Obvestilo Interpola o razkritju kriminalne mreže ponarejevalcev cepiv proti Covid-19

Interpol  je objavil, da so Južnoafriške oblasti zasegle 400 ampul s približno 2400 odmerki ponarejenih cepiv proti COVID-19. V povezavi z odkritjem je bila v mednarodni preiskavi odkrita mreža ponarejevalcev na Kitajskem, kjer je bila zasežena še večja količina ponarejenih cepiv in aretiranih 80 osumljencev. Do aretacij je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je INTERPOL izdal obvestilo za  organe pregona o mrežah organiziranega kriminala, ki ciljajo na cepiva proti COVID-19, tako na spletu kot izven njega. Po mnenju Interpola je ta primer le vrh ledene gore, ko gre za kriminalna dejanja, povezana s cepivi proti COVID-19. Veliko je tudi poročil o distribuciji ponarejenih cepiv in poskusov prevar usmerjenih v zdravstvene ustanove in domove za ostarele.

Interpol zato ponovno opozarja javnost, da trenutno nobeno odobreno cepivo ni na voljo za spletno prodajo, in da se denar od prodaje ponarejenih cepiv ter zdravil steka organiziranim kriminalnim združbam.

JAZMP tako ponovno poziva prebivalce Slovenije, da ne nasedajo lažnim obljubam in ne kupujejo cepiv na spletu. Nakup cepiv na spletu predstavlja veliko tveganje za zdravje in življenje posameznika, saj taki izdelki niso dokazano varni in učinkoviti.

Več o odkritju Interpola v članku: Fake COVID vaccine distribution network dismantled after INTERPOL alert  (https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2021/Fake-COVID-vaccine-distribution-network-dismantled-after-INTERPOL-alert)

Scroll to Top