Pojasnitev glede intervala med posameznimi odmerki cepiva Comirnaty

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) Evropske agencije za zdravila (EMA) je posodobil Informacije o cepivu za cepivo proti COVID-19 Comirnaty, da bi pojasnil svoje stali┼í─Źe glede intervala med prvim in drugim odmerkom.

Informacije o cepivu (poglavje 4.2 in Navodilo za uporabo) zdaj priporo─Źajo administracijo drugega odmerka 3 tedne po prvem odmerku. Pred tem so informacije o cepivu navajale, da mora biti interval dolg ÔÇťnajmanj 21 dniÔÇŁ.

V Informacijah o cepivu (poglavje 5.1) je ┼że navedeno, da so udele┼żenci, katerih podatki so bili uporabljeni za izra─Źun u─Źinkovitosti, prejeli drugi odmerek cepiva v 19 do 42 dneh po prvem odmerku. Dodan je stavek s podatkom, da je 93,1% teh udele┼żencev prejelo drugi odmerek 19 do 23 dni po prvem odmerku.

Trenutno ni klini─Źnih podatkov o u─Źinkovitosti cepiva, ─Źe je interval med prvim in drugim odmerkom cepiva dalj┼íi kot tisti, ki je bil uporabljen v klini─Źnem presku┼íanju.

Celotne informacije za bolnike in zdravstvene delavce so na voljo v posodobljenih informacijah o cepivu.

Dodatne informacije o cepivu

Comirnaty je cepivo za prepre─Źevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh, starih 16 let in ve─Ź.

Cepivo vsebuje molekulo, imenovano informacijska RNA (mRNA), z navodili za izdelavo proteinov virusa SARS-CoV-2, ki je povzro─Źitelj bolezni COVID-19. Cepivo deluje tako, da pripravi telo do tega, da napade protein bodice na povr┼íini virusa SARS-CoV-2.

Ve─Ź informacij o cepivu je na voljo na tej povezavi.

Dodatne informacije o tem postopku

Informacije o cepivu Comirnaty so bile posodobljene s spremembo tipa IB. Pregled je opravil Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP), pristojen za vpra┼íanja v zvezi z zdravili za humano uporabo, ki je sprejel mnenje Agencije. Mnenju CHMP je nemudoma sledila pravnomo─Źna odlo─Źba Evropske komisije, ki velja v vseh dr┼żavah ─Źlanicah EU.

Scroll to Top