Pomanjkanje zdravil je resen globalni izziv, s katerim se soo─Źa tudi Slovenija

Pomanjkanje zdravil je resen globalni izziv, s katerim se soo─Źa tudi Slovenija. Predstavlja dodatno breme za zdravstvene sisteme in zdravstvene delavce. Obvladovanje tveganj pomanjkanja zdravil na trgu je pomembno za varovanje javnega zdravja.

Evropska strategija za zdravila izpostavlja izzive problematike pomanjkanja zdravil, kot enega ┼ítirih glavnih stebrov. Potrebni bodo zakonodajni in ne-zakonodajni ukrepi, ve─Ź sodelovanja in usklajevanja, da se zagotovi varnost preskrbe zdravil in prepre─Źi pomanjkanje.

V Sloveniji se je ┼ítevilo obvestil o prihodih na trg, za─Źasnem ali stalnem prenehanju opravljanja prometa z zdravili, motnjah v preskrbi leta 2022 na podro─Źju zdravil za uporabo v humani medicini pove─Źalo za 25 %. V letu 2023 se tak trend nadaljuje. JAZMP obvestila zavezancev redno objavlja na svoji spletni strani, v CBZ in v primeru tveganja za javno zdravje aktivno obve┼í─Źa ostale dele┼żnike v zdravstvu.

Na pobudo JAZMP smo se v oktobru 2023 sestali predstavniki farmacevtske industrije, veletrgovin, Zdravniške zbornice Slovenije, Lekarniške zbornice Slovenije, ZZZS, JAZMP in Ministrstva za zdravje RS.  

S prostovoljnim sodelovanjem, ki bi olaj┼íalo iskanje re┼íitev in urejanje problematike za zagotavljanje ustrezne razpolo┼żljivosti zdravil za slovenske paciente, smo se udele┼żenci sre─Źanja dogovorili o nekaterih dodatnih prostovoljnih ukrepih, ki bodo prispevali k vzpostavitvi transparentnej┼íega sistema informacij, s ciljem bolj┼íega upravljanja motenj v preskrbi z zdravili in posledi─Źno manj te┼żav pri preskrbi pacientov.┬á V naslednjih korakih bodo te izku┼ínje lahko prispevale k razmisleku o smiselnih oz. potrebnih spremembah v zakonodaji, kar je vsebinsko in tudi ─Źasovno bolj zahteven proces.┬á

Sklepi sre─Źanja:

  • Sklep ┼ít. 1: Nosilci dovoljenja za promet z zdravilom, zastopniki in veletrgovci obve┼í─Źajo JAZMP v dogovorjenem roku (3 mesece pred za─Źasnim ali stalnim prenehanjem opravljanja prometa z zdravilom ali motnjah v preskrbi)
  • Sklep ┼ít. 2: V primeru potrebe po vnosu/uvozu nadomestnega zdravila se na spletni strani JAZMP objavi apel s potrebo.
  • Sklep ┼ít. 3: Zdravni┼íka oz. Lekarni┼íka zbornica posredujeta mnenje alternativne terapije JAZMP v primeru, ko ni na voljo MZZ.
Scroll to Top