Poudarki s seje odbora PRAC

Odbor EMA za varnost zdravil (PRAC) je v objavi s seje, ki je potekala od 10. 5. do 12. 5. 2023, poudaril naslednje:

Za─Źel se je pregled zdravil, ki vsebujejo hidroksiprogesteron
EMA je za─Źela pregled zdravil, ki vsebujejo hidroksiprogesteron zaradi pomislekov glede varnosti in u─Źinkovitosti teh zdravil. V EU so ta zdravila na voljo kot hidroksiprogesteron kaproat in se dajejo v obliki injekcij za prepre─Źevanje izgube nose─Źnosti ali prezgodnjega poroda. V nekaterih dr┼żavah so odobrena tudi za zdravljenje razli─Źnih ginekolo┼íkih te┼żav, vklju─Źno s te┼żavami zaradi pomanjkanja hormona progesterona.

Odbor EMA za varnost zdravil (PRAC) je za─Źel ta pregled zaradi pomislekov glede rezultatov ┼ítudije1, ki nakazujejo, da je pri ljudeh, ki so bili v maternici izpostavljeni hidroksiprogesteron kaproatu, tveganje za nastanek raka ve─Źje v primerjavi s tistimi, ki mu niso bili izpostavljeni. Ka┼że, da se tveganje pove─Źa pri uporabi v prvem trimese─Źju nose─Źnosti in s ┼ítevilom danih injekcij. Ka┼że tudi, da je uporaba hidroksiprogesterona v drugem ali tretjem trimese─Źju dodatno pove─Źala tveganje za nastanek raka pri mo┼íkih, ne pa tudi pri ┼żenskah.

Poleg tega so rezultati druge ┼ítudije2 pokazali, da hidroksiprogesteron kaproat ni u─Źinkovitej┼íi od placeba pri prepre─Źevanju ponovnih prezgodnjih porodov ali zdravstvenih zapletov zaradi nedono┼íenosti pri novorojen─Źku.

Zaradi teh pomislekov je francoska agencija za zdravila (ANSM) od odbora PRAC zahtevala pregled tveganj in koristi teh zdravil pri vseh odobrenih indikacijah ter izdajo priporo─Źila o tem, ali naj se njihova dovoljenja za promet v EU ohranijo, spremenijo, za─Źasno prekli─Źejo ali odvzamejo.

Postopek lahko spremljate na naslednji povezavi.

Fluorokinoloni: opomnik glede ukrepov za zmanj┼íanje tveganja za resne ne┼żelene u─Źinke, katerih posledica je dolgotrajna, lahko tudi trajna, nezmo┼żnost ali nesposobnost

Odbor PRAC ┼żeli opomniti zdravstvene delavce, da je uporaba fluorokinolonov (peroralnih, v obliki injekcij in inhalacij) omejena zaradi tveganja za resne ne┼żelene u─Źinke, katerih posledica je dolgotrajna, lahko tudi trajna, nezmo┼żnost ali nesposobnost.

Omejitve so bile uvedene leta 2019 po pregledu teh zelo redkih, a resnih ne┼żelenih u─Źinkov na ravni EU. ┼átudija3, ki jo je financirala EMA, je pokazala, da se je uporaba fluorokinolonov sicer zmanj┼íala, vendar se ta zdravila ┼íe vedno predpisujejo zunaj priporo─Źene uporabe.

Omejitve pomenijo, da se fluorokinoloni ne predpisujejo za:

  • oku┼żbe, ki se lahko izbolj┼íajo brez zdravljenja ali niso hude (npr. vnetje ┼żrela);
  • nebakterijske oku┼żbe, npr. nebakterijski (kroni─Źni) prostatitis;
  • prepre─Źevanje potovalne driske ali ponavljajo─Źe se oku┼żbe spodnjih se─Źil (─Źe gre za oku┼żbe, ki so omejene na mehur);
  • zdravljenje blagih ali zmernih oku┼żb, razen ─Źe ni mo┼żno uporabiti drugo protibakterijsko zdravilo, ki je obi─Źajno priporo─Źeno za zdravljenje teh oku┼żb.

┼átudija3, v kateri so bili ocenjeni podatki iz primarnega zdravstvenega varstva v ┼íestih evropskih dr┼żavah (Belgija, Francija, Nem─Źija, Nizozemska, ┼ápanija in Zdru┼żeno kraljestvo) med letoma 2016 in 2021, ka┼że, da je u─Źinek ukrepov, sprejetih za omejitev uporabe teh zdravil na podlagi pregleda na ravni EU, skromen.

Ve─Ź informacij je objavljeno v obvestilu za javnost na naslednji povezavi.

Nove varnostne informacije za zdravstvene delavce
V okviru svetovanja o vidikih, povezanih z varnostjo zdravil, drugim odborom EMA, je PRAC razpravljal o neposrednem obve┼í─Źanju zdravstvenih delavcev (Direct Healthcare Professional Communication; DHPC) o pomembnih varnostnih informacijah v zvezi s fluorokinoloni, Gavreto in Voxzogo.

Fluorokinoloni: opomnik glede ukrepov za zmanj┼íanje tveganja za resne ne┼żelene u─Źinke, katerih posledica je dolgotrajna, lahko tudi trajna, nezmo┼żnost ali nesposobnost
DHPC opozarja zdravstvene delavce, da je treba fluorokinolone predpisovati le za odobrene indikacije in po skrbni oceni koristi in tveganj za posameznega bolnika. DHPC zdravstvene delavce tudi opozarja, naj bolnike pou─Źijo o tveganju za resne ne┼żelene u─Źinke fluorokinolonov ter o morebitni dolgotrajnosti in resnosti teh u─Źinkov.

Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih, ki se so─Źasno zdravijo s kortikosteroidi, pri starej┼íih odraslih, pri bolnikih z okvaro ledvic in pri bolnikih po presaditvi trdnih organov, saj se pri teh bolnikih tveganje za nastanek tendinitisa in rupture tetive, ki ju povzro─Źajo fluorokinoloni, lahko pove─Źa.
Bolniki se morajo ob prvih znakih teh resnih ne┼żelenih u─Źinkov nemudoma posvetovati z zdravnikom, preden nadaljujejo zdravljenje.

Gavreto (pralsetinib): ukrepi za zmanjšanje tveganja za tuberkulozo
Namen DHPC je obvestiti zdravstvene delavce o pove─Źanem tveganju za tuberkulozo in ukrepih za zmanj┼íanje tega tveganja, ki je bilo ugotovljeno po za─Źetku tr┼żenja zdravila.

Zdravilo Gavreto je indicirano kot monoterapija za zdravljenje odraslih bolnikov z napredovalim nedrobnoceli─Źnim rakom plju─Ź (NDRP) s preureditvijo gena RET (rearranged during transfection), ki predhodno ┼íe niso bili zdravljeni z zaviralcem RET.

Pri bolnikih, ki prejemajo to zdravilo, so poro─Źali o tuberkulozi, ve─Źinoma zunajplju─Źni. Pri pregledu globalnih podatkov o varnosti zdravila Gavreto je bilo ugotovljenih devet primerov tuberkuloze pri bolnikih, od katerih se je ve─Źina (7/9) zgodila v regijah, kjer je tuberkuloza endemi─Źna.

Pred za─Źetkom zdravljenja je treba bolnike oceniti glede aktivne in neaktivne (latentne) tuberkuloze v skladu z lokalnimi priporo─Źili. Pri bolnikih z aktivno ali latentno tuberkulozo je treba pred za─Źetkom zdravljenja z zdravilom Gavreto uvesti standardno protimikobakterijsko zdravljenje.

Voxzogo (vosoritid): uvedba nove brizge (spremenjene oznake za odmerjanje!)
Z DHPC bodo zdravstveni delavci obve┼í─Źeni o uvedbi nove injekcijske brizge za zdravilo Voxzogo. Zdravilo se uporablja za zdravljenje ahondroplazije, redke bolezni, ki prizadene rast skoraj vseh kosti v telesu.

Od junija 2023 bodo pakiranja vsebovala nove igle s topilom in nove brizge za dajanje zaradi razlogov v dobavni verigi. Ker nova brizga uporablja druga─Źno oznako za odmerjanje v mednarodnih insulinskih enotah (IU), morajo zdravstveni delavci zagotoviti, da so negovalci in bolniki obve┼í─Źeni o pravilnem odmerjanju. Informacije o zdravilu so bile spremenjene tako, da odra┼żajo uporabo nove igle in brizge. Odmerek zdravila Voxzogo se ni spremenil.

DHPC za Gavreto in Voxzogo bosta posredovana odboru za humana zdravila (CHMP) pri EMA. Po odobritvi bodo imetniki dovoljenj za promet z zdravili obvestilo posredovali zdravstvenim delavcem v skladu z na─Źrtom obve┼í─Źanja. Obvestila DHPC so objavljena na spletni EMA, DHPC, ki so poslani zdravstvenim delavcem v Sloveniji pa tudi na spletni strani JAZMP.

Dnevni red in ve─Ź o tej seji so objavljeni na naslednji povezavi.

1 Murphy CC, et al. In utero exposure to 17╬▒-hydroxyprogesterone caproate and risk of cancer in offspring. Am J Obstet Gynecol. 2022 Jan;226(1):132.e1-132.e14. doi:10.1016/j.ajog.2021.10.035
2 Blackwell, S. C. et al. 17-OHPC to prevent recurrent preterm birth in singleton gestations (PROLONG Study): A multicenter, international, randomized double-blind trial. Am J Perinatol. 2020 Jan;37(2):127-136.
doi:10.1055/s-0039-3400227.
3 ÔÇťImpact of European Union Label Changes for Fluoroquinolone Containing Medicinal Products for Systemic and Inhalation UseÔÇŁ (EUPAS37856)

številka: 1382-8/2023

Scroll to Top