Hemovigilanca

Hemovigilanca je niz organiziranih postopkov nadzora v zvezi s hudimi ne┼żelenimi ali nepri─Źakovanimi dogodki ali reakcijami pri krvodajalcih in prejemnikih krvi in krvnih komponent ter epidemiolo┼íko spremljanje krvodajalcev.

Sistem hemovigilance vklju─Źuje JAZMP, Slu┼żbo za hemovigilanco, ki je organizacijska enota Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM), bolni┼ínice, transfuzijske zavode, transfuzijske centre, bolni┼íni─Źne krvne banke, zdravnike, druge zdravstvene delavce, prejemnike krvi in komponent krvi (bolnike) ter ostale organe, pristojne za kri v drugih dr┼żavah, pravne in fizi─Źne osebe, ki so pri svojem delu v stiku s krvjo.

Sistem hemovigilance je podrobno opisan v poglavju ┬╗Hemovigilanca┬ź v Zakonu o preskrbi s krvjo (Uradni list RS, ┼ít.┬á104/06) in v Pravilniku o hemovigilanci (Uradni list RS, ┼ít.┬á9/07).┬á

Publikacije in splošne informacije
Publikacije in splošne informacije o nalezljivih boleznih najdete na naslednjih povezavah:
Evropski nadzorni organ ECDC
Objave ECDC
Tedenska poro─Źila o izbruhih in gro┼żnjah bolezni
Svetovna zdravstvena organizacija WHO (povezava)

Poro─Źanje o ne┼żelenih dogodkih in reakcijah
Transfuzijski zavod ali transfuzijski center obve┼í─Źa JAZMP o vseh hudih ne┼żelenih dogodkih v zvezi z zbiranjem, testiranjem, predelavo, shranjevanjem, razdeljevanjem in uporabo krvi ter komponent krvi, ki utegnejo vplivati na njihovo kakovost in varnost, kakor tudi o vseh hudih ne┼żelenih reakcijah med transfuzijo ali po njej, ki jih je mogo─Źe pripisati kakovosti in varnosti krvi ter komponent krvi.

Odgovorne osebe Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, transfuzijskega centra ali bolni┼íni─Źne krvne banke so dol┼żne takoj po prejemu prijave hude ne┼żelene reakcije ali hudega ne┼żelenega dogodka poro─Źati Slu┼żbi za hemovigilanco o dogodkih, ki zahtevajo nujno ukrepanje zaradi neposrednega ogro┼żanja javnega zdravja.

JAZMP posreduje pristojnim organom drugih dr┼żav ─Źlanic Evropske unije in od njih prejema informacije o hudih ne┼żelenih reakcijah in hudih ne┼żelenih dogodkih, da se zagotovi, da se kri in komponente krvi, za katere je znano ali se sumi, da niso ustrezne, umaknejo iz uporabe in odstranijo.

Obrazci za poro─Źanje in obve┼í─Źanje o ne┼żelenih reakcijah in dogodkih so dostopni v razdelku Obrazci.

Obvestilo o sumu na hud ne┼żeleni dogodek
Transfuzijski zavod ali transfuzijski center in bolni┼íni─Źna krvna banka shranjujejo zapise o hudih ne┼żelenih dogodkih, ki lahko vplivajo na kakovost ali varnost krvi in komponent krvi. Hude ne┼żelene dogodke in vse pomembne informacije o hudih ne┼żelenih dogodkih, ki lahko ogrozijo krvodajalce ali prejemnike, ki niso neposredno vpleteni v zadevni dogodek poro─Źajo Slu┼żbi za hemovigilanco oziroma poobla┼í─Źeni osebi transfuzijskega zavoda, ta pa JAZMP, na obrazcu, dolo─Źenem v Prilogi VII Pravilnika o hemovigilanci (Uradni List RS, ┼ít. 9/07).

Obvestilo o sumu na hudo ne┼żeleno reakcijo
Zdravniki in drugi zdravstveni delavci nemudoma prijavijo transfuzijskemu zavodu oziroma transfuzijskemu centru ali bolni┼íni─Źni krvni banki kakr┼ínekoli hude ne┼żelene reakcije, ki jih opazijo pri prejemnikih med ali po transfuziji in ki jih lahko pripi┼íemo kakovosti ali varnosti krvi in komponent krvi. Za prijavo se uporablja obrazec, dolo─Źen v Prilogi III Pravilnika o hemovigilanci (Uradni List RS, ┼ít. 9/07).

V skladu z 9. ─Źlenom Pravilnika o hemovigilanci lahko tudi prejemniki krvi in komponent krvi, ki ugotovijo kakr┼ínokoli ne┼żeleno reakcijo po transfuziji krvi, prijavijo Slu┼żbi za hemovigilanco (kontaktni podatki Slu┼żbe za hemovigilanco so dostopni na spletni strani ZTM) v sodelovanju z izbranim zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem na prej omenjenem obrazcu za poro─Źanje.

Transfuzijski zavod ali transfuzijski center in bolni┼íni─Źna krvna banka nato kar najhitreje Slu┼żbi za hemovigilanco sporo─Źijo vse potrebne informacije o ne┼żelenih reakcijah ali sumu nanje. Za sporo─Źanje se uporablja obrazec, dolo─Źen v Prilogi IV Pravilnika o hemovigilanci.

Slu┼żba za hemovigilanco kar najhitreje JAZMP sporo─Źi vse potrebne informacije o sumu na hude ne┼żelene reakcije. Za sporo─Źanje se uporablja obrazec, dolo─Źen v Delu A in Delu C Priloge V Pravilnika o hemovigilanci.

Naslednji dokumenti slu┼żijo kot pomo─Ź pri razvr┼í─Źanju reakcij povezanih s transfuzijo ali darovanjem:
International Society of Blood Transfusions definitions
International Haemovigilance Network (IHN) standards for surveillance of complications of blood donation

Letno poro─Źilo

JAZMP v sodelovanju z ZTM pripravi letno poro─Źilo o hudih ne┼żelenih dogodkih in reakcijah in ga najkasneje do 30. junija posreduje Evropski komisiji in Ministrstvu za zdravje.

Koristne povezave:
Zakon o preskrbi s krvjo (Uradni list RS, št. 104/06)
Pravilnik o hemovigilanci (Uradni list RS, št. 9/07)
Pravilnik o na─Źinu in obliki dostopa do dokumentacije (Uradni list RS, ┼ít. 9/07)
Podatkovna baza Notify Library
Ministrstvo za zdravje
Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM)

Za pojasnila in dodatne informacije smo dosegljivi na .

Scroll to Top