Posodobitev priporo─Źil za dodatne obnovitvene odmerke covid-19 mRNA cepiv

Evropski center za obvladovanje in prepre─Źevanje bolezni (ECDC) ter Evropska agencija za zdravila (EMA) posodabljata javnozdravstvena priporo─Źila o uporabi dodatnih obnovitvenih odmerkov cepiv proti covid-19.

Zaradi odvijanja novega vala bolezni covid-19 ter pojava podrazli─Źic Omikron BA.4 in BA.4, ECDC in EMA izdajata priporo─Źilo, da organi javnega zdravstva v drugo obnovitveno cepljenje, vklju─Źijo ne le osebe nad 80. letom starosti ampak tudi osebe med 60. in 79. letom ter ranljive osebe vseh starosti.

Drugi obnovitveni odmerek za osebe nad 60 let in ranljive osebe

Po oceni trenutnih epidemiolo┼íkih trendov, se v Evropi pove─Źuje ┼ítevilo primerov bolezni covid-19, hkrati pa v ve─Ź dr┼żavah ─Źlanicah nara┼í─Źa stopnja sprejemov v bolni┼ínice in zasedenosti bolni┼íni─Źnih enot za intenzivno nego (ICU).

Ker so trenutno odobrena cepiva so ┼íe naprej zelo u─Źinkovita pri prepre─Źevanju hospitalizacij, hudih bolezni in smrti zaradi covid-19, tudi v kontekstu nastajajo─Źih razli─Źic SARS-CoV-2, ECDC in EMA priporo─Źata, da dr┼żave na─Źrtujejo hitro uvedbo dodatnih obnovitvenih odmerkov cepiv v jesenski in zimski sezoni za ljudi z najve─Źjim tveganjem za hudo bolezen. Agenciji poudarjata pomembnost nadaljevanja prizadevanja za doseganje ogro┼żenih skupin v poletnih mesecih s trenutno razpolo┼żljivimi cepivi. To bi bilo ┼íe posebej pomembno in u─Źinkovito v dr┼żavah, kjer se val BA.4/5 za─Źenja ali ┼íe ni dosegel vrhunca.

Obnovitveno cepljenje oseb med 60. in 79. letom starosti ter ranljivih oseb vseh starosti se priporo─Źa vsaj ┼ítiri mesece po prejemu prej┼ínjega odmerka cepiva, ┼íe posebej pa je obnovitveni odmerek potreben pri osebah, ki so prej┼ínji obnovitveni odmerek prejele pred ve─Ź kot 6 meseci.

Trenutno ve─Ź kot polovica dr┼żav Evropske unije/Evropskega gospodarskega prostora (EU/EGP) ┼że priporo─Źa in uvaja druge obnovitvene odmerke cepiv proti covid-19, predvsem starej┼íim skupinam prebivalstva. Vendar pa je uporaba ┼íe vedno nizka in se razlikuje med dr┼żavami, kot je razvidno iz sledilnika cepiv ECDC. V pri─Źakovanju naslednjega vala v jesenski in zimski sezoni morajo dr┼żave ┼że zgodaj na─Źrtovati uvedbo nadaljnjih dodatnih odmerkov za skupine prebivalstva, ki bodo jeseni ogro┼żene za huj┼íi potek bolezni, ─Źe je od prejema prej┼ínjega obnovitvenega odmerka preteklo preve─Ź ─Źasa.

Predlog ECDC ter EMA je, da dr┼żave razmislijo tudi o mo┼żnosti kombiniranja cepljenja proti COVID-19 s cepljenjem proti gripi.

Ker trenutno ni jasnih dokazov, ki bi podpirali dajanje drugega obnovitvenega odmerka osebam, mlaj┼íim od 60 let ali zdravstvenim delavcem ter tistim, ki delajo v domovih za dolgotrajno oskrbo, pri katerih tveganje za huj┼íi potek bolezni ni pove─Źano, se drugi obnovitveni odmerek za njih ne priporo─Źa.

Prilagojena cepiva

EMA si trenutno prizadeva za morebitno odobritev prilagojenih cepiv v septembru. Vendar pa je glede na trenutno epidemiolo┼íko situacijo in napovedi pomembno, da dr┼żave za┼í─Źitijo ranljive skupine s cepivi, ki so trenutno na voljo.

─îe bi nova prilagojena cepiva pokazala bolj┼ío u─Źinkovitost proti zaskrbljujo─Źim razli─Źicam omikrona, pa bo potrebno razmisliti o jesenskem/zimskem cepljenju zdravstvenih delavcev in ljudi, ki delajo v ustanovah za dolgotrajno oskrbo, da se zagotovi neposredna in posredna za┼í─Źita.

Drugi dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri kampanjah cepljenja

Ob upo┼ítevanju razmer v republiki Sloveniji, pa bo nacionalna strokovna skupina za cepljenje, sprejela odlo─Źitve o tem, kdo naj dobi drugo obnovitveno cepljenje.

ECDC in EMA bosta ┼íe naprej natan─Źno ocenjevala u─Źinkovitost cepiv in epidemiolo┼íke podatke in ustrezno posodabljala svoja priporo─Źila. Evropske oblasti pa bodo ┼íe naprej tesno sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in mednarodnimi partnerji pri politikah glede prilagojenih cepiv.

Dodatne podrobnosti o najnovejših nasvetih o drugih obnovitvenih odmerkih so na voljo v skupni izjavi ECDC/EMA.

Scroll to Top