Obvestilo o mo┼żnem vplivu izbruha koronavirusa (COVID-19) na oskrbo trga z zdravili v Republiki Sloveniji ter aktivnostih, ki potekajo na EU ravni

Izbruh koronavirusa (COVID-19) na Kitajskem in ┼íirjenje virusa v Evropi bi lahko vplivalo na oskrbo trga z zdravili tudi v Republiki Sloveniji, tako z vidika pove─Źanih potreb po zdravilih kot z vidika proizvodnih zmogljivosti in odvisnosti proizvajalcev zdravil od kitajskih surovin. JAZMP skupaj z Evropsko agencijo za zdravila (EMA), Evropsko komisijo in drugimi nacionalnimi organi, pristojnimi za zdravila, spremlja mo┼żen vpliv na oskrbo trga z zdravili. 

Glede na dogajanje v drugih dr┼żavah je tudi v Republiki Sloveniji nevarnost pojava oku┼żb z virusom COVID-19, zato je treba zagotoviti dovolj ustreznih zdravil za zdravljenje in obvladovanje teh oku┼żb.

Pomembno je, da imetniki dovoljenj za promet z zdravili in veletrgovci, ki so odgovorni za neprekinjeno dobavo zdravil, zagotavljajo, da so njihove dobavne verige dovolj pro┼żne, da prenesejo motnje v oskrbi u─Źinkovin ali pove─Źane potrebe po posameznih zdravilih. Med ukrepe farmacevtske industrije, ki prepre─Źujejo morebitne motnje v preskrbi trga, sodijo proizvodnja dovolj velikih zalog zdravil ter odobritev dodatnih mest za posamezne faze proizvodnje u─Źinkovin in zdravil kot kon─Źnih izdelkov. Na Kitajskem namre─Ź poteka proizvodnja za ve─Źje ┼ítevilo u─Źinkovin, ki jih vsebujejo zdravila, dostopna v EU prostoru. Zato je v tem obdobju klju─Źnega pomena spremljanje morebitnega vpliva izbruha virusa na proizvodne zmogljivosti in zagotavljanje dobave proizvajalcem zdravil v obliki kon─Źnih izdelkov.

vna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomo─Źke (JAZMP) doslej ni prejela poro─Źil o motnjah v oskrbi, ki bi kot razlog navajali izbruh virusa COVID-19. O enakih zaklju─Źkih zaenkrat poro─Źajo tudi na EMA in druge nacionalne agencije, pristojne za zdravila, ki so del evropske regulativne mre┼że. JAZMP poudarja, da jo morajo imetniki dovoljenj za promet z zdravili in veletrgovci pravo─Źasno 1obvestiti o morebitnih motnjah v oskrbi, ki bi privedle do pomanjkanja zdravil na trgu ali prenehanja njihovega tr┼żenja. Dodatne informacije, skupaj z obrazcem za poro─Źanje podatkov, so dostopne na spletni strani JAZMP┬áhttps://www.jazmp.si/humana-zdravila/podatki-o-zdravilih/zdravila-na-trgu/. Na tem mestu JAZMP poziva vse imetnike dovoljenj za promet z zdravili, da v utemeljenih primerih kot razlog motenj v oskrbi navedejo posledice izbruha koronavirusa (COVID-2019).

JAZMP z namenom varovanja javnega zdravja spodbuja ─Źimprej┼ínji odziv dele┼żnikov ter dialog z JAZMP, saj bo le na ta na─Źin omogo─Źeno pravo─Źasno prilagajanje pove─Źanim potrebam in morebitnemu tveganju pomanjkanja zdravil, kar velja za primer, ─Źe bi se te┼żave s proizvodnjo, dobavo, izvozom ali transportom u─Źinkovin oz. zdravil na Kitajskem nadaljevale.


  1. vsaj dva meseca vnaprej v skladu s 24.┬á─Źlenom Zakona o zdravilih, Uradni list RS, ┼ít. 17/14 in 66/19), razen v primeru vi┼íje sile. V obvestilu je treba navesti razloge za za─Źasno ali stalno prenehanje opravljanja prometa z zdravilom, oceno tveganja za javno zdravje in ukrepe za zmanj┼íevanje morebitnega tveganja. []
Scroll to Top