Nova priporočila glede terlipresina pri zdravljenju hepatorenalnega sindroma

Odbor za varnost zdravil pri EMA (PRAC) je priporočil nove ukrepe za zmanjšanje tveganja za dihalno odpoved (hude težave z dihanjem, ki lahko ogrozijo življenje) in sepso (ko bakterije in njihovi toksini krožijo v krvi kar povzroči poškodbe organov) pri uporabi terlipresina pri bolnikih s hepatorenalnim sindromom tipa 1 (HRS-1) (težave z ledvicami pri bolnikih z napredovalo boleznijo jeter).


Novi ukrepi vključujejo dopolnitev informacij o zdravilu z opozorilom, da se je treba izogibati uporabi terlipresina pri bolnikih z napredovalo kronično boleznijo jeter (advanced acute-on-chronic liver disease) (bolezen jeter, ki se nenadoma poslabša) ali napredovalo ledvično odpovedjo. Bolniki s težavami z dihanjem morajo pred začetkom zdravljenja s terlipresinom prejeti zdravljenje za obvladovanje tega stanja. Med zdravljenjem in po njem je treba bolnike spremljati glede znakov in simptomov dihalne odpovedi in okužbe.

Poleg tega lahko zdravstveni delavci namesto bolusne injekcije (vbrizganje celotnega odmerka naenkrat) razmislijo o dajanju terlipresina v obliki neprekinjene infuzije (kapalne infuzije), saj lahko to zmanjša tveganje za hude neželene učinke1.

Priporočila sledijo pregledu razpoložljivih podatkov, ki ga je opravil odbor PRAC, vključno z rezultati kliničnega preskušanja2, ki je vključevalo bolnike s HRS-1. Ti so pokazali, da je pri bolnikih, zdravljenih s terlipresinom, v 90 dneh po prvem odmerku večja verjetnost, da pride do motenj dihanja in s tem povezane smrti kot pri tistih, ki so prejemali placebo (navidezno zdravljenje).

Čeprav je dihalna odpoved znan neželeni učinek terlipresina, je bila pogostost odpovedi dihanja v študiji večja (11%), kot je bilo predhodno navedeno v informacijah o zdravilu. Poleg tega so v študiji poročali o sepsi pri 7% bolnikov v skupini s terlipresinom medtem ko v skupini, ki je prejemala placebo, primerov ni bilo.

Podatki so imeli nekatere omejitve, na primer zaradi razlik v načinu uporabe terlipresina v kliničnih preskušanjih v primerjavi s klinično prakso. Po preučitvi teh omejitev skupaj z drugimi razpoložljivimi podatki in posvetovanju s skupino strokovnjakov, ki so jo sestavljali zdravstveni delavci s strokovnim znanjem na področju hepatorenalnega sindroma, je odbor PRAC zaključil, da so potrebni novi ukrepi za zagotovitev, da koristi zdravil, ki vsebujejo terlipresin, še naprej odtehtajo tveganja.

Informacije za bolnike

  • Pri uporabi zdravil, ki vsebujejo terlipresin za zdravljenje hepatorenalnega sindroma tipa 1 (HRS-1) (težave z ledvicami pri ljudeh z napredovalo boleznijo jeter) so poročali o večjem tveganju za dihalno odpoved (hude težave z dihanjem, ki lahko ogrozijo življenje), kot je bilo znano prej. Poleg tega so pri uporabi terlipresina za zdravljenje HRS-1 ugotovili tudi novo tveganje za sepso (ko bakterije in njihovi toksini krožijo v krvi in povzročijo poškodbe organov). Agencija EMA zato priporoča več ukrepov za zmanjšanje teh tveganj.
  • Zdravilom, ki vsebujejo terlipresin, se je treba pri zdravljenju HRS-1 izogibati pri bolnikih z napredovalo ledvično odpovedjo in pri bolnikih z napredovalo kronično boleznijo jeter, razen če je to nujno potrebno.
  • Bolniki s težavami z dihanjem morajo pred začetkom zdravljenja s terlipresinom prejeti zdravljenje za obvladovanje tega stanja.
  • Pred zdravljenjem in med njim je treba bolnike spremljati glede odpovedi dihanja in okužb ter jih po potrebi zdraviti.
  • Drugi priporočeni ukrepi vključujejo dajanje zdravila v obliki neprekinjene infuzije namesto bolusne injekcije (vbrizganje celotnega odmerka naenkrat).
  • Bolniki, ki imajo kakršna koli vprašanja ali pomisleke, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Informacije za zdravstvene delavce

  • Pri uporabi zdravil, ki vsebujejo terlipresin za zdravljenje hepatorenalnega sindroma tipa 1 (HRS-1) so poročali o večjem tveganju za dihalno odpoved, kot je bilo znano doslej. Poleg tega je bilo ugotovljeno tudi novo tveganje, to je tveganje za sepso.
  • Zdravilom, ki vsebujejo terlipresin, se je treba izogibati pri bolnikih z napredovalo motnjo delovanja ledvic (serumski kreatinin ≥ 442 µmol/l (5,0 mg/dl)) in pri bolnikih s kronično odpovedjo jeter stopnje 3 in/ali ≥ 39 točk MELD (sistem točkovanja za oceno napredovale bolezni jeter (Model for End-stage Liver Disease, MELD), razen če koristi odtehtajo tveganja.
  • Bolnike z novimi težavami z dihanjem ali poslabšanjem obstoječe bolezni dihal je treba pred zdravljenjem z zdravili, ki vsebujejo terlipresin, stabilizirati in jih med zdravljenjem skrbno spremljati. Če se pri bolnikih pojavijo simptomi težav z dihanjem, je treba po potrebi razmisliti o zmanjšanju odmerka humanega albumina. Če so simptomi hudi ali ne izzvenijo, je treba zdravljenje s terlipresinom prekiniti.
  • Bolnike je treba pozorno spremljati glede simptomov okužbe.
  • Poleg tega lahko zdravstveni delavci razmislijo o dajanju terlipresina v obliki neprekinjene intravenske infuzije namesto bolusne injekcije, saj se lahko z neprekinjeno infuzijo v primerjavi z bolusno injekcijo zmanjša tveganje za hude neželene učinke.

Več o zdravilu
Terlipresin je analog vazopresina. To pomeni, da deluje na enak način kot naravni hormon vazopresin, ki povzroči zoženje nekaterih krvnih žil v telesu, zlasti tistih, ki oskrbujejo trebušne organe. Pri bolnikih s HRS-1 povišan krvni tlak v jetrih zaradi odpovedi jeter vodi do širjenja teh krvnih žil. To povzroči neravnovesje v krvnem obtoku, kar ima za posledico slabo oskrbo ledvic s krvjo. Z zožitvijo krvnih žil, ki oskrbujejo trebušne organe, terlipresin pomaga obnoviti pretok krvi v ledvicah in s tem izboljša delovanje ledvic.
Terlipresin je na voljo kot raztopina in prašek za raztopino za intravensko uporabo.

Zdravila, ki vsebujejo terlipresin, so na voljo v večini držav članic EU in pod različnimi imeni, vključno z Glypressin (pod tem imenom tudi v Sloveniji), Terlipressin Acetate in Variquel. V nekaterih državah članicah EU so zdravila s terlipresinom poleg zdravljenja HRS-1 odobrena tudi za zdravljenje krvavitev iz razširjenih krvnih žil požiralnika in nekaterih krvavitev povezanih s kirurškimi posegi. Zdravilo Glypressin, ki ima dovoljenje za promet v Sloveniji, za zdravljenje HRS-1 ni odobreno.

Več o postopku
Pregled je bil sprožen na zahtevo danske agencije za zdravila po členu 31 Direktive 2001/83/ES.
Pregled je opravil Odbor za oceno tveganja na področju farmakovigilance (PRAC) na EMA, ki je odgovoren za ocenjevanje varnostnih vprašanj pri zdravilih za uporabo v humani medicini, ki je sprejel priporočila. Ker so vsa zdravila s terlipresinom dovoljenje za promet pridobila po nacionalnih postopkih, bodo priporočila PRAC posredovana Skupini za usklajevanje postopkov z medsebojnim priznavanjem in decentraliziranih postopkov CMDh, ki bo sprejela stališče EMA. CMDh predstavlja države članice EU vključno z Islandijo, Lihtenštajnom in Norveško in je odgovorna za zagotavljanje enotnih varnostnih standardov za zdravila, ki so dovoljenje za promet v EU pridobila po nacionalnih postopkih.

Postopek lahko spremljate na naslednji povezavi.

1 Cavallin M, Piano S, Romano A, et al. Terlipressin given by continuous intravenous infusion versus intravenous boluses in the treatment of hepatorenal syndrome: A randomized controlled study. Hepatology. 2016;63(3):983-92. doi:10.1002/hep.28396
2 Wong F, Pappas SC, Curry MP, et al. Terlipressin plus albumin for the treatment of type 1 hepatorenal syndrome. N Engl J Med. 2021;384(9):818-828. doi: 10.1056/NEJMoa2008290

Številka: 1382-28/2022

Scroll to Top