Preskrba s tkivi in celicami

Uporaba ─Źlove┼íkih tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje, omogo─Źa vedno ve─Ź mo┼żnosti za razvoj novih na─Źinov zdravljenja. Zato je Evropski parlament sprejel direktivo 2004/23/ES in z njo povezani direktivi 2006/17 ter 2006/86, s katerimi je dolo─Źil standarde kakovosti in varnosti pri darovanju, pridobivanju, testiranju, predelavi, konzerviranju, shranjevanju in razdeljevanju ─Źlove┼íkih tkiv in celic. Dolo─Źbe direktiv so v slovensko zakonodajo prenesene z Zakonom o kakovosti in varnosti ─Źlove┼íkih tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje (Uradni list RS, ┼ít. 61/2007, v nadaljnjem besedilu ZKV─îTC ) in njemu podrejenimi predpisi.

Dejavnost preskrbe s ─Źlove┼íkimi tkivi in celicami, namenjenimi za zdravljenje, zajema darovanje, pridobivanje, obdelavo, konzerviranje, shranjevanje in razdeljevanje ter dodeljevanje ─Źlove┼íkih tkiv in celic ter testiranje darovalcev kakor tudi uvoz in izvoz tkiv in celic oziroma njihov vnos in iznos. 

JAZMP je poobla┼í─Źena za izdajo dovoljenj za opravljanje dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami, namenjenimi za zdravljenje, in nadziranje izvajanja dolo─Źb ZKV─îTC.

Informacije o ustanovah za tkiva in celice, ki imajo dovoljenje JAZMP, so objavljene na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv (Slovenija – transplant), ki je poobla┼í─Źen za vodenje registra ustanov za tkiva in celice in podatkov o njihovih dejavnostih.

Scroll to Top