Obvestilo o odkritem ponaredku zdravila Molnupiravir izven Evropske unije

JAZMP je od švicarske agencije za zdravila (Swissmedic) prejela obvestilo o odkritju ponarejenega zdravila Molnupiravir, ki je namenjen za zdravljenje COVID-19 pri odraslih.   Švicarski carinski organi so 10 plastenk ponarejenega zdravila Molnupiravir zasegli pri poskusu uvoza s strani posameznika iz Srbije. Ponarejeno zdravilo je v obliki kapsul in izvira iz Vietnama. Na podlagi preiskave je bilo ugotovljeno, da zadevno pakiranje zdravila sploh ne vsebuje zdravilne učinkovine molnupiravir.

JAZMP zato opozarja prebivalce Slovenije, da ne kupujejo tega ali drugih zdravil na nepreverjenih spletnih straneh, z dostavo po pošti ali preko nepreverjenih oz. nezakonitih posrednikov, saj gre v veliki meri za ponarejena zdravila. Ponarejena zdravila so zdravila, ki so lažna in namerno predstavljena kot prava in predstavljajo tveganje za zdravje in življenje posameznika.  Lahko vsebujejo napačne sestavine, so brez učinkovin (kot je v navedenem primeru) ali vsebujejo neustrezne količine učinkovin,  lahko pa vsebujejo tudi zelo škodljive snovi, ki jih v zdravilih ne bi smelo biti. Uporaba takšnih izdelkov ima lahko resne zdravstvene posledice ali poslabša trenutno bolezensko stanje.

Če ste kupili zdravilo od nepreverjenih prodajalcev ali na spletni strani in sumite, da je zdravilo ponarejeno, o tem takoj obvestite JAZMP.

Scroll to Top