Poudarki s seje odbora PRAC

Odbor EMA za varnost zdravil (PRAC) je v objavi s seje, ki je potekala od 26. 9. do 29. 9. 2022, poudaril naslednje:

Nova priporočila glede terlipresina pri zdravljenju hepatorenalnega sindroma
PRAC je priporočil nove ukrepe za zmanjšanje tveganja za dihalno odpoved (hude težave z dihanjem, ki lahko ogrozijo življenje) in sepso (ko bakterije in njihovi toksini krožijo v krvi in povzročijo poškodbe organov) pri uporabi zdravil, ki vsebujejo terlipresin, pri osebah s hepatorenalnim sindromom tipa 1 (HRS-1) (težave z ledvicami pri osebah z napredovalo boleznijo jeter).

Terlipresin je analog vazopresina. To pomeni, da deluje na enak način kot naravni hormon vazopresin, ki povzroči zoženje nekaterih krvnih žil v telesu, zlasti tistih, ki oskrbujejo trebušne organe. Pri bolnikih s HRS-1 povišan krvni tlak v jetrih zaradi odpovedi jeter vodi do širjenja teh krvnih žil. To povzroči neravnovesje v krvnem obtoku, kar ima za posledico slabo oskrbo ledvic s krvjo. Z zožitvijo krvnih žil, ki oskrbujejo trebušne organe, terlipresin pomaga obnoviti pretok krvi v ledvicah in s tem izboljša delovanje ledvic.

Za več informacij glejte obvestilo za javnost na naslednji povezavi.

Zdravila, ki vsebujejo kombinacijo kodeina in ibuprofena: PRAC dodaja opozorilo o resnih neželenih učinkih na ledvica in prebavni trakt
Odbor je priporočil spremembo podatkov za zdravila, ki vsebujejo kombinacijo kodeina in ibuprofena, da se vključi opozorilo o resnih neželenih učinkih, vključno s smrtjo, zlasti pri dolgotrajnem jemanju odmerkov, ki so večji od priporočenih.

Kodein z ibuprofenom je kombinacija dveh zdravil, opioida (kodeina) in protivnetnega zdravila (ibuprofena), ki se uporabljata za lajšanje bolečine. Zaradi kodeina lahko ponavljajoča se uporaba teh zdravil vodi v odvisnost (zasvojenost) in zlorabo.

Odbor je pregledal več primerov ledvičnih, gastrointestinalnih in presnovnih toksičnosti, o katerih so poročali v povezavi s primeri zlorabe in odvisnosti od zdravil s kombinacijo kodeina in ibuprofena, od katerih so bili nekateri smrtni.

PRAC je ugotovil, da lahko zdravila s kodeinom z ibuprofenom, če se jemljejo v odmerkih, ki so večji od priporočenih, ali daljše časovno obdobje, poškodujejo ledvice in jim preprečijo pravilno odstranjevanje kislin iz krvi v urin (ledvična tubulna acidoza). Okvarjeno delovanje ledvic lahko povzroči tudi zelo nizko raven kalija v krvi (hipokaliemija), kar lahko povzroči simptome, kot sta mišična oslabelost in omotičnost. Zato bosta ledvična tubulna acidoza in hipokaliemija dodana informacijam o zdravilu kot nova neželena učinka.

Ker so zdravila, ki vsebujejo kombinacijo kodeina in ibuprofena, odobrena na nacionalni ravni, se je PRAC dogovoril o ključnih sporočilih, ki jih lahko nacionalni pristojni organi uporabijo pri pripravi neposrednega obveščanja zdravstvenih delavcev in za obveščanje bolnikov o znakih zlorabe in odvisnosti ter tveganjih za resne neželene učinke. Bolnikom je treba svetovati, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, če želijo uporabljati kodein z ibuprofenom dlje, kot je priporočeno, in/ali v odmerkih, večjih od priporočenih.

Priporočila odbora PRAC bodo skupaj s ključnimi sporočili za obveščanje poslana pristojnim nacionalnim organom, ki se lahko odločijo o potrebi po dodatnem obveščanju na nacionalni ravni. V Sloveniji ni zdravil z dovoljenjem za promet ali dostopnih brez recepta, ki bi vsebovala kombinacijo kodeina z ibuprofenom, zato neposredno obveščanje zdravstvenih delavcev ne bo izvedeno.

PRAC je tudi ugotovil, da so v EU na voljo zdravila, ki vsebujejo kodein z ibuprofenom, brez zdravniškega recepta. Ker so o večini omenjenih primerov poročali v državah, kjer so ta zdravila na voljo brez zdravniškega recepta, PRAC meni, da bi bilo izdajanje zdravila le na zdravniški recept najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje tveganja za škodljive učinke povezane z zlorabo in odvisnostjo od teh zdravil.

Nove varnostne informacije za zdravstvene delavce
V okviru svetovanja o vidikih, povezanih z varnostjo zdravil, je PRAC razpravljal o neposrednem obveščanju zdravstvenih delavcev (Direct Healthcare Professional Communication; DHPC) o pomembnih varnostnih informacijah v zvezi z zdravili, ki vsebujejo terlipresin in zdravilom Imbruvica.

Terlipresin: nova priporočila za bolnike s hepatorenalnim sindromom tipa 1
Namen DHPC je obvestiti zdravstvene delavce o povečanem tveganju za dihalno odpoved in sepso ter septični šok pri bolnikih s hepatorenalnim sindromom tipa 1 (HRS-1) z zdravili, ki vsebujejo terlipresin. Priporočilo odbora je pripravljeno na podlagi pregleda razpoložljivih podatkov, vključno z rezultati obsežnega kliničnega preskušanja.

Imbruvica (ibrutinib): novi ukrepi za zmanjšanje tveganja, vključno s spremembami odmerka, zaradi povečanega tveganja za resne neželene učinke na srce
Namen DHPC je obvestiti zdravstvene delavce o povečanem tveganju za resne, tudi smrtne motnje srčnega ritma ter srčno popuščanje pri uporabi ibrutiniba.

Imbruvica je zdravilo za zdravljenje limfoma plaščnih celic (vrsta krvnega raka), kronične limfocitne levkemije (KLL) in Waldenströmove makroglobulinemije (znane tudi kot limfoplazmocitni limfom).

Pri ostarelih bolnikih, z oceno splošne zmogljivosti po lestvici Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) ≥2 ali s sočasnimi boleznimi srca je lahko tveganje za srčne dogodke, vključno z nenadnimi srčnimi dogodki s smrtnim izidom, večje.

PRAC svetuje, da se pred začetkom zdravljenja z ibrutinibom opravi ustrezna klinična ocena anamneze srčnih bolezni ter oceni delovanje srca. Pri bolnikih z dejavniki tveganja za srčne dogodke je treba pred začetkom zdravljenja z ibrutinibom oceniti koristi in tveganja ter razmisliti tudi o drugih možnostih zdravljenja. Bolnike je treba med zdravljenjem z ibrutinibom skrbno spremljati glede znakov kliničnega poslabšanja delovanja srca ter jih ustrezno zdraviti.

Zdravljenje z ibrutinibom je treba prekiniti v primeru novega pojava ali poslabšanja srčnega popuščanja 2. stopnje ali srčnih aritmij 3. stopnje. Zdravljenje se lahko nadaljuje v skladu z novimi priporočili za prilagoditev odmerka.

Obvestilo DHPC za Imbruvico bo poslano odboru CHMP. Po odobritvi CHMP bo imetnik dovoljenja za promet z zdravilom obvestilo posredovali zdravstvenim delavcem v skladu z načrtom obveščanja.

Obvestila DHPC so objavljena na spletni EMA, DHPC, ki so poslani zdravstvenim delavcem v Sloveniji pa tudi na spletni strani JAZMP.

Več informacij s seje PRAC je objavljenih na naslednji povezavi.

Številka: 1382-29/2022

Scroll to Top