Preskrba s tkivi in celicami

Uporaba ─Źlove┼íkih tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje, omogo─Źa vedno ve─Ź mo┼żnosti za razvoj novih na─Źinov zdravljenja. Zato je Evropski parlament sprejel direktivo 2004/23/ES in z njo povezani direktivi 2006/17 ter 2006/86, s katerimi je dolo─Źil standarde kakovosti in varnosti pri darovanju, pridobivanju, testiranju, predelavi, konzerviranju, shranjevanju in razdeljevanju ─Źlove┼íkih tkiv in celic. Dolo─Źbe direktiv so v slovensko zakonodajo prenesene z Zakonom o kakovosti in varnosti ─Źlove┼íkih tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje (Uradni list RS, ┼ít. 61/07 in 56/15 – ZPPD─îT ) in njemu podrejenimi predpisi.

Dejavnost preskrbe s ─Źlove┼íkimi tkivi in celicami, namenjenimi za zdravljenje, zajema darovanje, pridobivanje, obdelavo, konzerviranje, shranjevanje in razdeljevanje ter dodeljevanje ─Źlove┼íkih tkiv in celic ter testiranje darovalcev kakor tudi uvoz in izvoz tkiv in celic oziroma njihov vnos in iznos. 

JAZMP je poobla┼í─Źena za izdajo dovoljenj za opravljanje dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami, namenjenimi za zdravljenje, in nadziranje izvajanja dolo─Źb ZKV─îTC.

Informacije o ustanovah za tkiva in celice, ki imajo dovoljenje JAZMP, so objavljene na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv (Slovenija – transplant), ki je poobla┼í─Źen za vodenje registra ustanov za tkiva in celice in podatkov o njihovih dejavnostih.

Anketa: SoHO Management in EU Hospitals: Shaping the Future

JAZMP  posreduje informacijo in pro┼ínjo za sodelovanje v anketi na temo snovi ─Źlove┼íkega izvora ( SoHO),  v povezavi z novo uredbo  o snoveh ─Źlove┼íkega izvora ( Uredba o standardih kakovosti in varnosti za snovi ─Źlove┼íkega izvora, namenjene za uporabo na ljudeh), ki  se bo za─Źela uporabljati  v letu 2027.

Evropski parlament je 24.4.2024  sprejel novo Uredbo o standardih kakovosti in varnosti za snovi ─Źlove┼íkega izvora, namenjene za uporabo na ljudeh. Svet bo zdaj uradno sprejel novo uredbo, ki bo nato objavljena v Uradnem listu EU. Uporabljal se bo od sredine leta 2027, 3 leta po objavi in ÔÇőÔÇőza─Źetku veljavnosti, z dodatnim letom za nekatere dolo─Źbe.

Ve─Ź informacij  je dostopnih na povezavi  https://health.ec.europa.eu/blood-tissues-cells-and-organs/overview/new-eu-rules-substances-human-origin_en.

Anketa  bo dostopna do 21.6.2024.

Prilagamo originalno sporo─Źilo v angle┼í─Źini s povezavami in navodili.

The European Commission (DG SANTE) has signed a contract with NTT Data (HADEA/2022/OP/0024) to manage the SoHO Guidance and Recommendations project (ReaderSHip project).

As part of these activities, NTT team has finalised a survey targeted at professionals using SoHO in hospital settings at both management and operational/clinical levels.

The results from this survey will support the definition of recommendations and guidance to facilitate the hospitalÔÇÖs compliance with the new Regulation on standards of quality and safety for substances of human origin intended for human application, which was proposed in 2022 and will come into force by 2027.

This survey has now been distributed to tissue and blood establishments EU-wide, through the European professional societies, and through the contacts in the European compendium of tissue establishments (coding platform).  You therefore also might want to disseminate the survey further to hospitals, blood and tissue establishments within your country.

The link to the survey can be found on https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ReaderSHip along with the corresponding QR code (below). The survey will be open for submissions until the 21st June 2024. We greatly appreciate your support in disseminating the survey among your network of professionals. 

Scroll to Top