Hemovigilanca

Hemovigilanca je niz organiziranih postopkov nadzora v zvezi s hudimi ne┼żelenimi ali nepri─Źakovanimi dogodki ali reakcijami pri krvodajalcih in prejemnikih krvi in krvnih komponent ter epidemiolo┼íko spremljanje krvodajalcev.

Sistem hemovigilance je podrobno opisan v poglavju ┬╗Hemovigilanca┬ź v Zakonu o preskrbi s krvjo (Uradni list RS, ┼ít. 104/2006, v nadaljevanju ZPKrv-1) in v Pravilniku o hemovigilanci (Uradni list RS, ┼ít. 9/2007). 

Sistem hemovigilance vklju─Źuje JAZMP, Slu┼żbo za hemovigilanco, ki je organizacijska enota Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM), bolni┼ínice, transfuzijske zavode, transfuzijske centre, bolni┼íni─Źne krvne banke, zdravnike, druge zdravstvene delavce, prejemnike krvi in komponent krvi (bolnike) ter ostale organe, pristojne za kri v drugih dr┼żavah, pravne in fizi─Źne osebe, ki so pri svojem delu v stiku s krvjo.

Dejavnost zbiranja in testiranja krvi in komponent krvi je javna slu┼żba, ki jo izvajajo transfuzijski zavodi ali transfuzijski centri, ki so pri JAZMP pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Pred pridobitvijo dovoljenja za opravljanje dejavnosti morajo vzpostaviti sistem hemovigilance, ki vklju─Źuje poro─Źanje vseh ne┼żelenih dogodkov in ne┼żelenih reakcij Slu┼żbi za hemovigilanco. 

Zdravniki in drugi zdravstveni delavci nemudoma prijavijo transfuzijskemu zavodu oziroma transfuzijskemu centru ali bolni┼íni─Źni krvni banki kakr┼ínekoli hude ne┼żelene reakcije, ki jih opazijo, in bi bile lahko povezane s kakovostjo in varnostjo krvi in krvnih komponent na obrazcu za poro─Źanje, ki je priloga III Pravilnika o hemovigilanci. 

V skladu z 9. ─Źlenom Pravilnika o hemovigilanci lahku tudi prejemniki krvi in komponent krvi, ki ugotovijo kakr┼íno koli ne┼żeleno reakcijo po transfuziji krvi, prijavijo Slu┼żbi za hemovigilanco (kontaktni podatki Slu┼żbe za hemovigilanco so na spletni strani ZTM) v sodelovanju z izbranim zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem na prej omenjenem obrazcu za poro─Źanje.  

V skladu s Pravilnikom o hemovigilanci je naloga JAZMP, da ob strokovni podpori Slu┼żbe za hemovigilanco ovrednoti hude ne┼żelene reakcije in hude ne┼żelene dogodke, letna poro─Źila o hudih ne┼żelenih reakcijah in hudih ne┼żelenih dogodkih ter druge podatke o varnosti krvi; obve┼í─Źa zavode, ki poro─Źajo na podlagi obvestil, pridobljenih iz drugih virov; vzpostavlja in vzdr┼żuje bazo podatkov o hudih ne┼żelenih reakcijah in hudih ne┼żelenih dogodkih; preverja izvajanje sistema hemovigilance pri zavodih, ki poro─Źajo o hudih ne┼żelenih reakcijah in hudih ne┼żelenih dogodkih na ozemlju Republike Slovenije; po┼íilja letna poro─Źila o hudih ne┼żelenih reakcijah in hudih ne┼żelenih dogodkih Ministrstvu za zdravje; deluje v mednarodnem sistemu hemovigilance; vzpodbuja zdravstvene delavce k poro─Źanju o ne┼żelenih u─Źinkih krvi ter lahko na podlagi podatkov o oceni razmerja med tveganjem in koristjo predlaga odvzem/za─Źasen odvzem dovoljenja za opravljanje vseh ali dolo─Źenih transfuzijskih dejavnosti transfuzijskega zavoda ali transfuzijskega centra.

Obrazce s podro─Źja poro─Źanja in obve┼í─Źanja o ne┼żelenih reakcijah in dogodkih, povezanih s transfuzijo krvi, lahko najdete na razdelku Obrazci.

Za pojasnila in dodatne informacije smo dosegljivi na .

Scroll to Top