Za uporabo inhalacijskih kortikosteroidov pri zdravljenju COVID-19 ni dovolj podatkov

Delovna skupina za COVID-19 Evropske agencije za zdravila (COVID-ETF) svetuje zdravstvenim delavcem, da trenutno ni dovolj dokazov, da bi bili inhalacijski kortikosteroidi koristni pri zdravljenju bolnikov s COVID-19.

─îeprav delovna skupina doslej v izvedenih ┼ítudijah ni odkrila varnostnih tveganj, ni mogla izklju─Źiti mo┼żnosti ┼íkode zaradi uporabe inhalacijskih kortikosteroidov pri bolnikih s COVID-19, ki imajo normalne vrednosti kisika.

Nasvet prihaja po pregledu trenutnih dokazov ob nara┼í─Źajo─Źem zanimanju za inhalacijske kortikosteroide (npr. budezonid, ciklezonid) za zdravljenje ambulantnih bolnikov s COVID-19.

Inhalacijski kortikosteroidi se obi─Źajno uporabljajo za zdravljenje vnetnih stanj v plju─Źih, kot so astma in kroni─Źna obstruktivna plju─Źna bolezen (KOPB). Potrebnih je ve─Ź dokazov iz klini─Źnih presku┼íanj, da bi ugotovili koristi inhalacijskih kortikosteroidov pri ljudeh, obolelih s COVID-19.

Trenutni dokazi iz klini─Źnih presku┼íanj podpirajo uporabo deksametazona, sistemskega kortikosteroida, pri bolnikih s COVID-19. Septembra 2020 je EMA na podlagi zanesljivih podatkov podprla peroralno ali intravensko uporabo deksametazona pri bolnikih s COVID-19, ki potrebujejo dodatno terapijo s kisikom.

EMA bo ┼íe naprej spremljala uporabo zdravil za zdravljenje ali prepre─Źevanje bolezni COVID-19 z namenom zagotavljanja najnovej┼íih priporo─Źil zdravstvenim delavcem v EU.

Scroll to Top