ATC(hum) klasifikacija

Anatomsko-terapevtsko-kemi─Źna (ATC) klasifikacija zdravil je mednarodni, univerzalni klasifikacijski sistem za zdravila. Klasifikacija ATC slu┼żi kot orodje v raziskavah o porabi zdravil, pri ─Źemer je osnovni namen tovrstnih raziskav izbolj┼íanje kakovosti uporabe zdravil. Sestavni del t.i. utilizacijskih ┼ítudij je tudi prikaz in primerjava statisti─Źnih podatkov o porabi zdravil na mednarodni in drugih ravneh.

Klasifikacijski sistem ATC /DDD razvija Center SZO za statisti─Źno obdelavo zdravil (WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology) v Oslu, ki se ravna po strokovnih navodilih in smernicah Mednarodne delovne skupine SZO za statisti─Źno obdelavo zdravil (WHO International Working Group  for Drug Statistics Methodology).   

Poglaviten cilj Centra SZO za statisti─Źno obdelavo zdravil in Mednarodne delovne skupine SZO za statisti─Źno obdelavo zdravil je ohraniti stabilno ATC / DDD oznako skozi dalj┼íi ─Źas, saj le tako raziskovalci lahko prou─Źijo trende pri porabi zdravil, ne da bi pri tem pri┼ílo do prevelikih zapletov zaradi pogostih sprememb sistema. Kadar uporabniki tak┼íne spremembe zahtevajo iz razlogov, ki niso neposredno povezani z raziskavami o porabi zdravil, obstaja izrazita nenaklonjenost do menjav ali sprememb v klasifikaciji. Iz tega razloga ATC / DDD sistem sam po sebi ni primeren za sprejemanje odlo─Źitev o cenah zdravil, povrnitvi zneskov za zdravila (reimbursiranju) ali terapevtskih zamenjavah. 
Razvrstitev u─Źinkovin v sistemu ATC / DDD ni priporo─Źilo za njihovo uporabo, niti ne daje mnenj o u─Źinkovitosti ali relativni u─Źinkovitost zdravil in skupin zdravil.

Scroll to Top