Previdnost pri uporabi zdravila Xeljanz (tofacitinib) pri bolnikih z velikim tveganjem za nastanek krvnih strdkov

Evropska agencija za zdravila (EMA) je zaklju─Źila pregled zdravila Xeljanz in potrdila, da tofacitinib pri bolnikih z velikim tveganjem za globoko vensko trombozo lahko pove─Źa tveganje za nastanek krvnih strdkov v plju─Źih in globokih venah.

EMA zato priporo─Źa, da se zdravilo Xeljanz uporablja s previdnostjo pri vseh bolnikih z velikim tveganjem za nastanek krvnih strdkov. Poleg tega, uporaba 10 mg tofacitiniba dvakrat na dan za vzdr┼żevalno zdravljenje pri bolnikih z ulceroznim kolitisom, ki imajo veliko tveganje za krvne strdke, ni priporo─Źljiva, razen ─Źe ni na voljo drugega primernega zdravljenja. Nadalje EMA priporo─Źa, da se tofacitinib pri bolnikih, starej┼íih od 65 let, zaradi ve─Źjega tveganja za oku┼żbe uporablja le, ─Źe ni na voljo drugega primernega zdravljenja.   

Priporo─Źilo sledi pregledu podatkov iz ┼íe potekajo─Źega klini─Źnega presku┼íanja A3921133 pri bolnikih z revmatoidnim artritisom in pove─Źanim tveganjem za sr─Źno┼żilne bolezni in podatkov iz predhodnih ┼ítudij ter po posvetu s strokovnjaki na tem podro─Źju. Zdru┼żeni podatki ka┼żejo, da je tveganje za krvne strdke v globokih venah in plju─Źih ve─Źje pri bolnikih, ki so jemali tofacitinib, zlasti 10 mg dvakrat na dan in pri tistih, ki so se zdravili dalj┼íe obdobje. Izidi so pokazali tudi dodatno pove─Źano tveganje za resne oku┼żbe in umrljivost zaradi oku┼żb pri bolnikih, starej┼íih od 65 let.

Priporo─Źila je pripravil Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC) in potrdil Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP). Ta priporo─Źila nadomestijo priporo─Źila objavljena maja 2019 (objava), ko je ┼íe potekala ocena podatkov. Novi ukrepi stopijo v veljavo, ko jih bo potrdila Evropska komisija.


Informacije za bolnike

 • Zdravilo Xeljanz lahko pove─Źa tveganje za nastanek krvnih strdkov pri bolnikih z ┼że obstoje─Źim pove─Źanim  tveganjem.
 • ─îe se zdravite z zdravilom Xeljanz bo zdravnik ocenil va┼íe tveganje za nastanek krvnih strdkov in po potrebi prilagodil zdravljenje.
 • Tveganje za nastanek krvnih strdkov v plju─Źih in globokih venah je pri vas ve─Źje, ─Źe ste imeli sr─Źni infarkt ali imate sr─Źno popu┼í─Źanje, maligno obolenje, dedno motnjo strjevanja krvi ali ste ┼że imeli krvne strdke.
 • Tveganje za nastanek krvnih strdkov je lahko ve─Źje tudi, ─Źe jemljete kombinirano hormonsko kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo, boste ali ste imeli nedavno ve─Źji operativni poseg ali ste imobilizirani.
 • Pri oceni tveganja bo zdravnik upo┼íteval tudi va┼ío starost, morebitno debelost (─Źe je va┼í indeks telesne mase >30), ali imate sladkorno bolezen, povi┼ían krvni tlak in ─Źe kadite.
 • ─îe ┼że imate pove─Źano tveganje ali ste starej┼íi od 65 let, lahko zdravnik spremeni zdravljenje, ─Źe je za vas na voljo primernej┼íe zdravljenje.
 • ─îe se zdravite z zdravilom Xeljanz ne spreminjajte odmerka in ne prenehajte z jemanjem zdravila ne da bi posvetovali s svojim zdravnikom.
 • Takoj poi┼í─Źite zdravni┼íko pomo─Ź, ─Źe se vam pojavijo naslednji simptomi, ki so lahko znak krvnega strdka v plju─Źih ali globokih venah: nenadna kratka sapa ali ote┼żeno dihanje, bole─Źina v prsih ali zgornjem delu hrbta, otekanje noge ali roke, bole─Źina v nogi ali ob─Źutljivost ali rde─Źica ali  sprememba barve na roki ali nogi.
 • ─îe imate kakr┼ínekoli skrbi glede zdravila, se posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Informacije za zdravstvene delavce

 • Pri pregledu podatkov so pri bolnikih, ki so jemali tofacitinib, ugotovili od odmerka odvisno pove─Źano tveganje za resno vensko trombembolijo (VTE), vklju─Źno s primeri plju─Źne embolije (PE), ki so bili v nekaterih primerih smrtni, in globoko vensko trombozo.
 • V pregledu so bili upo┼ítevani podatki iz ┼íe potekajo─Źega odprtega klini─Źnega presku┼íanja A3921133 za oceno varnosti tofacitiniba 5 mg in 10 mg dvakrat na dan v primerjavi z zaviralci TNF pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. V ┼ítudijo so bili vklju─Źeni bolniki stari 50 let in ve─Ź, ki imajo najmanj en dodatni sr─Źno┼żilni dejavnik tveganja. Po vmesnih rezultatih je bilo zaradi signala VTE in umrljivosti zaradi kateregakoli vzroka, zdravljenje v odmerku 10 mg tofacitiniba dvakrat na dan ustavljeno, ti bolniki pa so v nadaljevanju ┼ítudije prejemali 5 mg tofacitiniba dvakrat na dan. V pregledu so bili upo┼ítevani tudi dodatni podatki iz predhodnih ┼ítudij.
 • Podatki iz presku┼íanja A3921133 ka┼żejo, da se je tveganje za VTE v primerjavi z zaviralci TNF pri bolnikih, ki so jemali tafacitinib v odmerku 5m dvakrat na dan pove─Źalo za 3-krat, pri bolnikih, ki so jemali tofacitinib v odmerku 10 mg dvakrat na dan, pa za 6-krat.
 • V skupini, ki je prejemala 10 mg tofacitiniba dvakrat na dan je bilo ugotovljenih 17 primerov plju─Źne embolije na 3123 bolnik-let, pri bolnikih, ki so jemali  5 mg tofacitiniba dvakrat na dan pa 9 primerov na 3317 bolnik-let v primerjavi s 3 primeri na 3319 bolnik-let v skupini, ki je prejemala zaviralec TNF. Poleg tega, je bilo v skupini, ki je prejemala 10 mg tofacitiniba dvakrat na dan, 28 smrti zaradi kateregakoli vzroka na 3140 bolnik-let in 19 na 3324 bolnik-let v skupini, ki je prejemala 5 mg tofacitiniba dvakrat na dan v primerjavi z 9 primeri na 3323 bolnik-let v skupini, ki je prejemala zaviralec TNF.
 • Zato je treba tofacitinib uporabljati s previdnostjo pri bolnikih z znanimi dejavniki tveganja za VTE, ne glede na indikacijo in odmerjanje. To vklju─Źuje bolnike, ki so ┼że imeli sr─Źni infarkt ali sr─Źno popu┼í─Źanje, imajo dedne motnje strjevanja krvi ali krvne strdke v anamnezi, so imeli nedavno ali bodo imeli ve─Źji operativni poseg ali so imobilizirani, kot tudi bolnice, ki uporabljajo kombinirano peroralno kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo.
 • Drugi dejavniki tveganja, ki jih je treba upo┼ítevati pri predpisovanju tofacitiniba so tudi starost, diabetes, debelost (ITM >30), kajenje in hipertenzija.
 • Uporaba 10 mg tofacitiniba dvakrat na dan za vzdr┼żevalno zdravljenje pri bolnikih z ulceroznim kolitisom, ki imajo znane dejavnike tveganja  za VTE, ni priporo─Źljiva, razen ─Źe ni na voljo drugega primernega zdravljenja.
 • Za zdravljenje revmatoidnega artritisa in psoriati─Źnega artritisa se ne sme prese─Źi priporo─Źenega odmerka 5 mg dvakrat na dan.
 • Bolnike je treba obvestiti o znakih in simptomih VTE preden za─Źnejo zdravljenje s tofacitinibom in jim svetovati naj v primeru pojava teh simptomov takoj poi┼í─Źejo zdravni┼íko pomo─Ź.
 • Podatki tudi ka┼żejo, da imajo bolniki, starej┼íi od 65 let, dodatno pove─Źano tveganje za resne oku┼żbe in umrljivost zaradi oku┼żb. Tofacitinib se pri teh bolnikih uporablja le, ─Źe ni na voljo drugega primernega zdravljenja.
 • Zdravniki, ki predpisujejo zdravilo, bodo o posodobljenih priporo─Źilih za predpisovanje obve┼í─Źeni tudi neposredno. Vodnik za zdravnike in opozorilna kartica za bolnike bosta posodobljena z nasveti za zmanj┼íanje tveganja za nastanek krvnih strdkov.

Ve─Ź o zdravilu
Xeljanz (tofacitinib) je dovoljenje za promet v EU pridobil 22. marca 2017 za zdravljenje zmernega do hudega revmatoidnega artritisa pri odraslih bolnikih (bolezen, ki povzro─Źi vnetje sklepov). Leta 2018 je bil odobrena raz┼íiritev dovoljenja za promet na zdravljenje psoriati─Źnega artritisa (rde─Źi plaki z lu┼í─Źenjem ko┼że in vnetjem sklepov) in zmernega do hudega ulceroznega kolitisa (bolezen, ki povzro─Źa vnetje in razjede sluznice debelega ─Źrevesa) pri odraslih bolnikih.
U─Źinkovina v zdravilu je tofacitinib in deluje tako, da zavira encime znane kot Janusove kinaze. Ti encimi imajo pomembno vlogo v vnetnem procesu, ki se pojavi pri revmatoidnem in psoriati─Źnem artritisu ter ulceroznem kolitisu. Z zaviranjem teh encimov zdravilo pomaga zmanj┼íati vnetje in druge simptome teh bolezni.
Za ve─Ź informacij o zdravilu glejte spletno stran EMA.

Ve─Ź o postopku
Pregled zdravila Xeljanz je zahtevala Evropska komisija po ─Źlenu 20 Uredbe (ES) ┼ít. 726/2004.
Oceno je opravil Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC), ki je odgovoren za ocenjevanje varnostnih vpra┼íanj pri zdravilih za uporabo v humani medicine. PRAC je pripravil priporo─Źila, ki so bila posredovana Odboru za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP), ki je pristojen za vpra┼íanja v zvezi z zdravili za uporabo v humani medicini in je sprejel stali┼í─Źe EMA. Mnenje je bilo posredovano Evropski komisiji, ki bo zaklju─Źila postopek z izdajo odlo─Źitve, ki bo pravno zavezujo─Źa v vseh dr┼żavah ─Źlanicah EU.

Številka dokumenta: 1382-18/2019

Scroll to Top