Obvestilo o odkritem ponaredku zdravila Molnupiravir izven Evropske unije

JAZMP je od ┼ívicarske agencije za zdravila (Swissmedic) prejela obvestilo o odkritju ponarejenega zdravila Molnupiravir, ki je namenjen za zdravljenje COVID-19 pri odraslih.   ┼ávicarski carinski organi so 10 plastenk ponarejenega zdravila Molnupiravir zasegli pri poskusu uvoza s strani posameznika iz Srbije. Ponarejeno zdravilo je v obliki kapsul in izvira iz Vietnama. Na podlagi preiskave je bilo ugotovljeno, da zadevno pakiranje zdravila sploh ne vsebuje zdravilne u─Źinkovine molnupiravir.

JAZMP zato opozarja prebivalce Slovenije, da ne kupujejo tega ali drugih zdravil na nepreverjenih spletnih straneh, z dostavo po po┼íti ali preko nepreverjenih oz. nezakonitih posrednikov, saj gre v veliki meri za ponarejena zdravila. Ponarejena zdravila so zdravila, ki so la┼żna in namerno predstavljena kot prava in predstavljajo tveganje za zdravje in ┼żivljenje posameznika.  Lahko vsebujejo napa─Źne sestavine, so brez u─Źinkovin (kot je v navedenem primeru) ali vsebujejo neustrezne koli─Źine u─Źinkovin,  lahko pa vsebujejo tudi zelo ┼íkodljive snovi, ki jih v zdravilih ne bi smelo biti. Uporaba tak┼ínih izdelkov ima lahko resne zdravstvene posledice ali poslab┼ía trenutno bolezensko stanje.

─îe ste kupili zdravilo od nepreverjenih prodajalcev ali na spletni strani in sumite, da je zdravilo ponarejeno, o tem takoj obvestite JAZMP.

Scroll to Top