Izjava za javnost glede dostopnosti antibiotikov v obliki peroralnih suspenzij

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke republike Slovenije (JAZMP) redno spremlja prisotnost zdravil na slovenskem trgu, skladno s pristojnostmi in nalogami, ki ji jih nalaga 24. člen Zakona o zdravilih (ZZdr-2; Uradni list RS, št. 17/14 in 66/19).

Pojavi začasnih motenj v preskrbi s posameznimi zdravili so nekaj povsem običajnega tako v Sloveniji kot tudi drugod po EU in svetu. Vzroki za njihov nastanek so v splošnem zelo različni in so lahko povezani z učinkovino (ali ima proizvajalec končnega zdravila na svoji zalogi zadostno količino učinkovine in ali je ta količina ustrezne kakovosti), proizvodnimi omejitvami (ali lahko proizvajalec z obstoječimi proizvodnimi linijami zagotovi zadostne količine zdravila in ali je končni izdelek zahtevane kakovosti), z distribucijo končnega izdelka (ali lahko proizvajalec zdravilo dostavi po celem svetu oz. kamor je potrebno v dovolj kratkem času) in v slovenskem primeru dodatno še z velikostjo trga (le najbolj prodajana zdravila se v Sloveniji prodajajo v tako velikih količinah, da je za Slovenijo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh ostalih si serijo delimo z drugimi državami, kar poveča potrebo po usklajevanju proizvodnih naročil). V zadnjih dveh letih smo zaradi pandemije COVID spoznali še nekaj novih razlogov, ki so povezani prav s tem: izpadi proizvodnje »ne-COVID« zdravil zaradi prioritiziranja proizvodnje zdravil in cepiv proti COVIDu, večtedenska zaprtja najpomembnejših pristanišč in proizvodnih mest zdravilnih učinkovin izven EU, tako rekoč čez noč spremenjene potrebe po posameznih zdravilih oz. skupinah zdravil, kot je primer ob sedanjem povečanem sezonskem valu prehladnih obolenj in virusnih ter bakterijskih okužb…

V veliki večini primerov je moč v dogovoru med zdravnikom in bolnikom najti neposredno zamenjavo – v idealnem primeru v obliki zdravila drugega proizvajalca, ki vsebuje enako učinkovino v enaki farmacevtski obliki in jakosti, če le to ni na volje se poskuša z zdravilom v sorodni farmacevtski obliki ali zdravilom, ki vsebuje učinkovino enakega ali vsaj zelo podobnega delovanja, in le v najredkejših primerih je potrebno povsem prilagoditi način zdravljenja.

Trenutno se na celotnem ozemlju EU srečujemo s pomanjkanjem nekaterih vrst antibiotikov, najbolj pereče je pomanjkanje zdravil, ki vsebujejo amoksicilin. V Sloveniji je najbolj pereče pomanjkanje zdravil z amoksicilinom v farmacevtskih oblikah, ki so namenjene otrokom – peroralnih suspenzijah oz. sirupih. V sodelovanju z imetnikoma dovoljenj za promet iščemo možnosti za čim prejšnjo ponovno dostopnost zdravil, trenutno kaže, da bo prvo ponovno zdravilo v drugi polovici prihodnjega tedna. V vmesnem času si je pri otrocih, ki potrebujejo zdravljenje z amoksicilinom, mogoče pomagati z zdravili, ki so na voljo v obliki disperzibilnih tablet. Tovrstno zdravljenje je odobreno za otroke, starejše od 6 mesecev. Pri najmlajših in pri bolnikih, ki bi raje kot farmacevtsko obliko zamenjali učinkovino, je mogoče uvesti zdravljenje z drugimi antibiotiki, ki so na voljo v obliki peroralnih suspenzij, kot so npr. azitromicin, cefaklor, cefprozil, cefiksim, cefuroksim, fenoksimetilpenicilin, miokamicin. Prepričani, da bodo bolniki oz. njihovi starši v dogovoru z zdravniki našli ustrezno zdravljenje v okviru predstavljenih možnosti.

JAZMP in tudi Evropska agencija za zdravila v navezi s proizvajalci antibiotičnih zdravil išče možnosti, kako zagotoviti potrebne količine antibiotikov v čim krajšem možnem času in tudi kako zagotoviti, da do tovrstnih pomanjkanj v prihodnje ne bi več prihajalo.

Scroll to Top