POLNI NAZIV PROJEKTA

Koordinacija in harmonizacija obstoje─Źih sistemov proti pomanjkanju zdravil ÔÇô Evropska mre┼ża (angl. Coordination and Harmonisation of the Existing Systems against Shortages of Medicines ÔÇô European Network – CHESSMEN)┬á

KRATEK POVZETEK

Pomanjkanje zdravil v EU predstavlja velik javnozdravstveni problem, ki pomembno vpliva na kakovost zdravljenja bolnikov, kar se je zelo o─Źitno pokazalo med pandemijo COVID-19. Vzroki za pomanjkanje zdravil so kompleksni in zahtevajo razli─Źne pristope in re┼íitve. S ciljem podpreti dr┼żave ─Źlanice pri izvajanju ustreznih procesov in ukrepov za re┼íevanje te problematike je v okviru EU Zdravstvenega programa pripravljen projekt skupnega ukrepanja JA CHESSMEN, katerega glavni cilj je identificirati dobre prakse na podro─Źju poro─Źanja, spremljanja in re┼íevanja pomanjkanja zdravil in na podlagi tega pripraviti skupen protokol za dr┼żave ─Źlanice. Na podlagi sodelovanja v projektu skupnega ukrepanja bo JAZMP nadgradila obstoje─Źe znanje s primeri dobrih praks in poenotenih re┼íitev, ki ┼że obstajajo v drugih dr┼żavah ─Źlanicah, kar bo prispevalo k oblikovanju novih strate┼íkih re┼íitev za bolj┼íe spremljanje, poro─Źanje, re┼íevanje in prepre─Źevanje pomanjkanja zdravil v Sloveniji.

TRAJANJE PROJEKTA

16.1.2023 ÔÇô 15.1.2026

VREDNOST PROJEKTA

9,81 milijonov EUR
Sofinanciranje EK 7,85 milijonov EUR (80 %)

PARTNERJI

V projektu sodeluje 22 dr┼żav ─Źlanic EU/EGP.

Koordinator projekta: AIFA (Italija)

Partnerji: INFARMED (Portugalska), FAMHP (Belgija), HPRA (Irska), AEMPS (┼ápanija), BfArM (Nem─Źija), FIMEA (Finska), JAZMP (Slovenija), S├ÜKL (─îe┼íka), ATNA (Avstrija), NNGYK (Mad┼żarska), DKMA (Danska), ANSM (Francija), HALMED (Hrva┼íka), NoMA (Norve┼íka), ESSC (Litva), L├äKEMEDESVERKET (┼ávedska), Ministrstvo za zdravje (Romunija), MOH CY-PHS (Ciper), Ministrstvo za zdravje, blaginjo in ┼íport (Nizozemska), DPM (Luksemburg), SAM (Estonija), ISS (Italija), AGES (Avstrija), G├ľG (Avstrija), PEI (Nem─Źija), NAMMDR (Romunija).

VLOGA JAZMP 

JAZMP bo kot vodja pomembnega dela projekta, t.i. Work Package 6: Identification of best practices to address medicines shortages iskala dobre prakse na podro─Źju poro─Źanja, spremljanja in re┼íevanja pomanjkanja zdravil ter na podlagi teh podatkov pripravila skupen protokol za obvladovanje pomanjkanj v dr┼żavah ─Źlanicah EU.

Povezava do spletne strani CHESSMEN

Zlo┼żenka s podrobnej┼íim opisom projekta je na voljo na naslednji POVEZAVI.┬á

 

Financirano s strani Evropske unije. Izra┼żena stali┼í─Źa in mnenja so zgolj stali┼í─Źa in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odra┼żajo stali┼í─Źa in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Scroll to Top