Posodobitev priporočil za dodatne obnovitvene odmerke covid-19 mRNA cepiv

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ter Evropska agencija za zdravila (EMA) posodabljata javnozdravstvena priporočila o uporabi dodatnih obnovitvenih odmerkov cepiv proti covid-19.

Zaradi odvijanja novega vala bolezni covid-19 ter pojava podrazličic Omikron BA.4 in BA.4, ECDC in EMA izdajata priporočilo, da organi javnega zdravstva v drugo obnovitveno cepljenje, vključijo ne le osebe nad 80. letom starosti ampak tudi osebe med 60. in 79. letom ter ranljive osebe vseh starosti.

Drugi obnovitveni odmerek za osebe nad 60 let in ranljive osebe

Po oceni trenutnih epidemioloških trendov, se v Evropi povečuje število primerov bolezni covid-19, hkrati pa v več državah članicah narašča stopnja sprejemov v bolnišnice in zasedenosti bolnišničnih enot za intenzivno nego (ICU).

Ker so trenutno odobrena cepiva so še naprej zelo učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij, hudih bolezni in smrti zaradi covid-19, tudi v kontekstu nastajajočih različic SARS-CoV-2, ECDC in EMA priporočata, da države načrtujejo hitro uvedbo dodatnih obnovitvenih odmerkov cepiv v jesenski in zimski sezoni za ljudi z največjim tveganjem za hudo bolezen. Agenciji poudarjata pomembnost nadaljevanja prizadevanja za doseganje ogroženih skupin v poletnih mesecih s trenutno razpoložljivimi cepivi. To bi bilo še posebej pomembno in učinkovito v državah, kjer se val BA.4/5 začenja ali še ni dosegel vrhunca.

Obnovitveno cepljenje oseb med 60. in 79. letom starosti ter ranljivih oseb vseh starosti se priporoča vsaj štiri mesece po prejemu prejšnjega odmerka cepiva, še posebej pa je obnovitveni odmerek potreben pri osebah, ki so prejšnji obnovitveni odmerek prejele pred več kot 6 meseci.

Trenutno več kot polovica držav Evropske unije/Evropskega gospodarskega prostora (EU/EGP) že priporoča in uvaja druge obnovitvene odmerke cepiv proti covid-19, predvsem starejšim skupinam prebivalstva. Vendar pa je uporaba še vedno nizka in se razlikuje med državami, kot je razvidno iz sledilnika cepiv ECDC. V pričakovanju naslednjega vala v jesenski in zimski sezoni morajo države že zgodaj načrtovati uvedbo nadaljnjih dodatnih odmerkov za skupine prebivalstva, ki bodo jeseni ogrožene za hujši potek bolezni, če je od prejema prejšnjega obnovitvenega odmerka preteklo preveč časa.

Predlog ECDC ter EMA je, da države razmislijo tudi o možnosti kombiniranja cepljenja proti COVID-19 s cepljenjem proti gripi.

Ker trenutno ni jasnih dokazov, ki bi podpirali dajanje drugega obnovitvenega odmerka osebam, mlajšim od 60 let ali zdravstvenim delavcem ter tistim, ki delajo v domovih za dolgotrajno oskrbo, pri katerih tveganje za hujši potek bolezni ni povečano, se drugi obnovitveni odmerek za njih ne priporoča.

Prilagojena cepiva

EMA si trenutno prizadeva za morebitno odobritev prilagojenih cepiv v septembru. Vendar pa je glede na trenutno epidemiološko situacijo in napovedi pomembno, da države zaščitijo ranljive skupine s cepivi, ki so trenutno na voljo.

Če bi nova prilagojena cepiva pokazala boljšo učinkovitost proti zaskrbljujočim različicam omikrona, pa bo potrebno razmisliti o jesenskem/zimskem cepljenju zdravstvenih delavcev in ljudi, ki delajo v ustanovah za dolgotrajno oskrbo, da se zagotovi neposredna in posredna zaščita.

Drugi dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri kampanjah cepljenja

Ob upoštevanju razmer v republiki Sloveniji, pa bo nacionalna strokovna skupina za cepljenje, sprejela odločitve o tem, kdo naj dobi drugo obnovitveno cepljenje.

ECDC in EMA bosta še naprej natančno ocenjevala učinkovitost cepiv in epidemiološke podatke in ustrezno posodabljala svoja priporočila. Evropske oblasti pa bodo še naprej tesno sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in mednarodnimi partnerji pri politikah glede prilagojenih cepiv.

Dodatne podrobnosti o najnovejših nasvetih o drugih obnovitvenih odmerkih so na voljo v skupni izjavi ECDC/EMA.

Scroll to Top