Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na tveganje pojava ponaredkov novih zdravil za zdravljenje bolezni Covid-19

Zaradi nenehnega nara┼í─Źanja ┼ítevila oku┼żb z virusom SARS-CoV-2, ┼íe posebej zaradi novih razli─Źic, se ustvarja dodaten pritisk za iskanje u─Źinkovitej┼íih in dostopnej┼íih mo┼żnosti zdravljenja, zlasti z zdravili, ki se uporabljajo za zdravljenje bolnikov z zmernim potekom bolezni ali za zmanj┼íanje tveganja za hud potek bolezni COVID-19. Pred kratkim je s strani ┼ítevilnih pristojnih organov prejelo dovoljenje za promet ve─Ź novih zdravil za zdravljenje bolezni COVID-19, zlasti protivirusnih zdravil in monoklonskih protiteles. Ta zdravila so na voljo v peroralni obliki (v obliki tablet ali kapsul, ipd.) in niso omejena zgolj na bolni┼íni─Źno uporabo, ampak se na podlagi zdravni┼íkega recepta izdajajo pacientom za doma─Źo uporabo, zato so ┼íir┼íe dostopna, kar skupaj z ve─Źjim povpra┼íevanjem in zaenkrat omejenim dostopom ┼íe pove─Źuje tveganje za ponarejanje.

Tovrstna zdravila lahko predpi┼íe le zdravnik na recept, izdajajo pa se samo v lekarnah. Distribucija odobrenih zdravil, za katera je bila v postopku pridobitve dovoljenja za promet preverjena njihova kakovost, varnost in u─Źinkovitost, je regulirana in pod nadzorom pristojnih organov. Nobeno odobreno zdravilo, ki se izdaja na recept, ni na voljo za spletno prodajo.

JAZMP zato opozarja prebivalce Slovenije, da je nakup zdravil na nepreverjenih spletnih straneh, z dostavo po po┼íti ali preko nepreverjenih oz. nezakonitih posrednikov, skrajno tvegan za zdravje in ┼żivljenje posameznika, saj so tak┼ína zdravila lahko la┼żna in namerno predstavljena kot prava, odobrena zdravila.

Scroll to Top