EMA opominja zdravnike, naj uporabijo Tecentriq v kombinaciji z nab-paklitakselom za zdravljenje raka dojke

EMA opominja zdravnike, naj uporabijo Tecentriq (atezolizumab) samo v kombinaciji z nab-paklitakselom in ne s konvencionalnim paklitakselom, za zdravljenje bolnikov z lokalno napredujo─Źim ali metastatskim trojno negativnim neoperabilnim rakom dojke.

EMA-in nasvet temelji na izsledkih ┼ítudije Impassion131, ki niso pokazali upo─Źasnitve napredovanja raka ali zmanj┼íane smrtnosti pri zdravljenju s kombinacijo zdravila Tecentriq in konvencionalnega paklitaksela.

Tecentriq je registriran samo za zdravljenje trojno negativnega raka dojke v kombinaciji z nab-paklitakselom. Nab-paklitaksel je formulacija paklitaksela, ki je vezan na protein, ki vpliva na delovanje zdravila v telesu.

Trenutno ni nobenih dokazov, da bi zdravniki v EU uporabljali paklitaksel namesto nab-paklitaksela. Kljub temu bi Odbor za zdravila  za uporabo v humani medicini (CHMP) rad opomnil zdravstvene delavce, naj sledijo priporo─Źilom v odobrenih navodilih za uporabo.

Tecentriq je bil avgusta 2019 odobren za zdravljenje trojno negativnega raka dojke v EU. Presku┼íanje, ki ga je CHMP pregledal v tem ─Źasu, je pokazalo, da je zdravljenje bolnikov, katerih rak je sintetiziral dolo─Źeno koli─Źino PD-L1, s Tecentriqom v kombinaciji z nab-paklitakselom, zvi┼íalo pre┼żivetje iz 18 na 25 mesecev, v primerjavi s placebo v kombinaciji z nab-paklitakselom. Bolniki v skupini, zdravljeni s Tecentriqom, so tudi ┼żiveli dalj ─Źasa brez napredovanja bolezni (7,5 mesecev proti 5,3 mesecem).

Trojno negativni rak dojke je vrsta raka dojke, ki ne proizvaja zna─Źilnih receptorjev, na katera delujejo ostala tar─Źna zdravila proti raku. Zaradi tega obstaja manj zdravil, ki so u─Źinkovita proti tej vrsti raka.

EMA bo pregledala podatke iz Impassion131 presku┼íanja in dolo─Źila, ─Źe so potrebne spremembe glede odobrene uporabe Tecentriqa z nab-paklitakselom.

Ve─Ź o zdravilu

Tecentriq je zdravilo za zdravljenje naslednjih vrst raka:

  • Urotelnega raka (rak mehurja in urinarnega sistema)
  • Vrste raka plju─Ź, ki se imenuje nedrobnoceli─Źni rak plju─Ź
  • Vrste raka dojke, ki se imenuje trojno negativni rak dojke

Tecentriq se uporablja samostojno ali v kombiciji z drugimi zdravili za zdravljenje napredovalih ali metastatskih rakavih obolenj. Za u─Źinkovito zdravljenje rakavih obolenj urotelija in dojke morajo rakave celice proizvajati dolo─Źeno koli─Źino proteina PD-L1. Pri zdravljenju raka dojke se uporablja skupaj z nab-paklitakselom. Za dodatne informacije obi┼í─Źite EMA-ino stran o Tecentriqu. ┬á

Tecentriq vsebuje aktivno substanco atezolizumab.

Scroll to Top