Seznam zdravil rastlinskega izvora

Tudi za vsa zdravila rastlinskega izvora velja, da se smejo za─Źeti tr┼żiti ┼íele po tem, ko je zanje pridobljeno dovoljenje za promet v Republiki Sloveniji. To pomeni, da Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke (JAZMP) pred za─Źetkom tr┼żenja preveri dokazila o kakovosti, varnosti in u─Źinkovitosti zdravila. Samo ─Źe ugotovi, da zdravilo izpolnjuje predpisane pogoje in ima ugodno razmerje med koristjo in tveganjem, izda dovoljenje za promet. Del dovoljenja za pomet so tudi potrjen povzetek glavnih zna─Źilnosti, navodilo za uporabo in barvni predlog ovojnine. V njih so vsi potrebni, verodostojni podatki za pravilno in varno uporabo zdravil rastlinskega izvora.

Pri zdravilih s klini─Źno dokazano u─Źinkovitostjo so zdravilni u─Źinki potrjeni s klini─Źnimi ┼ítudijami. Podro─Źje uporabe tradicionalnih zdravil rastlinskega izvora pa temelji na farmakolo┼íkih podatkih in dolgoletnih izku┼ínjah (najmanj 30 let). Zato tradicionalna zdravila rastlinskega izvora namenjena le za odpravljanje bla┼żjih simptomov in zdravstvenih te┼żav, ki so primerni za samozdravljenje.

Zdravila rastlinskega izvora se od prehranskih dopolnil bistveno razlikujejo po tem, da je njihova kakovost strogo nadzorovana od vhodnih snovi do kon─Źnega izdelka in da se pri njih lahko zanesemo, da res vsebujejo tisto, kar je deklarirano, da imajo preverjeno varnost in u─Źinkovitost ter preverjene, verodostojne informacije za pravilno uporabo.

Ve─Ź si lahko preberete na Ni vse varno, kar je naravno

Seznam zdravil rastlinskega izvora s klini─Źno dokazano u─Źinkovitostjo

Seznam tradicionalnih zdravil rastlinskega izvora

Scroll to Top