Seznam esencialnih in nujno potrebnih zdravil

Zakon o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít.┬á17/14┬áin┬á66/19) daje JAZMP v svojem 17. ─Źlenu (esencialna in┬ánujno potrebna zdravila)┬ápristojnost, da dolo─Źi Seznam nujno potrebnih zdravil. Nujno potrebna zdravila so zdravila, ki niso vklju─Źena v Seznam esencialnih zdravil in za katera izvajalec zdravstvene dejavnosti na terciarni ravni ali raz┼íirjeni strokovni kolegij za svoje podro─Źje pristojnosti utemelji nastanek nove zdravstvene potrebe in jih na tej podlagi JAZMP uvrsti v Seznam nujno potrebnih zdravil. Zdravila na Seznamu nujno potrebnih zdravil so opredeljena s splo┼ínim imenom, farmacevtsko obliko, jakostjo ter na─Źinom predpisovanja in izdajanja.

Ureditev skupine nujno potrebnih zdravil odra┼ża namero politike dr┼żave, da za potrebe zdravstvenega varstva prebivalstva Republike Slovenije zagotovi vsa zdravila, ki so nenadomestljiva za izvajanje javno financiranih zdravstvenih programov. Osnovni mehanizem za ta namen je Seznam esencialnih zdravil, ki ga dolo─Źita pristojna ministra, objavljen spodaj. Seznam nujno potrebnih zdravil dopolnjuje Seznam esencialnih zdravil z zagotavljanjem dinami─Źne odzivnosti pristojnih organov na utemeljene zahteve zdravstvene stroke oziroma na spremembe v naboru nujno potrebnih zdravil, prisotnih na trgu Republike Slovenije, ki so posledica ravnanja poslovnih subjektov.

Pobudo za vklju─Źitev postavke na Seznam esencialnih zdravil ali Seznam nujno potrebnih zdravil lahko posredujete na JAZMP v pisni ali elektronski obliki. Pobudo v elektronski obliki lahko po┼íljete po elektronski po┼íti na naslov:.

Seznam esencialnih zdravil in Seznam nujno potrebnih zdravil: 

 

Scroll to Top