Opozorilo glede kupovanja izdelkov za prepre─Źevanje in zdravljenje bolezni COVID-19 na spletu

JAZMP je s strani tujih agencij za zdravila v zvezi z zdravljenjem oku┼żb z virusom SARS-CoV-2 prejela informacije o ┼ítevilnih spletnih straneh in dru┼żbenih omre┼żjih, kjer ponujajo izdelke za domnevno prepre─Źevanje in zdravljenje bolezni COVID-19 ter teste za diagnosticiranje prisotnosti virusa SARS-CoV-2.

Potro┼ínike opozarjamo na skrajno previdnost pri nakupu na spletnih straneh, ki nezakonito prodajajo izdelke, za katere trdijo, da prepre─Źujejo, bla┼żijo, zdravijo, diagnosticirajo ali ozdravijo COVID-19. Spletne strani la┼żne izdelke za zdravljenje te bolezni ponujajo kot razli─Źne vrste izdelkov, na primer kot prehranska dopolnila ali drugo hrano, pa tudi kot zdravila, medicinske pripomo─Źke ali cepiva. Izdelki, za katere je navedeno, da bla┼żijo, zdravijo, diagnosticirajo ali prepre─Źujejo bolezen in za te namene niso dokazano varni in u─Źinkoviti, se prodajajo zgolj z namenom goljufije in za potro┼ínike lahko predstavljajo resno gro┼żnjo za zdravje. Uporaba teh izdelkov lahko privede do zamude pri postavitvi pravilne diagnoze in ustreznem zdravljenju bolezni ter do drugih potencialno nevarnih bolezenskih stanj.

Trenutno ni cepiv ali zdravil, ki bi bila odobrenih za zdravljenje ali prepre─Źevanje bolezni COVID-19. ─îeprav je trenutno v presku┼íanju nekaj cepiv in zdravil proti COVID-19, so ta zdravila ┼íe v zgodnji fazi razvoja in ┼íe niso v celoti testirana glede varnosti ali u─Źinkovitosti.

Poleg la┼żnih izdelkov za zdravljenje na nepreverjenih in nezakonitih spletnih straneh ponujajo tudi teste, namenjene samotestiranju oku┼żbe z virusom SARS-CoV-2, ki naj bi bili namenjeni neposredno potro┼ínikom, z obljubo, da se bodo lahko v doma─Źem okolju testirali na prisotnost virusa.  Zanesljivost tak┼ínih testov je bistveno manj┼ía od testov, ki se uporabljajo v uradno poobla┼í─Źenih laboratorijih, saj je njihova ob─Źutljivost manj┼ía, kar pomeni, da je verjetnost, da potro┼íniki oku┼żbe ne bodo odkrili, ve─Źja, kljub temu, da test uporabijo v skladu z navodili za uporabo.

JAZMP opozarja dr┼żavljane Republike Slovenije, da je nakup zdravil na nepreverjenih spletnih straneh skrajno tvegan, saj so tak┼ína zdravila lahko la┼żna in namerno predstavljena kot prava, odobrena zdravila, za katera je bila v postopku pridobitve dovoljenja za promet preverjena  njihova kakovost, varnost in u─Źinkovitost. Spletne nakupe zdravil naj opravijo samo v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, ki so pridobile dovoljenje za izdajanje zdravila prek spleta in imajo na svojih spletnih straneh objavljen enoten EU logotip. Logotip uporabniku pomaga prepoznati spletne strani, ki lahko zakonito prodajajo zdravila. Povezava na spletno stran Ministrstva za zdravje s seznamom lekarn in specializiranih prodajaln z dovoljenjem za izdajanje zdravila prek spleta: https://www.gov.si/teme/mreza-javne-zdravstvene-sluzbe/.

Ob ┼że tako veliki stopnji tesnobe zaradi hitrega ┼íirjenja oku┼żb s koronavirusom se ┼żal soo─Źamo tudi s posamezniki in podjetji, ki zavajajo potro┼ínike s promocijo izdelkov z la┼żnimi trditvami za prepre─Źevanje in zdravljenje te bolezni.  Zato JAZMP poziva dr┼żavljane Republike Slovenije, da ne nasedajo la┼żnim obljubam o ─Źude┼żni ozdravitvi, temve─Ź sledijo odobrenim postopkom za prepre─Źevanje, odkrivanje in zdravljenje oku┼żbe.

Scroll to Top