Nova priporo─Źila glede terlipresina pri zdravljenju hepatorenalnega sindroma

Odbor za varnost zdravil pri EMA (PRAC) je priporo─Źil nove ukrepe za zmanj┼íanje tveganja za dihalno odpoved (hude te┼żave z dihanjem, ki lahko ogrozijo ┼żivljenje) in sepso (ko bakterije in njihovi toksini kro┼żijo v krvi kar povzro─Źi po┼íkodbe organov) pri uporabi terlipresina pri bolnikih s hepatorenalnim sindromom tipa 1 (HRS-1) (te┼żave z ledvicami pri bolnikih z napredovalo boleznijo jeter).


Novi ukrepi vklju─Źujejo dopolnitev informacij o zdravilu z opozorilom, da se je treba izogibati uporabi terlipresina pri bolnikih z napredovalo kroni─Źno boleznijo jeter (advanced acute-on-chronic liver disease) (bolezen jeter, ki se nenadoma poslab┼ía) ali napredovalo ledvi─Źno odpovedjo. Bolniki s te┼żavami z dihanjem morajo pred za─Źetkom zdravljenja s terlipresinom prejeti zdravljenje za obvladovanje tega stanja. Med zdravljenjem in po njem je treba bolnike spremljati glede znakov in simptomov dihalne odpovedi in oku┼żbe.

Poleg tega lahko zdravstveni delavci namesto bolusne injekcije (vbrizganje celotnega odmerka naenkrat) razmislijo o dajanju terlipresina v obliki neprekinjene infuzije (kapalne infuzije), saj lahko to zmanj┼ía tveganje za hude ne┼żelene u─Źinke1.

Priporo─Źila sledijo pregledu razpolo┼żljivih podatkov, ki ga je opravil odbor PRAC, vklju─Źno z rezultati klini─Źnega presku┼íanja2, ki je vklju─Źevalo bolnike s HRS-1. Ti so pokazali, da je pri bolnikih, zdravljenih s terlipresinom, v 90 dneh po prvem odmerku ve─Źja verjetnost, da pride do motenj dihanja in s tem povezane smrti kot pri tistih, ki so prejemali placebo (navidezno zdravljenje).

─îeprav je dihalna odpoved znan ne┼żeleni u─Źinek terlipresina, je bila pogostost odpovedi dihanja v ┼ítudiji ve─Źja (11%), kot je bilo predhodno navedeno v informacijah o zdravilu. Poleg tega so v ┼ítudiji poro─Źali o sepsi pri 7% bolnikov v skupini s terlipresinom medtem ko v skupini, ki je prejemala placebo, primerov ni bilo.

Podatki so imeli nekatere omejitve, na primer zaradi razlik v na─Źinu uporabe terlipresina v klini─Źnih presku┼íanjih v primerjavi s klini─Źno prakso. Po preu─Źitvi teh omejitev skupaj z drugimi razpolo┼żljivimi podatki in posvetovanju s skupino strokovnjakov, ki so jo sestavljali zdravstveni delavci s strokovnim znanjem na podro─Źju hepatorenalnega sindroma, je odbor PRAC zaklju─Źil, da so potrebni novi ukrepi za zagotovitev, da koristi zdravil, ki vsebujejo terlipresin, ┼íe naprej odtehtajo tveganja.

Informacije za bolnike

 • Pri uporabi zdravil, ki vsebujejo terlipresin za zdravljenje hepatorenalnega sindroma tipa 1 (HRS-1) (te┼żave z ledvicami pri ljudeh z napredovalo boleznijo jeter) so poro─Źali o ve─Źjem tveganju za dihalno odpoved (hude te┼żave z dihanjem, ki lahko ogrozijo ┼żivljenje), kot je bilo znano prej. Poleg tega so pri uporabi terlipresina za zdravljenje HRS-1 ugotovili tudi novo tveganje za sepso (ko bakterije in njihovi toksini kro┼żijo v krvi in povzro─Źijo po┼íkodbe organov). Agencija EMA zato priporo─Źa ve─Ź ukrepov za zmanj┼íanje teh tveganj.
 • Zdravilom, ki vsebujejo terlipresin, se je treba pri zdravljenju HRS-1 izogibati pri bolnikih z napredovalo ledvi─Źno odpovedjo in pri bolnikih z napredovalo kroni─Źno boleznijo jeter, razen ─Źe je to nujno potrebno.
 • Bolniki s te┼żavami z dihanjem morajo pred za─Źetkom zdravljenja s terlipresinom prejeti zdravljenje za obvladovanje tega stanja.
 • Pred zdravljenjem in med njim je treba bolnike spremljati glede odpovedi dihanja in oku┼żb ter jih po potrebi zdraviti.
 • Drugi priporo─Źeni ukrepi vklju─Źujejo dajanje zdravila v obliki neprekinjene infuzije namesto bolusne injekcije (vbrizganje celotnega odmerka naenkrat).
 • Bolniki, ki imajo kakr┼ína koli vpra┼íanja ali pomisleke, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Informacije za zdravstvene delavce

 • Pri uporabi zdravil, ki vsebujejo terlipresin za zdravljenje hepatorenalnega sindroma tipa 1 (HRS-1) so poro─Źali o ve─Źjem tveganju za dihalno odpoved, kot je bilo znano doslej. Poleg tega je bilo ugotovljeno tudi novo tveganje, to je tveganje za sepso.
 • Zdravilom, ki vsebujejo terlipresin, se je treba izogibati pri bolnikih z napredovalo motnjo delovanja ledvic (serumski kreatinin Ôëą 442 ┬Ámol/l (5,0 mg/dl)) in pri bolnikih s kroni─Źno odpovedjo jeter stopnje 3 in/ali Ôëą 39 to─Źk MELD (sistem to─Źkovanja za oceno napredovale bolezni jeter (Model for End-stage Liver Disease, MELD), razen ─Źe koristi odtehtajo tveganja.
 • Bolnike z novimi te┼żavami z dihanjem ali poslab┼íanjem obstoje─Źe bolezni dihal je treba pred zdravljenjem z zdravili, ki vsebujejo terlipresin, stabilizirati in jih med zdravljenjem skrbno spremljati. ─îe se pri bolnikih pojavijo simptomi te┼żav z dihanjem, je treba po potrebi razmisliti o zmanj┼íanju odmerka humanega albumina. ─îe so simptomi hudi ali ne izzvenijo, je treba zdravljenje s terlipresinom prekiniti.
 • Bolnike je treba pozorno spremljati glede simptomov oku┼żbe.
 • Poleg tega lahko zdravstveni delavci razmislijo o dajanju terlipresina v obliki neprekinjene intravenske infuzije namesto bolusne injekcije, saj se lahko z neprekinjeno infuzijo v primerjavi z bolusno injekcijo zmanj┼ía tveganje za hude ne┼żelene u─Źinke.

Ve─Ź o zdravilu
Terlipresin je analog vazopresina. To pomeni, da deluje na enak na─Źin kot naravni hormon vazopresin, ki povzro─Źi zo┼żenje nekaterih krvnih ┼żil v telesu, zlasti tistih, ki oskrbujejo trebu┼íne organe. Pri bolnikih s HRS-1 povi┼ían krvni tlak v jetrih zaradi odpovedi jeter vodi do ┼íirjenja teh krvnih ┼żil. To povzro─Źi neravnovesje v krvnem obtoku, kar ima za posledico slabo oskrbo ledvic s krvjo. Z zo┼żitvijo krvnih ┼żil, ki oskrbujejo trebu┼íne organe, terlipresin pomaga obnoviti pretok krvi v ledvicah in s tem izbolj┼ía delovanje ledvic.
Terlipresin je na voljo kot raztopina in prašek za raztopino za intravensko uporabo.

Zdravila, ki vsebujejo terlipresin, so na voljo v ve─Źini dr┼żav ─Źlanic EU in pod razli─Źnimi imeni, vklju─Źno z Glypressin (pod tem imenom tudi v Sloveniji), Terlipressin Acetate in Variquel. V nekaterih dr┼żavah ─Źlanicah EU so zdravila s terlipresinom poleg zdravljenja HRS-1 odobrena tudi za zdravljenje krvavitev iz raz┼íirjenih krvnih ┼żil po┼żiralnika in nekaterih krvavitev povezanih s kirur┼íkimi posegi. Zdravilo Glypressin, ki ima dovoljenje za promet v Sloveniji, za zdravljenje HRS-1 ni odobreno.

Ve─Ź o postopku
Pregled je bil spro┼żen na zahtevo danske agencije za zdravila po ─Źlenu 31 Direktive 2001/83/ES.
Pregled je opravil Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC) na EMA, ki je odgovoren za ocenjevanje varnostnih vpra┼íanj pri zdravilih za uporabo v humani medicini, ki je sprejel priporo─Źila. Ker so vsa zdravila s terlipresinom dovoljenje za promet pridobila po nacionalnih postopkih, bodo priporo─Źila PRAC posredovana Skupini za usklajevanje postopkov z medsebojnim priznavanjem in decentraliziranih postopkov CMDh, ki bo sprejela stali┼í─Źe EMA. CMDh predstavlja dr┼żave ─Źlanice EU vklju─Źno z Islandijo, Lihten┼ítajnom in Norve┼íko in je odgovorna za zagotavljanje enotnih varnostnih standardov za zdravila, ki so dovoljenje za promet v EU pridobila po nacionalnih postopkih.

Postopek lahko spremljate na naslednji povezavi.

1 Cavallin M, Piano S, Romano A, et al. Terlipressin given by continuous intravenous infusion versus intravenous boluses in the treatment of hepatorenal syndrome: A randomized controlled study. Hepatology. 2016;63(3):983-92. doi:10.1002/hep.28396
2 Wong F, Pappas SC, Curry MP, et al. Terlipressin plus albumin for the treatment of type 1 hepatorenal syndrome. N Engl J Med. 2021;384(9):818-828. doi: 10.1056/NEJMoa2008290

Številka: 1382-28/2022

Scroll to Top