ne sme se zdru┼żevati vsebine ve─Źih vial, da se dose┼że celoten odmerek, neuporabljeno cepivo pa je treba zavre─Źi 6 ur po red─Źenju. Nadaljnje informacije o vseh korakih uporabe cepiva Comirnaty so na voljo v posodobljenih informacijah o cepivu.

Comirnaty je cepivo za prepre─Źevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh, starih 16 let in ve─Ź. Cepivo je bilo odobreno v EU 21. decembra 2020.

Informacije za zdravstvene delavce

Po red─Źenju vsebuje vsaka viala cepiva Comirnaty ┼íest odmerkov po 0,3 ml cepiva. Za pridobitev ┼íestih odmerkov iz ene viale je treba uporabiti brizge in / ali igle z majhnim volumnom “mrtvega” prostora. Kombinacija brizge in igle ne sme imeti ve─Ź kot 35 mikrolitrov “mrtvega” prostora. ─îe se uporabljajo standardne brizge in igle, morda ne bo dovolj cepiva za pridobitev ┼íestega odmerka iz ene viale. Ne glede na vrsto brizge in igle velja slede─Źe:

ÔÇó Vsak odmerek mora vsebovati 0,3 ml cepiva.

ÔÇó ─îe koli─Źina cepiva, ki ostane v viali, ne more zagotoviti celotnih 0,3 ml odmerka, zavrzite vialo in odve─Źno koli─Źino cepiva.

ÔÇó Ne zdru┼żujte vsebine iz ve─Źih vial, da bi pridobili dodaten odmerek.

ÔÇó Neuporabljeno cepivo zavrzite 6 ur po red─Źenju.

ÔÇó Za celotna navodila preberite informacije o cepivu

Ve─Ź o cepivu

Comirnaty je cepivo za prepre─Źevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh, starih 16 let in ve─Ź.

Vsebuje molekulo, imenovano informacijska RNA (mRNA), z navodili za proizvodnjo proteinov virusa SARS-CoV-2, ki povzro─Źa COVID-19. Cepivo deluje tako, da pripravi telo na napad na proteine bodice, ki se nahajajo na povr┼íini virusa SARS-CoV-2.

Ve─Ź informacij je na voljo na strani cepiva na spletni strani EMA.

  •   
  •  
  •  
  •  
Scroll to Top