Opozorilo glede kupovanja izdelkov za preprečevanje in zdravljenje bolezni COVID-19 na spletu

JAZMP je s strani tujih agencij za zdravila v zvezi z zdravljenjem okužb z virusom SARS-CoV-2 prejela informacije o številnih spletnih straneh in družbenih omrežjih, kjer ponujajo izdelke za domnevno preprečevanje in zdravljenje bolezni COVID-19 ter teste za diagnosticiranje prisotnosti virusa SARS-CoV-2.

Potrošnike opozarjamo na skrajno previdnost pri nakupu na spletnih straneh, ki nezakonito prodajajo izdelke, za katere trdijo, da preprečujejo, blažijo, zdravijo, diagnosticirajo ali ozdravijo COVID-19. Spletne strani lažne izdelke za zdravljenje te bolezni ponujajo kot različne vrste izdelkov, na primer kot prehranska dopolnila ali drugo hrano, pa tudi kot zdravila, medicinske pripomočke ali cepiva. Izdelki, za katere je navedeno, da blažijo, zdravijo, diagnosticirajo ali preprečujejo bolezen in za te namene niso dokazano varni in učinkoviti, se prodajajo zgolj z namenom goljufije in za potrošnike lahko predstavljajo resno grožnjo za zdravje. Uporaba teh izdelkov lahko privede do zamude pri postavitvi pravilne diagnoze in ustreznem zdravljenju bolezni ter do drugih potencialno nevarnih bolezenskih stanj.

Trenutno ni cepiv ali zdravil, ki bi bila odobrenih za zdravljenje ali preprečevanje bolezni COVID-19. Čeprav je trenutno v preskušanju nekaj cepiv in zdravil proti COVID-19, so ta zdravila še v zgodnji fazi razvoja in še niso v celoti testirana glede varnosti ali učinkovitosti.

Poleg lažnih izdelkov za zdravljenje na nepreverjenih in nezakonitih spletnih straneh ponujajo tudi teste, namenjene samotestiranju okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki naj bi bili namenjeni neposredno potrošnikom, z obljubo, da se bodo lahko v domačem okolju testirali na prisotnost virusa.  Zanesljivost takšnih testov je bistveno manjša od testov, ki se uporabljajo v uradno pooblaščenih laboratorijih, saj je njihova občutljivost manjša, kar pomeni, da je verjetnost, da potrošniki okužbe ne bodo odkrili, večja, kljub temu, da test uporabijo v skladu z navodili za uporabo.

JAZMP opozarja državljane Republike Slovenije, da je nakup zdravil na nepreverjenih spletnih straneh skrajno tvegan, saj so takšna zdravila lahko lažna in namerno predstavljena kot prava, odobrena zdravila, za katera je bila v postopku pridobitve dovoljenja za promet preverjena  njihova kakovost, varnost in učinkovitost. Spletne nakupe zdravil naj opravijo samo v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, ki so pridobile dovoljenje za izdajanje zdravila prek spleta in imajo na svojih spletnih straneh objavljen enoten EU logotip. Logotip uporabniku pomaga prepoznati spletne strani, ki lahko zakonito prodajajo zdravila. Povezava na spletno stran Ministrstva za zdravje s seznamom lekarn in specializiranih prodajaln z dovoljenjem za izdajanje zdravila prek spleta: https://www.gov.si/teme/mreza-javne-zdravstvene-sluzbe/.

Ob že tako veliki stopnji tesnobe zaradi hitrega širjenja okužb s koronavirusom se žal soočamo tudi s posamezniki in podjetji, ki zavajajo potrošnike s promocijo izdelkov z lažnimi trditvami za preprečevanje in zdravljenje te bolezni.  Zato JAZMP poziva državljane Republike Slovenije, da ne nasedajo lažnim obljubam o čudežni ozdravitvi, temveč sledijo odobrenim postopkom za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje okužbe.

Scroll to Top