Odlo─Źevanje EMA-e glede odobritve cepiv proti COVID-19

Pandemija SARS-CoV-2 ┼íe vedno ni pod nadzorom, terjala je ┼że preko milijon ┼żivljenj. Kljub temu, da edinstvena situacija pandemije potrebuje posebno obravnavo z vidika regulatornih zahtev za odobritev, mora biti narejena ustrezna ocena koristi in tveganja cepiv proti COVID-19 na podlagi podrobnih podatkov glede izdelave, neklini─Źnih podatkov in dobro zasnovanih klini─Źnih presku┼íanj.

Glede na globalno razse┼żnost epidemije in potrebo po robustnih podatkih s strani regulatornih organov, je EMA v sodelovanju z mednarodnimi regulatorji zdravil (angl. International medicines regulators, ICMRA) razvila temelja na─Źela za razvoj na─Źrta klini─Źnih presku┼íanj za COVID-19.

V veljavi so postopki, ki omogo─Źajo teko─Źi pregled podatkov o kakovosti ter neklini─Źnih in klini─Źnih podatkov, predlo┼żenih regulatornim organom EU. Dovoljenje za promet je lahko izdano v EU, ko predlo┼żeni dokazi o kateremkoli COVID-19 cepivu poka┼żejo, da koristi cepljenja pretehtajo vsa znana in morebitna tveganja.

Klini─Źne zahteve za pridobitev dovoljenja za promet

EMA je bila v stiku z razvijalci cepiv vse od za─Źetka pandemije in vodila razpravo o razvojnih strategijah. Nudila je strokovne nasvete glede regulatornih zahtev, z namenom olaj┼íanja napredovanja razvoja do klini─Źnih presku┼íanj ter iz varnostnih in imunogenostnih ┼ítudij v ┼ítudije u─Źinkovitosti.

EMA pri─Źakuje, da bo v trenutku odobritve dovoljenja za promet za cepivo, dokazana njegova varnost in u─Źinkovitost pri odraslih osebah, kamor bi morale biti vklju─Źene tudi osebe z obstoje─Źimi boleznimi ter starej┼íi od 65 let.

Klini─Źna u─Źinkovitost

Trenutno je pri─Źakovano, da se izvede vsaj eno dobro zasnovano, obse┼żno klini─Źno presku┼íanje 3.faze za namen pridobitve dovoljenja za promet cepiva proti COVID-19.

Primarna kon─Źna to─Źka klju─Źnih u─Źinkovitostnih ┼ítudij cepiv naj bo laboratorijsko potrjena COVID-19 bolezen, ne glede na resnost. Primarna analiza u─Źinkovitosti naj bo omejena na prostovoljce, ki so bili ob za─Źetku ┼ítudije seronegativni, saj je pomembno pokazati, da cepivo omogo─Źi za┼í─Źito oseb, ki predhodno verjetno niso bile izpostavljene virusu.

Razvijalcem cepiv se je svetovalo, naj oblikujejo in pripravijo svoja presku┼íanja u─Źinkovitosti 3. faze tako, da zagotovijo prepri─Źljive dokaze u─Źinkovitosti na podlagi strogih meril uspe┼ínosti presku┼íanja. Pri tem morajo izdelati predpostavke o mo┼żnih stopnjah u─Źinkovitosti cepiva, ki bi jih lahko bele┼żili tekom presku┼íanja, in tako oceniti ┼ítevilo udele┼żencev za vklju─Źitev v ┼ítudijo ter ─Źasovni okvir analize podatkov. Natan─Źneje, svetovali so jim, da pri na─Źrtovanju presku┼íanja upo┼ítevajo to─Źkovno oceno u─Źinkovitosti cepiva, ki zna┼ía vsaj 50%, in spodnjo mejo 95-odstotnega intervala zaupanja okoli ocenjene to─Źke, ki je nad 20%, po mo┼żnosti pa nad 30%. ─îe bi dejanski rezultati ustrezali tem merilom, bi zadostovali za prepri─Źljiv prikaz u─Źinkovitosti cepiva in, skupaj s sprejemljivim varnostnim profilom, podprli regulatorno odlo─Źitev.

Ugotovljeno je, da lahko dejanski rezultati preskusa u─Źinkovitosti cepiva poka┼żejo, da je spodnja meja 95-odstotnega intervala zaupanja okoli to─Źkovne ocene u─Źinkovitosti cepiva nad ni─Źlo (tj. cepivo je bolj┼íe od kontrole), vendar ne sme presegati 30 % ali v nekaterih primerih celo 20%. V takih primerih to─Źkovna ocena u─Źinkovitosti cepiva ne sme presegati 50%. V vseh primerih bo klini─Źna ocena regulatorjev EU upo┼ítevala dejansko to─Źkovno oceno u─Źinkovitosti cepiva, natan─Źnost okoli te ocene (na podlagi intervala zaupanja) in varnostni profil. ─îe dejanski rezultati torej ka┼żejo, da je cepivo bolj┼íe od kontrolne skupine, tj. je cepivo u─Źinkovito, se razvijalce cepiv spodbuja, da o teh podatkih razpravljajo z EMA-o.

Sekundarne analize u─Źinkovitosti naj vklju─Źujejo oceno za┼í─Źite pred simptomatsko boleznijo pri udele┼żencih ┼ítudije, ne glede na to, ali so bili ob za─Źetku ┼ítudije seronegativni ali seropozitivni za SARS-CoV-2. Priporo─Źljivo je tudi, da klini─Źna presku┼íanja sku┼íajo oceniti u─Źinkovitost cepiva proti hudi obliki bolezni, ─Źe je na voljo dovolj primerov, ki podpirajo analizo. Opredelitev hude bolezni mora slediti sprejemljivim in standardiziranim merilom, kakr┼ína je na primer opredelila WHO. Z namenom ocene prepre─Źevanja oku┼żbe je za┼żeljeno tudi zbiranje podatkov o asimptomatskih ter simptomatskih oku┼żbah s SARS-CoV-2. Prikazani podatki lahko pripomorejo k bolj┼íim strategijam cepljenja v javnem zdravju.

Klini─Źna varnost

Ocena varnosti cepiv proti SARS-CoV-2 bo sledila standardnim na─Źelom, opredeljenim v smernicah EMA. Ker bodo izvedeni preskusi u─Źinkovitosti cepiva pred izdajo dovoljenja, bo predvidoma v ─Źasu prvotne izdaje dovoljenja za promet cepivu izpostavljenih ve─Ź tiso─Ź posameznikov, kar bo omogo─Źilo oceno nepogostih tveganj. Ve─Źina ne┼żelenih u─Źinkov na cepiva se pojavi v 4-6 tednih po cepljenju. Na─Źeloma bi pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti COVID-19 lahko temeljilo na pregledu vsaj 6-tedenskih podatkov o varnosti po cepljenju.

Nadaljnje ukrepanje po odobritvi glede varnosti in u─Źinkovitosti

Kadar je to mogo─Źe, EMA priporo─Źa, da je potrebno udele┼żence klini─Źnih presku┼íanj spremljati glede varnosti in u─Źinkovitosti v njihovih randomiziranih skupinah vsaj eno leto po zaklju─Źku cepljenja. To je priporo─Źljivo, tudi ─Źe je pri┼ílo do pogojne odobritve na podlagi prepri─Źljive vmesne analize u─Źinkovitosti, preden so vsi udele┼żenci ┼ítudije dopolnili eno leto. Ti dolgoro─Źni podatki so pomembni za bele┼żenje morebitnih poznih ne┼żelenih u─Źinkov ter za opredelitev trajanja za┼í─Źite pred SARS-Cov-2.

V ─Źasu izdaje dovoljenja za promet mora biti po vsej EU vzpostavljen ustrezen sistem farmakovigilance, da se med programi cepljenj zbirajo in takoj poro─Źajo podatki o ne┼żelenih u─Źinkih. Izdelan je bil osrednji na─Źrt za obvladovanje tveganj z namenom opredelitve zahtev za spremljanje cepiv po odobritvi ter ÔÇőÔÇőokrepljenega nadzora varnosti takoj, ko cepiva vstopijo na trg. Na ta na─Źin se lahko EMA odzove ─Źim hitreje, ko se zazna varnostni signal.

┼átudije, ki ocenjujejo u─Źinkovitost cepiva med programom cepljenja, bodo pomembne za bolj┼íe razumevanje takoj┼ínje in dolgoro─Źne za┼í─Źite pri ┼íir┼íem krogu posameznikov (npr. na podlagi starosti in drugih dejavnikov), kot so vklju─Źeni v presku┼íanja pred izdajo dovoljenja. EMA sodeluje z ECDC in dr┼żavami ─Źlanicami, da omogo─Źi vzpostavitev omre┼żij po Evropi, sposobnih izvajanja varnostnega nadzora in ┼ítudije u─Źinkovitosti.

Zaklju─Źek

EMA je priporo─Źila, da razvijalci cepiv na─Źrtujejo klju─Źna presku┼íanja u─Źinkovitosti s strogimi merili uspe┼ínosti, da bi zagotovili prepri─Źljive dokaze u─Źinkovitosti pri prou─Źevani populaciji. Tudi ─Źe se u─Źinkovitost cepiva doka┼że na podlagi manj strogih meril, se razvijalce cepiv spodbuja, naj rezultate predlo┼żijo v regulativni pregled. V vseh primerih bo klini─Źna ocena regulatorjev EU upo┼ítevala dejansko to─Źkovno oceno u─Źinkovitosti cepiva, natan─Źnost okoli te ocene (na podlagi intervala zaupanja) in varnostni profil. Pomembno je nadaljnje spremljanje udele┼żencev ┼ítudije glede varnosti in u─Źinkovitosti po odobritvi dovoljenja za promet, ┬áskupaj z oceno varnosti in u─Źinkovitosti cepiv proti COVID-19 med programi cepljenja.

Reference

EMA, 2020; International regulators align positions on phase 3 COVID-19 vaccine trials

https://www.ema.europa.eu/en/news/international-regulators-align-positions-phase-3-covid-19-vaccine-trials

WHO Working Group on the Clinical Characterisation and Management of COVID-19 infection; A minimal common outcome measure set for COVID-19 clinical research. Lancet Infectious Diseases 2020;20: e192-97

EMA, 2020; Guideline on clinical evaluation of vaccines https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/draft-guideline-clinical-evaluation-vaccines-revision-1_en.pdf

Scroll to Top